2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dróntechnológia: folyamatos fejlődés

Dróntechnológia: folyamatos fejlődés
honvedelem.hu  |  2023. 02. 15., 09:21
Dróntechnológia: folyamatos fejlődés

Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra – mondta Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a „Drone Day” elnevezésű konferencián, a szentendrei Görgey Artúr laktanyában, február 14-én, kedden.

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ, valamint a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata szervezésében, a rendvédelemben és a civil szférában jelenleg használatos drónok, szabályok, rendszerek bemutatására törekvő konferencián – amit Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós nyitott meg – Sándor Zsolt altábornagy úgy fogalmazott:

„Az elmúlt időszak konfliktusai rávilágítottak arra, hogy a pusztán katonai célra tervezett és a létrehozott drónok mellett milyen széleskörűen lehet alkalmazni a jelenleg piacon lévő civil drónokat, új típusú megközelítéssel az élet mennyi területén lehet ezeket hasznosítani, és milyen károkat tudnak okozni. Azt gondolom – amellett, hogy magával a technológiával foglalkozunk – mindenféleképpen foglalkozni kell azzal, hogy a már meglévő technológiákat milyen innovatív, új megoldásokkal tudjuk alkalmazni a haderőn belül, akár védelemre, akár támadó funkcióra” – mondta a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, kiemelve: ahhoz, hogy a Magyar Honvédség és a társfegyveres erők elsődleges küldetését, a magyar emberek biztonságát és az ország védelmét garantálni tudjuk, górcső alá kell venni a már meglévő, elérhető technológiák védelmi rendszerekben történő használati lehetőségeit is.

Balogh Péter ezredes, a társszervező MH Kiber- és Információs Műveleti Központ központparancsnoka kiemelte: örömmel tölti el, hogy ilyen sokan érdeklődnek a dróntechnika iránt. „Felmerülhet önökben a kérdés, hogy a központ és a dróntechnika miként csatlakozik egymáshoz? Pusztán csak annyiban, ahogy a többi katonai és civil szakmában, ahol ilyen eszközöket használnak: léteznek kényelmi funkciók és olyan funkciók is, amelyek ellenünk használhatók. Mivel a vezérlés- és irányítástechnikában ezek a pilótanélküli repülőeszközök illeszkednek a kibertérhez, teljesen nyilvánvaló, hogy itt megjelenik a mi szerepünk, kihasználva ezeknek az eszközöknek az előnyeit, illetve, hogy felkészítsük a saját erőinket az ellenük való tevékenységre” – húzta alá az ezredes.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa az innovációról és annak tágabb környezetéről szóló konferencianyitó előadásában leszögezte: a dróntechnológia messze túlnyúlik a honvédelmi tárca területén, ezért nagyon örül, hogy az oktatásból, az iparból és egyéb területekről is érkeztek szakemberek a Drone Day eseményre, amelynek alapvető fontosságát az együtt gondolkodásban látja. „Méltán lehetünk büszkék arra a fajta tudásbázisra, amellyel Magyarországon rendelkezünk, és ami szerintem nagyon jó alapot teremt arra, hogy egy mai korban – nyilván egy felfokozott tempóban – tovább tudjunk lépni. Ehhez keresünk társakat, ehhez keressük az ipar, az oktatás és mindenféle egyéb szövetség segítségét” – mondta, hozzátéve: a nemzetközi környezet egyre kiszámíthatatlanabbá és bizonytalanabbá válik. Az orosz-ukrán háború mellett a koronavírus-járvány újabb és újabb hullámai, valamint az energiaválság komplett iparágakat állít megoldandó feladatok elé Európa-szerte, miközben valamilyen szinten a haderőnek is választ kell adnia a felmerülő problémákra. „Ez is mutatja, hogy az a fajta döntéshozatali opció, az a fajta vezetői eszköztár, amivel katonai színtéren rendelkezni kell, óriási mértékben kiszélesedik. Sőt, nem csak erről van szó, hanem a vezetőink iránymutatásaiból is látszik: a változások tempója hihetetlen módon felgyorsul” – jelentette ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok, aki a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat munkájáról is beszélt.

Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, asztronauta honlapunknak nyilatkozva a dróntechnika megítélésének pozitív irányba történő elmozdulását értékelte. „A folyamat megkezdődött: már nem csak negatív kontextusban gondolunk a dróntechnikára. A dolog legfontosabb része az, hogy a működése legyen maximálisan szabályozva. Tudni kell, hogy mi az, amit meg szabad csinálnia azoknak, akik a honvédség számára foglalkoznak drónokkal, és mit tehetnek azok az érdeklődő felnőttek és gyerekek, akik vesznek maguknak vagy ajándékba kapnak drónt. Volt pilótaként tudom, hogy milyen kellemetlen problémát jelenthet a repülőgépvezetők számára, amikor szabadjára engedik a drónokat. Egyúttal azt kell mondanom: a drónok a nagyobb nyilvánosság – tehát nem a katonai-hadászati feladatok – számára hamarosan olyan újszerűek lesznek, hogy azok hihetetlen módon segítik majd az emberek közlekedését, a csomagszállítást, a természetvédelmet, illetve akár olyan helyekre is eljuthatnak, ahova ember nem” – mondta.

Az egésznapos rendezvényen nem csak előadásokat hallgathattak az érdeklődők; statikus és dinamikus bemutatókat is szemügyre vehettek.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.