2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dróntechnológia: folyamatos fejlődés

Dróntechnológia: folyamatos fejlődés
honvedelem.hu  |  2023. 02. 15., 09:21
Dróntechnológia: folyamatos fejlődés

Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra – mondta Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a „Drone Day” elnevezésű konferencián, a szentendrei Görgey Artúr laktanyában, február 14-én, kedden.

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ, valamint a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata szervezésében, a rendvédelemben és a civil szférában jelenleg használatos drónok, szabályok, rendszerek bemutatására törekvő konferencián – amit Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós nyitott meg – Sándor Zsolt altábornagy úgy fogalmazott:

„Az elmúlt időszak konfliktusai rávilágítottak arra, hogy a pusztán katonai célra tervezett és a létrehozott drónok mellett milyen széleskörűen lehet alkalmazni a jelenleg piacon lévő civil drónokat, új típusú megközelítéssel az élet mennyi területén lehet ezeket hasznosítani, és milyen károkat tudnak okozni. Azt gondolom – amellett, hogy magával a technológiával foglalkozunk – mindenféleképpen foglalkozni kell azzal, hogy a már meglévő technológiákat milyen innovatív, új megoldásokkal tudjuk alkalmazni a haderőn belül, akár védelemre, akár támadó funkcióra” – mondta a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, kiemelve: ahhoz, hogy a Magyar Honvédség és a társfegyveres erők elsődleges küldetését, a magyar emberek biztonságát és az ország védelmét garantálni tudjuk, górcső alá kell venni a már meglévő, elérhető technológiák védelmi rendszerekben történő használati lehetőségeit is.

Balogh Péter ezredes, a társszervező MH Kiber- és Információs Műveleti Központ központparancsnoka kiemelte: örömmel tölti el, hogy ilyen sokan érdeklődnek a dróntechnika iránt. „Felmerülhet önökben a kérdés, hogy a központ és a dróntechnika miként csatlakozik egymáshoz? Pusztán csak annyiban, ahogy a többi katonai és civil szakmában, ahol ilyen eszközöket használnak: léteznek kényelmi funkciók és olyan funkciók is, amelyek ellenünk használhatók. Mivel a vezérlés- és irányítástechnikában ezek a pilótanélküli repülőeszközök illeszkednek a kibertérhez, teljesen nyilvánvaló, hogy itt megjelenik a mi szerepünk, kihasználva ezeknek az eszközöknek az előnyeit, illetve, hogy felkészítsük a saját erőinket az ellenük való tevékenységre” – húzta alá az ezredes.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa az innovációról és annak tágabb környezetéről szóló konferencianyitó előadásában leszögezte: a dróntechnológia messze túlnyúlik a honvédelmi tárca területén, ezért nagyon örül, hogy az oktatásból, az iparból és egyéb területekről is érkeztek szakemberek a Drone Day eseményre, amelynek alapvető fontosságát az együtt gondolkodásban látja. „Méltán lehetünk büszkék arra a fajta tudásbázisra, amellyel Magyarországon rendelkezünk, és ami szerintem nagyon jó alapot teremt arra, hogy egy mai korban – nyilván egy felfokozott tempóban – tovább tudjunk lépni. Ehhez keresünk társakat, ehhez keressük az ipar, az oktatás és mindenféle egyéb szövetség segítségét” – mondta, hozzátéve: a nemzetközi környezet egyre kiszámíthatatlanabbá és bizonytalanabbá válik. Az orosz-ukrán háború mellett a koronavírus-járvány újabb és újabb hullámai, valamint az energiaválság komplett iparágakat állít megoldandó feladatok elé Európa-szerte, miközben valamilyen szinten a haderőnek is választ kell adnia a felmerülő problémákra. „Ez is mutatja, hogy az a fajta döntéshozatali opció, az a fajta vezetői eszköztár, amivel katonai színtéren rendelkezni kell, óriási mértékben kiszélesedik. Sőt, nem csak erről van szó, hanem a vezetőink iránymutatásaiból is látszik: a változások tempója hihetetlen módon felgyorsul” – jelentette ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok, aki a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat munkájáról is beszélt.

Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, asztronauta honlapunknak nyilatkozva a dróntechnika megítélésének pozitív irányba történő elmozdulását értékelte. „A folyamat megkezdődött: már nem csak negatív kontextusban gondolunk a dróntechnikára. A dolog legfontosabb része az, hogy a működése legyen maximálisan szabályozva. Tudni kell, hogy mi az, amit meg szabad csinálnia azoknak, akik a honvédség számára foglalkoznak drónokkal, és mit tehetnek azok az érdeklődő felnőttek és gyerekek, akik vesznek maguknak vagy ajándékba kapnak drónt. Volt pilótaként tudom, hogy milyen kellemetlen problémát jelenthet a repülőgépvezetők számára, amikor szabadjára engedik a drónokat. Egyúttal azt kell mondanom: a drónok a nagyobb nyilvánosság – tehát nem a katonai-hadászati feladatok – számára hamarosan olyan újszerűek lesznek, hogy azok hihetetlen módon segítik majd az emberek közlekedését, a csomagszállítást, a természetvédelmet, illetve akár olyan helyekre is eljuthatnak, ahova ember nem” – mondta.

Az egésznapos rendezvényen nem csak előadásokat hallgathattak az érdeklődők; statikus és dinamikus bemutatókat is szemügyre vehettek.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.