2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 10:25
Katonai együttműködési lehetőségek Katar és Magyarország között

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke háromnapos katari látogatáson vett részt Salem bin Hamadbin Mohammed bin Aqeel Al Nabit altábornagy, a Katari Haderő Vezérkar főnökének meghívására. A szakmai delegációk részvételével zajló kétoldalú találkozó célja az országok közötti lehetséges katonai együttműködés területeinek meghatározása volt.

Katar kiemelt figyelmet fordít a NATO tagállamok haderőivel történő együttműködésére. Korábban az Arab-öbölben fekvő országban települt többek közt az Atlanti Szövetség afganisztáni légi műveleteit irányító központ. Jelenleg is állomásoznak amerikai, francia, brit és török csapatok a világ egyik legnagyobb földgáz- és olajkészletével rendelkező állam területén. A Magyar Honvédség és a Katari Haderő szárazföldi haditechnikai eszközparkjában több típusazonos fegyverzettechnikai eszköz is található: a PzH 2000 önjáró löveg, a Leopard 2A7 közepes harckocsi és az Ejder Yalcin páncélozott harcjármű (azaz a Gidrán – ahogy Magyarországon ismert). Harci eszközeiknek azonossága kiváló alapot biztosít felkészítési és kiképzési együttműködés kialakítására Magyarország és Katar között.

A Katari Emír Légierő elsődlegesen nyugati típusú repülőgépeket (Eurofighter Typhoon, Rafale, F-15, C-17) üzemeltet. Pilótáik kiképzését saját nemzeti repülőakadémiájukon végzik a katariak, de az intézmény képzési lehetőséget kínál más országok katonái számára is – repülőgépvezető, légiforgalmi irányító, vadászirányító, drónkezelő és repülőtér-üzemeltető szakokon. Az említett képzések ugyancsak potenciális együttműködési lehetőségeket rejtenek magukban a két állam között.

 

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes diplomáciai útja során ellátogatott a Katari Haderő szárazföldi parancsnokságára, ahol annak szimulációs központjában megtekintette a PzH 2000 önjáró löveg és a Leopard 2A7 harckocsi kezelésére felkészítő, a Tatán üzembe helyezettekkel teljesen megegyező szimulátorokat. A Honvéd Vezérkar főnöke szintén hivatalos volt a külföldi csapatoknak is állomáshelyet adó Al-Udeid légibázisra. Itt működik az Al Zaeem Mohammed Bin Abdullah Al Attiya Air Academy, az ország repülőakadémiája, ahol többnemzeti oktatógárda biztosítja a magas színvonalú és a nemzetközi előírásoknak megfelelő kiképzés végrehajtását. A Honvéd Vezérkar főnökének és az őt kísérő szakmai delegációnak részletesen bemutatták a katari repülőakadémia képzési komplexumát.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.