2024. 02. 29. csütörtök
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előadás az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatról

Előadás az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatról
honvedelem.hu  |  2024. 02. 12., 14:05
Előadás az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatról

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat alatt sok olyan feladatot kellett végrehajtani, amire már régen nem volt példa. A sok megszerzett pozitív tapasztalatra pedig építünk majd a jövő gyakorlatai során – fogalmazott Antal László dandártábornok a Bárány Zoltán ezredessel tartott előadásán, február 8-án. A Kiss Károly Hadtudományi Klub „Mindenki Hadtudománya” elnevezésű rendezvényén a többnemzeti gyakorlat előkészületeit, főbb elemeit és az azzal kapcsolatos megállapításokat ismerte meg a hallgatóság.

Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnökének a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott előadásából megtudtuk, hogy az „ADHU23” a Brave Warrior gyakorlatból nőtte ki magát. Ennek célja az volt, hogy valós képet kapjunk az ország védelmi igazgatási képességeiről, együttműködve más erőkkel is, kihasználva ezzel a teljes hatékonyságot.

A Brave Warriorhoz hasonlóan a gyakorlatba a magyar honvédek mellett olasz, horvát és török katonákat vontak be, így a nemzetek közötti összhang a jövőre nézve jelentős eredménynek számít.

Antal dandártábornok kiemelte a tervezési időt, ugyanis normális keretek között nagyjából tizenkét hónapig tartott volna a folyamat, de a honvédség minden alakulatát megmozgató gyakorlat tervezésekor csupán két és fél hónap állt rendelkezésükre. Az idő rövidsége miatt a folyamat egyes részeit összevonták, illetve az elejétől kezdve együttműködtek a védelmi igazgatás szerveivel.

Minden mozgásban

A példátlan gyorsasággal megtervezett gyakorlat egyik kitétele volt, hogy bizonyos alakulatoknak át kell települnie, hiszen egy valós, éles helyzetre történő felkészülésnek ez a legjobb módja. Az áttelepülésnek köszönhetően a légierő civil repterekre települt át, illetve az új haditechnikai eszközök is elhagyták megszokott környezetüket. A rögtönzött feladatszabásokat is sikeresen teljesítették a résztvevők, például sok esetben vasúti szállításról azonnal átálltak a közúti szállításra, valamint Tiszaroffnál egy nem tervezett vízi átkelést is végrehajtottak.

A gyakorlat során a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett haditechnikák is jól vizsgáztak: a H145 helikopter, a Leopard harckocsi, a Gidrán harcjármű, a PzH 2000 önjáró löveg és a NASAMS légvédelmi rendszer is hozta az elvártakat.

„A gyakorlat alatt senki nem unatkozott, hiszen az átcsoportosítások alatt sok olyan feladatot kellett végrehajtani, amire már régen nem volt példa. Sok pozitív tapasztalatot szereztünk, amelyekre építünk majd a jövő gyakorlatain” – zárta előadását Antal dandártábornok.

Összehangolt együttműködés

Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka előadásában kiemelte: „a cél az volt, hogy egy különleges gyakorlat különleges kiértékelést kapjon, ezért új módszerrel vizsgáltuk a tapasztalatokat.”

Információáramlás, vezetési rendszerek működése, tartalékosok együttműködése, védelmi erőkkel való együttműködés. Kiemelten ezeket a területeket vizsgálták a gyakorlat befejeztével, ezért a legjobb kiértékelési módszernek az interjúkészítés bizonyult. A kulcsszereplőkkel történő beszélgetéskor nemcsak a tapasztalatokra, hanem a javaslatokra is kíváncsiak voltak, ugyanis a jövőben szeretnének hatékonyabb szervező munkát végezni.

Bárány ezredes elmondta, hogy az értékelés során légierő és szárazföldi csoportra bontották a feladatokat, valamint külön foglalkoztak a tartalékosokkal is. A gyakorlatról összegezve elmondható, hogy minden alegység eredményesen reagált a feladatszabásokra, megfelelő volt az állomány létszáma és az eszközök száma, valamint az átcsoportosítás okozta kihívásokat is megoldották.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.