2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése

A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése
honvedelem.hu  |  2024. 02. 28., 11:59
A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.

„Megkockáztatom, hogy nemcsak a Magyar Honvédségben, de a NATO-n belül és világszerte is egyedülálló a szolgálat, amit a katonák itt elvégeznek. Megtanulják vezetni az új eszközöket, kifejlesztik a velük kapcsolatos harceljárásokat, majd készségszinten begyakorolják azokat” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, miután személyesen tekintette meg a Lynx (Hiúz) zászlóalj sajtónyilvános harcjármű-vezetési gyakorlatát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a Rheinmetall német vállalat által kifejlesztett, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a zalaegerszegi Lynx-gyárból kigördülő járművek a modern magyar haderő alapját képezik. Mint elmondta, a Lynxek a régi, orosz gyártmányú BTR–80 páncélozott szállító harcjárműveket hivatottak kiváltani, de a képességek terén egész más dimenziót képviselnek, mint elődeik.

„A Magyar Honvédség átfegyverzésének fontos állomásához érkeztünk. Nagyon büszke vagyok a Lynx-katonáinkra! Tavaly ősszel az Embert a vasra! elnevezésű toborzókampányunk során kerestünk olyan fiatalokat a modern, új hadieszközökhöz, akik a haza fegyveres szolgálatában látják a jövőjüket” – hangsúlyozta. Az új és korszerű technikával járó különleges feladatot a Magyar Honvédség anyagilag is elismerte: a harcjármű kezelői, toronylövészei, valamint a „hiúzokkal” harcba szállítandó lövészkatonák bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak.

„Nagyon sokan jelentkeztek felhívásunkra és még a lemorzsolódásokat követően is egy teljes zászlóaljat tudtunk feltölteni a korábbi, már nálunk szolgáló katonákkal, illetve az újonnan bevonultakkal” – mondta a honvédelmi miniszter.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese felidézte: 2023-ban kezdték leszállítani a mintegy ötventonnás harci tömegű KF41-es harcjárműveket Magyarországra.

„Amikor az első darabok megérkeztek az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz, akkor döntöttük el, hogy egy új típusú rendszerben megkezdjük toborozni az állományt a Lynx-szel felszerelt zászlóalj részére. Szentesen hirdettük meg a Lynx Harcos program alapkiképzést és a lövész alapozó felkészítést. Ezzel a Magyar Honvédség megújulása új szakaszba lépett, hiszen elindult a szárazföldi haderőnem gépesített lövész alakulatainak felszerelése, és a jövendőbeli állomány felkészítése” – értékelt a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese. Hozzátette: a zászlóalj jó úton jár ahhoz, hogy nemcsak a Magyar Honvédség egyik legjobban felszerelt, hanem legjobban kiképzett alakulatává is váljon.

„A tapasztalt, felkészült vezetők mentorálják a frissen bevonult, kiválasztott állományt: így hajtják végre a harcjárművezetői kiképzés egyes foglalkozásait. Katonai vezetőként nemcsak a 21. századi új technikát, nemcsak a megfelelően kiképzett katonákat látom, hanem azt is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően miként épül a jövő Magyar Honvédsége. Látom azt az új képességet is, amivel a haderő több és erősebb lesz” – húzta alá Kajári altábornagy.

„A Lynx harcjárművekkel az imént hajtottunk végre átfogó vezetési gyakorlatot a lő- és gyakorlótéren, aminek azért tulajdonítok kiemelt jelentőséget, mert ez az első olyan alkalom, amikor a tavaly meghirdetett toborzóprogramba bevonult katonák közül már néhányan eljutottak arra a szintre, hogy ténylegesen kiképezhetjük őket a jármű vezetésére” – mondta Fa Árpád százados, kiképzőtiszt. Kiemelte: a Lynx manőverezőképessége, tűzereje és páncélvédettsége egyaránt kiemelkedő, ráadásul képes nyolc lövészkatonát a feladatvégrehajtás helyszínére szállítani.

A harmincéves szentesi lakos, Majzik Martin közkatona arról beszélt, hogy ősszel kimondottan azért vonult be a hódmezővásárhelyi alakulathoz, hogy megismerkedhessen ezzel a „csúcsmodern” harcjárművel. „Először kilenchetes alapkiképzést kaptunk, ami bár rendkívül hasznosnak bizonyult, fizikailag és mentálisan is megterhelő volt. Ezt négyhetes szelekciós képzés követte, amikor megállapították, hogy mihez értünk a legjobban, miben vagyunk tehetségesek, milyen pozíciót tölthetünk be a dandárban. Részben a jó műszaki képességeimnek tudom be, hogy részt vehetek a Lynx-vezetőképzésen, amelyet valóra vált álomként élek meg” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a legtöbb férfit érdekli a hadsereg, de nem mindenki meri megtenni a kezdő lépéseket.

„Nekem sem volt magától értetődő, pedig rengeteg lehetőséget kínál a szakma, és az sem túlzás, hogy a második családomat ismertem meg a honvédségen belül. Számtalan kedves bajtárssal hozott össze az élet, akivel érdemes a haza védelméért szolgálni” – közölte Majzik Martin.

Klemm Richárd törzsőrmestertől, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátoszászlóalj 1. századának harcjárművezető-kiképzőjétől megtudtuk: a jelenlegi, öthetesre tervezett kiképzés február elején indult, és a résztvevők már a gyakorlati részt teljesítik.

„Jelen pillanatban azokat az elméletben már megismert vezetéstechnikai fogásokat sajátítják el a leendő harcjárművezetők, amelyekkel megfelelően és hatékonyan tudják leküzdeni a felmerülő nehézségeket a későbbi feladatok során” – ismertette. Klemm törzsőrmester szerint az idősebb, tapasztaltak katonákból, valamint az úgynevezett pilot (kísérleti) programmal érkezettekből álló kiképzendők összeszoktak és kellően motiváltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.