2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tolódik a bolgár F-16V-k átadása

Tolódik a bolgár F-16V-k átadása
JETfly  |  2022. 02. 14., 15:53
Tolódik a bolgár F-16V-k átadása

A legfrissebb hírek szerint 2023-ban mégsem veheti át megrendelt, új F-16V flottájának első példányait a Bolgár Légierő.

Nyolc új F-16V Block 70/72 szállítását halasztották el meghatározatlan időre – értesült a bulgarianmilitary.com a bolgár védelmi minisztérium és a Lockheed Martin forrására hivatkozva. Az ok: a koronavírus-járvány miatt a Lockheed Martin gyártási folyamatában állítólag váratlan hiba történt. Ennek alapján biztosra vehető, hogy a gyártónak nem lesz ideje a 2023-2024-es tervezett időszakban mind a nyolc F-16-ost legyártani és Bulgáriába szállítani.

Ismeretes, hogy a bolgár védelmi minisztérium és a Lockheed Martin 2020 áprilisában kötötte meg a nyolc új F-16V (hat együléses, két kétüléses) szállítására vonatkozó szerződést 1,26 milliárd dollár értékben. A szerződés további nyolc F-16V szállítását irányozta elő Bulgária számára, de csak az első tétel időben történő leszállítása esetén.

Bulgáriában évek óta elhúzódó folyamat volt az új vadászgépek beszerzése, melyekkel a még hadrendben álló, régi szovjet MiG-29-eseket váltják majd le: a Fulcrumokból folyamatosan hiányoznak az alkatrészek, az oroszok pedig halogatják a javításokat.

„Szinte minden hónapban orosz vadászgépek sértik meg Bulgária légterét. Oroszország nagyon jól ismeri a régi orosz repülőgépeink minőségét. Ez a logika ennek az akciónak a hátterében – NATO- és EU-tagként meg kell őriznünk határainkat, ráadásul az EU külső légiereje is vagyunk. Ha idegen, azonosítatlan és illetéktelen repülőgép lép be a légterünkbe [leggyakrabban – a Fekete-tenger feletti bolgár légtérbe], kötelesek vagyunk felemelni elavult orosz gépeinket. Minél gyakrabban vannak a levegőben, annál gyorsabban telnek el a repülési órák, és annál gyorsabban jön el a javítási idő. Ki javíthatja meg őket? Oroszország. Ezért minél gyorsabban amortizálódnak MiG-jeink és minél gyakrabban javítják őket, annál gyakrabban fizetünk az orosz gyártóknak a javításért” – sorolta a sajtónak egy bolgár szakértő.

2020 októberében Krassimir Karakachanov akkori védelmi miniszter még azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint az F-16V Block 70/72-esek rendszerbe állítása után a MiG-29-es vadászgépeket eladják. Karakachanov miniszter kijelentette, hogy 8 új F-16-os üzembe helyezésekor nem lesz szükség a teljes jelenlegi MiG-29-es flotta karbantartására és ezek egy részét el is lehetne adni. Ahhoz azonban, hogy ezeket a gépeket teljes mértékben kivonják a rendszerből, további 8 db F-16-os beszerzése szükséges.

Ez azért fontos, mert a MiG-29-eseket évek óta szervizelték ugyan Oroszországban, ám sem a gépek minőségének, de az alkatrészszállítás folytonosságának és minőségének sem megfelelő áron – a megrendelt berendezések gyakran későn érkeztek meg, és a dokumentációjuk is hiányos volt. Ezért úgy döntöttek, hogy inkább Fehéroroszországban „szervizeltetik” a MiG-eket.

Bulgáriában ma elméletileg 14 MiG-29-es vadászgép áll szolgálatban. Reálisan maximum ennek a fele lehet bevethető állapotban, harckészültségi szolgálatra pedig jó, ha tudják biztosítani a minimálisan megkövetelt két darabot. A többit kannibalizálják, hogy a levegőben tarthassák azt a néhány keveset – ahogyan az történt anno a Magyar Légierőben is...

 

Forrás: https://bulgarianmilitary.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.