2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tolódik a bolgár F-16V-k átadása

Tolódik a bolgár F-16V-k átadása
JETfly  |  2022. 02. 14., 15:53
Tolódik a bolgár F-16V-k átadása

A legfrissebb hírek szerint 2023-ban mégsem veheti át megrendelt, új F-16V flottájának első példányait a Bolgár Légierő.

Nyolc új F-16V Block 70/72 szállítását halasztották el meghatározatlan időre – értesült a bulgarianmilitary.com a bolgár védelmi minisztérium és a Lockheed Martin forrására hivatkozva. Az ok: a koronavírus-járvány miatt a Lockheed Martin gyártási folyamatában állítólag váratlan hiba történt. Ennek alapján biztosra vehető, hogy a gyártónak nem lesz ideje a 2023-2024-es tervezett időszakban mind a nyolc F-16-ost legyártani és Bulgáriába szállítani.

Ismeretes, hogy a bolgár védelmi minisztérium és a Lockheed Martin 2020 áprilisában kötötte meg a nyolc új F-16V (hat együléses, két kétüléses) szállítására vonatkozó szerződést 1,26 milliárd dollár értékben. A szerződés további nyolc F-16V szállítását irányozta elő Bulgária számára, de csak az első tétel időben történő leszállítása esetén.

Bulgáriában évek óta elhúzódó folyamat volt az új vadászgépek beszerzése, melyekkel a még hadrendben álló, régi szovjet MiG-29-eseket váltják majd le: a Fulcrumokból folyamatosan hiányoznak az alkatrészek, az oroszok pedig halogatják a javításokat.

„Szinte minden hónapban orosz vadászgépek sértik meg Bulgária légterét. Oroszország nagyon jól ismeri a régi orosz repülőgépeink minőségét. Ez a logika ennek az akciónak a hátterében – NATO- és EU-tagként meg kell őriznünk határainkat, ráadásul az EU külső légiereje is vagyunk. Ha idegen, azonosítatlan és illetéktelen repülőgép lép be a légterünkbe [leggyakrabban – a Fekete-tenger feletti bolgár légtérbe], kötelesek vagyunk felemelni elavult orosz gépeinket. Minél gyakrabban vannak a levegőben, annál gyorsabban telnek el a repülési órák, és annál gyorsabban jön el a javítási idő. Ki javíthatja meg őket? Oroszország. Ezért minél gyorsabban amortizálódnak MiG-jeink és minél gyakrabban javítják őket, annál gyakrabban fizetünk az orosz gyártóknak a javításért” – sorolta a sajtónak egy bolgár szakértő.

2020 októberében Krassimir Karakachanov akkori védelmi miniszter még azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint az F-16V Block 70/72-esek rendszerbe állítása után a MiG-29-es vadászgépeket eladják. Karakachanov miniszter kijelentette, hogy 8 új F-16-os üzembe helyezésekor nem lesz szükség a teljes jelenlegi MiG-29-es flotta karbantartására és ezek egy részét el is lehetne adni. Ahhoz azonban, hogy ezeket a gépeket teljes mértékben kivonják a rendszerből, további 8 db F-16-os beszerzése szükséges.

Ez azért fontos, mert a MiG-29-eseket évek óta szervizelték ugyan Oroszországban, ám sem a gépek minőségének, de az alkatrészszállítás folytonosságának és minőségének sem megfelelő áron – a megrendelt berendezések gyakran későn érkeztek meg, és a dokumentációjuk is hiányos volt. Ezért úgy döntöttek, hogy inkább Fehéroroszországban „szervizeltetik” a MiG-eket.

Bulgáriában ma elméletileg 14 MiG-29-es vadászgép áll szolgálatban. Reálisan maximum ennek a fele lehet bevethető állapotban, harckészültségi szolgálatra pedig jó, ha tudják biztosítani a minimálisan megkövetelt két darabot. A többit kannibalizálják, hogy a levegőben tarthassák azt a néhány keveset – ahogyan az történt anno a Magyar Légierőben is...

 

Forrás: https://bulgarianmilitary.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.