2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tolódik a bolgár F-16V-k átadása

Tolódik a bolgár F-16V-k átadása
JETfly  |  2022. 02. 14., 15:53
Tolódik a bolgár F-16V-k átadása

A legfrissebb hírek szerint 2023-ban mégsem veheti át megrendelt, új F-16V flottájának első példányait a Bolgár Légierő.

Nyolc új F-16V Block 70/72 szállítását halasztották el meghatározatlan időre – értesült a bulgarianmilitary.com a bolgár védelmi minisztérium és a Lockheed Martin forrására hivatkozva. Az ok: a koronavírus-járvány miatt a Lockheed Martin gyártási folyamatában állítólag váratlan hiba történt. Ennek alapján biztosra vehető, hogy a gyártónak nem lesz ideje a 2023-2024-es tervezett időszakban mind a nyolc F-16-ost legyártani és Bulgáriába szállítani.

Ismeretes, hogy a bolgár védelmi minisztérium és a Lockheed Martin 2020 áprilisában kötötte meg a nyolc új F-16V (hat együléses, két kétüléses) szállítására vonatkozó szerződést 1,26 milliárd dollár értékben. A szerződés további nyolc F-16V szállítását irányozta elő Bulgária számára, de csak az első tétel időben történő leszállítása esetén.

Bulgáriában évek óta elhúzódó folyamat volt az új vadászgépek beszerzése, melyekkel a még hadrendben álló, régi szovjet MiG-29-eseket váltják majd le: a Fulcrumokból folyamatosan hiányoznak az alkatrészek, az oroszok pedig halogatják a javításokat.

„Szinte minden hónapban orosz vadászgépek sértik meg Bulgária légterét. Oroszország nagyon jól ismeri a régi orosz repülőgépeink minőségét. Ez a logika ennek az akciónak a hátterében – NATO- és EU-tagként meg kell őriznünk határainkat, ráadásul az EU külső légiereje is vagyunk. Ha idegen, azonosítatlan és illetéktelen repülőgép lép be a légterünkbe [leggyakrabban – a Fekete-tenger feletti bolgár légtérbe], kötelesek vagyunk felemelni elavult orosz gépeinket. Minél gyakrabban vannak a levegőben, annál gyorsabban telnek el a repülési órák, és annál gyorsabban jön el a javítási idő. Ki javíthatja meg őket? Oroszország. Ezért minél gyorsabban amortizálódnak MiG-jeink és minél gyakrabban javítják őket, annál gyakrabban fizetünk az orosz gyártóknak a javításért” – sorolta a sajtónak egy bolgár szakértő.

2020 októberében Krassimir Karakachanov akkori védelmi miniszter még azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint az F-16V Block 70/72-esek rendszerbe állítása után a MiG-29-es vadászgépeket eladják. Karakachanov miniszter kijelentette, hogy 8 új F-16-os üzembe helyezésekor nem lesz szükség a teljes jelenlegi MiG-29-es flotta karbantartására és ezek egy részét el is lehetne adni. Ahhoz azonban, hogy ezeket a gépeket teljes mértékben kivonják a rendszerből, további 8 db F-16-os beszerzése szükséges.

Ez azért fontos, mert a MiG-29-eseket évek óta szervizelték ugyan Oroszországban, ám sem a gépek minőségének, de az alkatrészszállítás folytonosságának és minőségének sem megfelelő áron – a megrendelt berendezések gyakran későn érkeztek meg, és a dokumentációjuk is hiányos volt. Ezért úgy döntöttek, hogy inkább Fehéroroszországban „szervizeltetik” a MiG-eket.

Bulgáriában ma elméletileg 14 MiG-29-es vadászgép áll szolgálatban. Reálisan maximum ennek a fele lehet bevethető állapotban, harckészültségi szolgálatra pedig jó, ha tudják biztosítani a minimálisan megkövetelt két darabot. A többit kannibalizálják, hogy a levegőben tarthassák azt a néhány keveset – ahogyan az történt anno a Magyar Légierőben is...

 

Forrás: https://bulgarianmilitary.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!