2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szlovák Légierő - Búcsú a szovjet típusoktól

Szlovák Légierő - Búcsú a szovjet típusoktól
JETfly  |  2018. 11. 29., 14:21
Szlovák Légierő - Búcsú a szovjet típusoktól

A közelmúltban rendezték meg a kanadai Halifaxban a Nemzetközi Biztonsági Fórumot Róbert Ondrejcsák szlovák védelmi miniszter részvételével, ahol többek között a Szlovákiában még hadrendben lévő szovjet típusok jövőjéről is nyilatkozott.

„Amilyen gyorsan csak tudunk, szakítunk a keleti haditechnikával. Az orosz kapcsolat egyelőre a MiG-29-eseink miatt nélkülözhetetlen, ám az F-16-osok vásárlásával véget tudunk vetni ennek a függésnek.”

Az amerikai vadászgépeken kívül Szlovákia - az eddig leszállított 4 példány mellé - további öt darab Sikorsky UH-60M Black Hawk helikoptert vehet majd át a jövőben, teljessé téve ezzel a megrendelt, 9 gépes flottát. A hosszú távú tervekben egyébként 18 darab többfeladatú helikopter beszerzése is szerepel, ezek váltanák ki az elöregedő Mi-8/17-es flottát – ezek típusát azonban még nem nevezték meg.

Szlovákia a Varsói Szerződés tagja volt, azonban 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz és a NATO-hoz is. A szlovák vezetés az amerikai haditechnika beszerzésével erősíteni kívánja politikai és gazdasági kapcsolatait az USA-val, habár Ondrejcsák miniszter szerint a két ország közötti kapcsolat inkább az azonos eszmerendszeren, a liberális demokrácián nyugszik.

A szlovák és a cseh kabinet idén szeptemberben határozott a közös haditechnikai beszerzések mellett és mindkét ország növeli a honvédelmi kiadásait – tették ezt azután, hogy Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és az ukrajnai válság is kialakult.

Az F-16-osok tervezett rendszerbeállítása 2022 és 2023 között esedékes. A MiG-ek vállalhatatlanul magas fenntartási költségei vezettek el oda, hogy a szlovákok az F-16V vásárlása mellett döntöttek – a Saab Gripen szintén az ára miatt maradt alul a versenyben.

Az USA kormányzata idén áprilisban hagyta jóvá 14 darab Block 70/72 F-16V Szlovákiának történő eladását. A beszerzéseken kívül az amerikaiak jelentős szerepet kapnak a szliácsi légibázis korszerűsítésében is. A védelmi miniszter kiemelte, hogy ez a beruházás egyben azt is elősegíti, hogy szükség esetén amerikai, illetve szövetséges NATO-erők is korlátozás nélkül képesek legyenek használni a légibázist. Egyébként az amerikaiak már rendelkeznek ilyen repülőterekkel Magyarországon és Észtországban is – a mostani szlovák beruházás így érthetően váltotta ki az oroszok nemtetszését.

A fejlesztés folytatódik a szárazföldi csapatoknál is. A T-72-es harckocsik modernizálása is napirenden van, de a fő cél egy - eddig meg nem nevezett – új harckocsi rendszeresítése.

Forrás: https://defence-blog.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.