2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kanada új harci repülőgépet választ

Kanada új harci repülőgépet választ
JETfly  |  2018. 11. 07., 09:56
Kanada új harci repülőgépet választ

A kanadai Közszolgálati és Közbeszerzési Minisztérium (Public Service and Procurement Canada - PSPC) bejelentette, hogy az ország légierejének megújításához szükséges felhívás-tervezetét közzétette.

A kutatási projekt célja, melyet 2018. október 26-án tettek közzé, az öt potenciális beszállítóval megismerkedni és a velük való kapcsolattartást megszervezni. A szállítók körülbelül nyolc hetet kapnak, hogy válaszoljanak a feltett kérdésekre. Az összegyűjtött adatokat a hivatalos pályázati felhívás rendelkezéseinek tisztázására és véglegesítésére használják fel. Az egész folyamatot független szakértők irányítják.

Még 2017 decemberében döntött arról a kanadai kormány, hogy újraindítja az elöregedett F/A-18 Hornetek (kanadai jelzése CF-18/CF-188) lecserélésére kiírt pályázatát. Ennek megfelelően az ez év februárjában közzétett dokumentáció részletesen taglalja, milyen elvárásoknak kell megfelelni a győztesnek. A jövő év közepéig fogják az arra kiválasztott jelentkezők a hivatalos felkérést megkapni, a szerződéskötés azonban nem jön létre 2022-nél hamarabb. Az összesen 88 darab repülőgép leszállítása 2025-től válik esedékessé. Ez lesz az eddigi legdrágább beszerzés a Kanadai Fegyveres Erőknél, a végösszeg meghaladja a 19 milliárd kanadai dollárt (15 milliárd USD), azonban az ellentételezés összegének meg kell egyeznie a beszerzési összeggel.

A 2025-ös beérkezés miatt a kanadai kormány további 18 darab F/A-18 beszerzéséről döntött – ám ezek nem újak lesznek, hanem az ausztráloktól fogják megvásárolni. Az első két ausztrál Hornet 2019-ben fog megérkezni.

Kanada korábban már döntött az F-35 Lightning II-esek beszerzéséről, azonban a program elhúzódása és vállalhatatlanul megnőtt költségei miatt visszamondta azt – az új tender eredményétől függetlenül azonban a kanadaiak továbbra is részt vesznek az F-35-ös fejlesztési és gyártási programjában. A Lockheed Martin várhatóan a mostani felhívásra is beadja F-35-ös pályázatát, de a győztes vélhetően a Typhoon, Rafale, a Gripen és a Super Hornet kvartettből kerül majd ki.

Forrás: http://www.armstrade.org

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.