2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb mérföldkő az F-35-ös üzemeltetésében

Újabb mérföldkő az F-35-ös üzemeltetésében
JETfly  |  2023. 10. 11., 16:15
Újabb mérföldkő az F-35-ös üzemeltetésében

A Lockheed Martin ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgépe újabb mérföldkövet jelentő eseményt könyvelhetett el a közelmúltban: az F-35A még soha nem szállt le főúton, 2023 szeptemberében erre is sor került Finnországban két norvég példány részvételével.

"Ez egy mérföldkő és nem csak a Norvég Királyi Légierő, hanem az északi országok és a NATO számára is. Ez bizonyítja, hogy képesek vagyunk az erőink széttelepítésének megvalósítására" – nyilatkozta a Norvég Királyi Légierő részéről Rolf Folland vezérőrnagy. Azt is hozzátette, hogy a vadászgépek nagyon sebezhetőek, míg a földön tartózkodnak.

"Ezért a kis repülőterek – vagy most a főutak – használatának lehetősége növeli a túlélésünket a háborúban. Ezen túlmenően, ez is annak az izgalmas fejlesztésnek a demonstrációja, amelyet az északi régió katonai-légi együttműködésében indítottunk el" – tette hozzá Folland.

Finnország ebben az évben lett a NATO tagja és fontos partnere a Norvég Királyi Légierőnek. "Finnország régóta közeli partner, és most szövetséges is. Egyenes és széles útjaik azt jelentik, hogy továbbfejleszthetjük a széttelepítési koncepciónkat" - mondja Folland. "A koncepció célja, hogy az ellenség számára nagyobb kihívást jelentsen a repülőgépünk kiiktatása a földön. Ha egy ilyen koncepció működni akar, fel kell térképeznünk az összes lehetőséget, és gyakorolnunk kell azokat." A vadászgépek szeptember 21-én, csütörtökön szálltak le egy tervo-i főúton, a finn F/A-18-asokkal közös kiképzés részeként.

"A skandináv országok légierejei nagyszerű kezdeményezést tettek az északi együttműködés fokozására. Ez a közös gyakorlat nagyon jó példa erre, és azt mutatja, hogy az északi országok hamarosan egységes erőként működhetnek együtt" – mondta Eirik Kristoffersen tábornok, a Norvég Fegyveres Erők vezérkari főnöke.

Közvetlenül a leszállás után, járó hajtómű mellett történt az üzemanyag-utántöltés – úgynevezett „hotpit refueling”. Nem sokkal ezután az F-35-ösök felszálltak, és készen álltak az új feladatokra.

Finnország NATO-csatlakozásával és Svédország közelgő tagságával az északi országokra különösen nagy felelősség hárul a NATO erejének fejlesztésében és koordinálásában az északi régiókban” – emelte ki Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter. "Az északi országok jövőbeli légvédelme több mint 200 harci repülőgépből áll majd. Fontos, hogy a katonai légi műveletek terén egy skandináv együttműködést alakítsunk ki."

Az USA-ban korábban már hajtottak végre leszállást autópályákon F-35B-vel, de ez egy úgynevezett STOVL-típus (rövid felszállás / függőleges leszállás), azaz képes függőlegesen leszállni, például repülőgép-hordozókon és utakon.

Fotók: Ole Andreas Vekve/​Norwegian Armed Forces

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.