2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb cseh Gripen hajózók szerezték meg a légi utántöltésre szóló jogosítást

Újabb cseh Gripen hajózók szerezték meg a légi utántöltésre szóló jogosítást
JETfly  |  2020. 11. 30., 15:07
Újabb cseh Gripen hajózók szerezték meg a légi utántöltésre szóló jogosítást

2020. november elején négy cseh Gripen települt át Svédországba, hogy a Cseh Légierő hajózói légi utántöltési kiképzésen vegyenek részt. Három hajózó újonnan szerzett jogosultságot a feladat végrehajtására, a többiek pedig már a meglévő képesítésüket hosszabbították meg.

A Caslav-ban állomásozó 211. Harcászati Repülőszázad hajózói a Ronneby-ben található F17 légibázisról szálltak fel, majd egy svéd C-130 Herculesből vételeztek üzemanyagot. Mindezt sok esetben tenger fölött, így a feladatokat a hajózók speciális neoprén ruházatban hajtották végre, amely tenger feletti katapultálás esetén védi a hajózót a gyors kihűléstől.

A légiutántöltési képesség elengedhetetlen feltétele a NATO műveletekben való részvételnek, így a Cseh Légierő részéről is nagy hangsúlyt kapott. Az elmúlt években Európában csak elszórtan volt lehetőség hasonló gyakorlatok végrehajtására, azonban a tervek szerint jövő évben megkezdődhet a Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet programban résztvevő nemzetek számára – köztük Csehország számára is – a tömeges kiképzés és az A330 MRTT típussal történő utántöltésre való képesítés megszerzése. A tervek szerint a csehek legalább 30 repült órát kapnak a program keretéből.

Történelmet írtak a magyar vadászpilóták június második felében: először hajtottak végre légi üzemanyag-utántöltést magyar vadászgéppel.
bővebben ...

A légi utántöltési képesség gyakori téma a hazai Gripen flotta kapcsán is: ezzel kapcsolatos friss hír, hogy Magyarország két példányt vásárolt a légi utántöltésre is alkalmas brazil Embraer KC-390-es teherszállító repülőgépből.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.