2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dél-Korea nem mondott le a saját lopakodóról

JETfly  |  2013. 11. 28., 10:46

Gyakorlatilag azzal egyidőben, hogy Dél-Korea bejelentette 40 ötödik generációs, F-35A típusú vadászrepülőgép vásárlását az Egyesült Államoktól, még egy fontos döntésre került sor a hazai védelmi ipar tekintetében. Hivatalosan „eldördült a startpisztoly”, amely saját, koreai „lopakodó” vadászrepülőgép fejlesztésének kezdetét jelzi. A jövőben a repülőgépből az ország légiereje nem kevesebb, mint 120 darabot kíván beszerezni, valamint szeretnének azzal a világpiacon is megjelenni. Információk szerint a repülőgép „külsőleg az F-35-re fog hasonlítani”.

Jelenleg egyedül az Egyesült Államok rendelkezik rendszerbe állított ötödik generációs vadászbombázó repülőgéppel, a kéthajtómüves F-22 Raptorral. Az USA szövetségeseivel exportra az F-35 különböző modifikációit ajánlja. Napjainkban saját lopakodó repülőgépén aktívan dolgozik Kína és Oroszország is, azonban azok a gépek még csak a tesztelések, módosítások stádiumában vannak.

A döntés a saját, következő (ötödik) generációs vadászrepülőgép létrehozásának programjáról a Dél-koreai Fegyveres Erők törzsparancsnokainak közelmúltban megtartott találkozóján született meg. A „KF-X – Porame” névre keresztelt program a tervek szerint 2014 elején veszi kezdetét.

A dél-koreai tábornokok megfogalmazták a tervezők számára a lopakodó repülőgéppel szemben támasztott főbb követelményeket, amelyek szerint a gépnek többek között jobb harcászati mutatókkal kell rendelkeznie, mint a Dél-Koreában összeszerelt KF-16 típusú repülőgépek. A hazai igények kielégítése (120 repülőgép) mellett Szöulnak már kész tervei vannak a repülőgép exportját illetően, ami előre vetíti a későbbi sorozatgyártás várható nagyságrendjét.

A dél-koreaiak tisztában vannak azzal, hogy egyedül nagyon nehéz lenne egy ilyen projekttel megküzdeni. Az új repülőgép létrehozására éppen ezért egy nemzetközi konzorciumot kívánnak létrehozni, amelybe úgy tünik Indonéziát már sikerült partnernek megnyerni. Szakértők mindamellett rámutatnak, hogy Koreának komoly nehézségekkel kell szembenéznie, mindenekelőtt azért, mivel nem rendelkeznek „lopakodó” technológiával.

F-35AF-35A(Fotó: lockheedmartin.com)

A 40 Lockheed Martin F-35A vásárlásáról szóló döntés meghozatala után, a koreaiak azonnal elkezdték keresni annak lehetőségét, hogy az amerikai cég biztosítsa számukra a szükséges technológiát. A Dél-koreai Légierő által kiírt tender korai szakaszában a Lockheed Martin éppúgy, mint a konkurensek tettek olyan kijelentést, miszerint „nem kizárt a know-how” átadása. Azonban most, hogy a helyzet megváltozott nem kizárható, hogy a Lockheed Martin nem lesz „partner” egy potenciális konkurens létrehozásában. Szöul azonban bízik az amerikai repülőgépgyártó cégben, aminek talán az betudható, hogy a „koreai lopakodó”külsőleg az F-35 típusra fog hasonlítani.

A másik probléma – miért kellene saját ötödik generációs vadászrepülőgépet fejleszteni, amikor azt „egyszerüen megvehetik”. Itt érdemes egy kicsit azon is elgondolkodni, hogy a repülőgép nem váltja be a hozzá füzött reményeket, azonban nagyon drága lesz. 2003-ban és 2007-ben két befolyásos koreai intézet – a Koreai Védelmi Tudományos Kutatóintézet (Korea Institute for Defense Analyses, KIDA) és a Koreai Fejlesztési Intézet (Korea Development Institute, KDI) – már kifejtették véleményüket a kérdésben: több olyan tényező van (gazdasági, technikai, katonai, stb.), amelyek nem igazolják a saját, következő generációs repülőgép létrehozásának szükségességét. Igaz, 2009-ben egy másik intézet annak a véleményének adott hangot, amelyet röviden úgy lehet összefoglalni, hogy „érdemes kipróbálni”. Az látható, hogy Dél-Korea nagyon szeretné megvalósítani, hisz meghozta a döntést a program beindításáról.

Nem elhanyagolható azonban a projekt magas költsége. Jelenlegi becslések szerint a költségek elérik majd a kilenc milliárd dollárt, azonban a szakértők nagyrésze azon a véleményen van, hogy ez a szám sokkal nagyobb lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.