2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kína mégis vásárol az orosz Szu-35-ösből?

JETfly  |  2012. 11. 15., 14:28

2012. november 13-18. között rendezik meg Kína Zhuhai városában az Airshow China repülés és űrhajózás-technikai szakkiállítást, mely kategóriájában mára már igen rangos eseménynek számít. Kínára az utóbbi időben, az Interneten megjelent új vadászgépes fotói miatt így is egyre nagyobb figyelem szegeződik, nincs ez másképp most sem, hiszen az Airshow China kapcsán várhatóan ismét számos érdekesség kerül a figyelem középpontjába. Mi most egy régi-új témát boncolgatunk, mely Kína esetleges Szu-35-ös vásárlási szándékát elemzi.

Mint ahogy arról lapunkon már korábban is beszámoltunk, Oroszország 48 darab Szu-35 típusú, 4++ generációs többfeladatú harci repülőgépet adna el Kínának, feltéve, ha Kína – szokásához híven – nem másolja le a típust. A 2012 márciusában ismét felröppent hír folytatásáról áprilisban olvashattunk újabb híreket, melyek szerint a két fél között megszakadt a típus eladásáról szóló tárgyalássorozat, mivel kiderült, hogy Kína csupán kis darabszámban kíván beszerezni a Szu-35-ösből, ami azonban Oroszország számára elfogadhatatlan. A Roszoboronexport vezérigazgató-helyettese, Viktor Komardin akkor így nyilatkozott: „Szu-35-ös vadászbombázónkkal jelen kívánunk lenni a kínai piacon. Kína azonban csak korlátozott mennyiségben akar vásárolni, ugyanakkor mi nagyobb darabszámban ajánljuk a repülőgépet, amely számunkra már gazdaságilag jövedelmező lenne.”

Szu-35

Az áprilisban megszakadt tárgyalások – úgy tünik – most ismét folytatódhatnak, melyre kiváló alkalmat biztosít az Airshow China 2012 rendezvény. Ennek érdekében egy népes orosz delegáció érkezett Zhuhai-ba, ahol kínai kollégáikkal találkoztak. A delegációnak tagja volt többek között Mihail Pogoszjan, az Egyesített Repülőgépgyártó Vállalat (OAK) vezérigazgatója, illetve Viktor Bondarev altábornagy, az Orosz Légierő parancsnoka.

Szu-35-ösök

A Szu-35-ös eladását középpontba tevő tárgyalások újraindulása kapcsán a delegáció egyik magas rangú tagja elmondta, hogy a következő generációs kínai vadászbombázó relatíve lassú fejlesztési folyamata arra ösztönözte Pekinget, hogy ismét vizsgálja meg annak lehetőségét, miként szerezhetne be az orosz típusból akkora mennyiséget, mely kipótolná az ürt a saját fejlesztés elkészültéig, hadrendbe állításáig.

A Szu-35-ös bemutatója az Orosz Légierő 100. születésnapja alkalmából megrendezett repülőnapon

Kínát egyértelmüen a Szu-35-ös érdekli, mely az orosz termékeket tekintve a legkorszerübb többfeladatú nehéz vadászbombázó, melyet exportra is kínálnak. A jelenlegi helyzet szerint a PAK-FA programja még nem tart ott, hogy azt érdemben eladásra lehetne kínálni Kínának, illetve az Oroszország és India által folytatott FGFA program a két fél sajátja, mely Kína számára elérhetetlen. A delegáció részéről elmondták, hogy Moszkva kész eladni a Szu-35-öst Pekingnek, feltéve ha jelentősebb mennyiséget vásárolnak belőle, nem pedig csak pár darabot, melyből ismét csak arra lehetne gyanakodni, hogy Kína a típus lemásolására készül.

Galéria: Kína mégis vásárol az orosz Szu-35-ösből?

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.