2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta

Bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta
Art of WAR  |  2024. 05. 24., 10:15
Bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.

Az új korvett és a Project 22160 számos olyan problémára megoldást kínál, amelyekkel az orosz haditengerészet a Fekete-tengeren, az ukránokkal vívott háború során szembesült. A 2018 óta hadrendben álló Karakurt korvettek kisebbek és jobban manővereznek a korábban bevetett egységeknél, ugyanakkor harci értékük azoknál lényegesen nagyobb, mert már alkalmasak a Kalibr cirkálórakéták kilövésére is. Gyorsaságuk és mozgékonyságuk miatt előnyösek járőrözésre, tengeralattjárók elleni hadviseléshez, felszíni célpontok leküzdésére, partvédelemre, de  nagy hatótávolságú rakétafegyverzetük révén támogathatják a szárazföld belsejében zajló hadműveleteket is.

A Viktor Velikij és a többi vele azonos típusú, szintén 2018 óta  hadrendben álló Project 22160 járőrhajó a Tájfunétól eltérő, de azt kiegészítő képességeket kínál. Ezt az osztályt már nagy hatótávolságú járőrözésre, megfigyelésre és hosszabb, kísérő küldetésekre tervezték. Moduláris felépítése lehetővé teszi különféle fedélzeti szenzor rendszerek, fegyverek telepítését, így rugalmasan igazítható  az aktuális küldetés szabta speciális igényekhez.

Egy olyan vitatott tengeri környezetben, mint a Fekete-tenger, ezek a hajók segíthetnek biztosítani a tengeri útvonalakat, figyelemmel kísérhetik az ellenség mozgását, és logisztikai támogatást nyújthatnak más haditengerészeti eszközöknek. Mivel alkalmasak a pilóta nélküli légi járművek üzemeltetésére, hadrendbe állításukkal javulnak a flotta felderítési képességei is.

Az új hajók a Fekete-tengeren az orosz haditengerészet előtt álló logisztikai és műveleti kihívásokra is választ adnak. A Boszporusz lezárása óta a Fekete-tengeri Flotta nem tud más régióból erősítést kapni, ezért az olyan hajóépítő és javító létesítmények fontossága, mint a zelenodolszki üzem jelentősen megnövekedett.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.