2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Egyesült Államok légiereje felújít egy kiszuperált B-1B-t

Az Egyesült Államok légiereje felújít egy kiszuperált B-1B-t
Art of WAR  |  2024. 05. 10., 14:58
Az Egyesült Államok légiereje felújít egy kiszuperált B-1B-t

A sivatagi repülőgéptemetőből újra aktív szolgálatba kerül az Amerikai Légierő egyik Boeing B-1B Lancer stratégiai bombázó repülőgépe: a reaktiválást alapos nagyjavítási munkálatok előzik meg.

A kiszemelt repülőgép több, mint egy tucat társával még 2021-ben került az USAF híres sivatagi repülőgéptemetőjébe, az arizonai Davis-Monthan Légibázisra.

Az elmúlt években több Lancer elvesztése nem harci események következtében arra késztette a légierő tisztviselőit, hogy megkezdjék a leszerelt repülőgépek „regenerálását”.

„Hihetetlen, hogy a légierőnk egy éven belül harcképessé tud tenni egy olyan repülőgépet, amely több éven át szunnyadt, és fel tudja készíteni a nagy hatótávolságú csapásmérő küldetésünk támogatására.” – nyilatkozta Seth Spanier ezredes, a 7. bombázóezred parancsnoka.

Spanier texasi ezrede 2022 áprilisában elveszített egy B-1B-t, ami egy földi teszt során bekövetkezett „katasztrofális hajtóműhiba” következménye volt. Az ezt követő tűzben a Lancer egyik hajtóműve, a bal szárny és több üzemanyag-vezeték megsérült.

A műszakiaknak 49 alkatrészt sikerült kimenteniük a sérült B-1B-ből, amelyek értéke 2,7 millió dollár volt. A bal szárnyat és a bal gondolát az USAF katasztrófa-laboratóriumába szállították, hogy támogassák a repülőgép-baleset-kivizsgálási képzést.

Egy korábban nyugdíjba vonult B-1B nemrég hagyta el a Davis-Monthan-i helyszínt és az oklahomai Tinker AFB-nél landolt helyreállítás és karbantartás céljából.

„Számos ellenőrzés és javítási munka után a repülőgép még ebben az évben csatlakozik a Dyess flottájához” – nyilatkozták a 7. bombázóezrednél.

Hamarosan újabb B-1B-k következhetnek. Az USAF másik Lancer üzemeltetője – a dél-dakotai Ellsworth AFB 28. bombázóezred – szintén elveszített egy repülőgépet januárban, amikor a bombázó rossz időben éjszakai leszállás közben lezuhant. Az incidens során a személyzet minden tagja biztonságosan katapultált.

A Davis-Monthan AFB-on több mint 4 400 repülőgépet, 5 900 hajtóművet és 340 000 gyártóeszközt tárolnak, gyakorlatilag az összes amerikai katonai szolgálat által üzemeltetett típust. A repülőgépek nagy részét alkatrészeik miatt kannibalizálták.

Az itt tartott vadászgépek, szállítóeszközök, bombázók és helikopterek kisebb százalékát tartják 1000-es típusúnak nevezett állapotban (Type 1000 condition) – vagyis vissza lehet őket hívni az üzemi szolgálatra.

2021-ben az USAF 17 kiöregedett B-1B-t vont ki, hogy helyet adjon a Northrop Grumman következő generációs B-21-es lopakodó bombázójának. Ez a „csupaszárny” típus jelenleg repülési tesztelés alatt áll.

A publikus, 2024 elejére vonatkozó adatok szerint jelenleg 45 B-1B áll hadrendben.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.