2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Friss hírek az új magyar fegyvercsaládról

Friss hírek az új magyar fegyvercsaládról
honvedelem.hu  |  2023. 03. 21., 15:21
Friss hírek az új magyar fegyvercsaládról

Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások. A tavalyi év eredményeiről és az idei várakozásairól Bozó Gáborral, a vállalat igazgatójával beszélgettek.

Egy tavaly, hasonló idő tájt készült interjúban a 2022-es év céljai között említette 50 darab pisztoly legyártását csapatpróbára, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös igénytámasztásaként megjelent a golyószóró fejlesztésének prioritása is. Az egy évvel ezelőtti célkitűzésekhez képest hogyan alakult a 2022-es esztendő a Gestamen Zrt. életében?

Elég feszített év volt. Feladatul kaptuk 50 darab pisztoly legyártását, ami bár nem kifejezetten egyezik a mi kapacitásainkkal és képességeinkkel, de elvállaltuk, mert saját elemi érdekünk, hogy az általunk megalkotott pisztoly rendszerbe kerüljön. A biztos teljesítés érdekében – dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökével egyeztetve – alvállalkozókat vontunk be a projektbe. Ez önmagában egy érdekes tesztidőszaknak mutatkozott, hiszen előtte nem volt ilyen kapcsolatunk, nem tudtuk, hogy melyik alvállalkozó lesz alkalmas a mi minőségi elvárásaink teljesítésére az adott kritériumok mellett. Tíz jelentkezőből végül egy-kettővel tudtunk együttműködni. Volt, aki már a tervrajzok megküldésekor visszakozott, volt, aki vállalta volna, de mi nem láttuk biztosítottnak a szükséges mérnöki és műszaki képességeket. Végül azonban letisztult a környezet és teljesítettük a feladatot, a pisztolyok azóta csapatpróbán vannak.

Fontosnak tartom elmondani, hogy mind a Honvédelmi Minisztérium, mind a Magyar Honvédség, illetve az MH Modernizációs Intézet is végig maximálisan támogatta a törekvéseinket az 50 darab pisztoly előállítása során. Mindezek ellenére ez a projekt igencsak lefoglalta a kapacitásainkat, emiatt minimálisan tudtunk foglalkozni további fejlesztésekkel.

E projekt után feladatul kaptuk a golyószóró fejlesztését, tökéletesítését, amiből már a tavaly bemutatott egyes változaton kívül létezik egy kettes verzió is. Tulajdonképpen olyan módosításokat eszközöltünk, amik szükségesek voltak annak érdekében, hogy a kor elvárásainak megfelelő legyen. De itt korántsem ért véget a feladatok sora, hiszen idén neki kell állnunk a géppuska fejlesztésének is.

Visszatérve a tavalyi évre, a pisztolyok legyártása kapcsán elmondható, hogy a különböző cégekkel, és nem utolsó sorban a Neumann János Egyetemmel való közreműködések közepette, egyre inkább elindultunk a sorozatgyártásra való alkalmassá tétel irányába. Ez azonban mind-mind időt és energiát használt fel.

Azt is elmondhatom, hogy a különböző munkafolyamatokhoz szükséges gépek terén is fejlődtünk. Érkeztek és még érkeznek új eszközök, amik többek között javítják a forgácsoló képességeinket is. Folyamatosan fejlesztjük egyébként a tervezői és technikai hátterünket olyan programokkal és számítógépes berendezésekkel, amelyek a mérnököket segítik, támogatják a munkájukat. Érkeztek új, fiatal kollégák, akik már tanulják a tervezést és kimondottan a fegyveralkatrészek tervezését. Itt napi szinten vannak konzultációk. Az a fontos, hogy az iskolákból, az egyetemről, illetve a Dianából felnövekvő új generáció lehetőséget kapjon arra, hogy a pályakezdő fiatalok kiélhessék magukat, engedve a fantáziájuknak, szárnyalhassanak.

A tavalyi interjúban azt is megemlítette, hogy a Gestamen Zrt. elindulásának egyik kulcsfeltétele volt a szükséges szakembergárdát összeállítani, akár külföldről hazacsábítani. Mára megoldottnak nevezhető e szaktudás jelenléte a vállalatnál, különösképpen az említett utánpótlás nevelés mellett?

Azt gondolom, hogy amikor már külföldön prosperáló és tapasztalatokat szerző magyar szakembereket csalogattunk haza, már megalapozza azt, hogy a külföldi, nyugat-európai tapasztalatokat át tudjuk adni a fiataloknak, vagy még inkább be tudjuk építeni az oktatási rendszerünkben. A Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozása és ott egy olyan digitális adatbázis, oktatási kultúra kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az itt szerzett tapasztalatokat rögzítsük, digitalizáljuk, és már beépítsük az oktatásba. Illetve ezek által vonzóvá tudjuk tenni a fiatalok számára a hazai elhelyezkedést. Az is fontos szempont, hogy minden itt, Csongrádon és környékén összpontosul. A csongrádi oktatási intézményeken túl a kiskunfélegyházi fegyvergyár is itt van egy kavicshajításnyira, de itt van a Neumann János Egyetem is, nagyon közel. Magyarán már a tanulmányaik legelején álló fiatalokat is tudjuk támogatni, motiválni. Nem utolsó sorban gyakorlatban is láthatják azt a szakmát, amit maguknak választottak.

Még mindig 2022-t érintve: a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború, illetve a szempillantás alatt megváltozott biztonsági környezet kihatott-e a Gestamenre? Esetleg áthelyeződtek a hangsúlyok, gyorsítani kellett az előállítási folyamatokon?

Ami viszont nagyon észrevehetővé vált, hogy a világ egyszerre gyorsított az előállítási folyamatokon, ezért például Európa jól ismert, nagymúltú fegyvergyárai is elérték a kapacitásaik határát, a szállítási idők megnyúltak. Sok esetben már nem is hónapokra, hanem évekre ígérnek előre, de van, ahol már nem is vállalnak új megrendeléseket.
A háború kétségkívül hatással volt a mi munkánkra is. Párhuzamosítottuk a golyószóró és a géppuska fejlesztését, tervezését, hogy mindkét típussal haladjunk.

A magyar brand fejlesztése mellett feladatunk, hogy a magyar állam érdekében csökkentsük hazánk védelemipari, nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági kitettségét, hogy ne függjünk más nemzetek iparától, gyártási képességeitől, kiszolgálási prioritásaitól stb.

Mik az idei célkitűzések?

Röviden mondhatnám azt is, hogy ugyanaz, mint tavaly. Csak most másképp hívjuk a terméket. Idén – a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség megbízásából - a golyószóró fejlesztés a prioritás.

Nem túlzás talán azt állítani, hogy az új felkérés egyben elismerése a tavalyi eredményeknek is…

És ez rendkívül fontos számunkra. Egy ilyen képességet, mint amit fel tudunk mutatni, úgy lehet életben tartani és fejleszteni, ha érezzük a bizalmat. Bizalom, újabb megrendelések és kihívások nélkül minek is fejlesztenénk? Tehát igen, ez a fajta elismerés és bizalom, amit az újabb és újabb megbízatásokkal kapunk, nagyon fontos megerősítés. Ennek a másik oldalán pedig persze továbbra is bizonyítanunk kell.

Szintén kerülve a túlzásokat, kijelenthető, hogy tulajdonképpen a történelem íródik, történelmet írnak a Gestamennel, hiszen több évtized után újra van hazai fegyverfejlesztés és gyártás. Milyen érzés ez az önök számára, akik kezében a toll?

Épp ez volt az egyik hívómondat, amivel haza tudtuk csalni a külföldön dolgozó kollégákat. Amikor leültem velük és az egyikőjük Ausztriában, a másik Németországban, a harmadik Szlovákiában, a negyedik Franciaországban dolgozott és tette a dolgát, akkor az egyik hívószó az volt, hogy magyarok vagyunk, és hogy mi most történelmet írhatunk. Ez köszönhető egyébként a kormány törekvéseinek, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak is. Most olyan szakembergárdával büszkélkedhetünk, akikkel a jövőben is nagyon-nagyon jó dolgok születhetnek, tehát olyan új fejlesztések kerülhetnek napvilágra, megvalósításra, illetve a nemzetközi piacra, amik letehetik Magyarország védjegyét ezen a területen ismét. Mondhatnám úgyis, hogy a kollégáknak jó pár olyan terv van még a fiókjában, amit nem húztak elő.

Tehát akár még új családtagokkal is bővülhet is a magyar fegyvercsalád?

Igen. Először 2019 elején az volt a cél, hogy legyen meg az a magyar fegyvercsalád, ami a kézi lőfegyvereket nagyjából lefedi: pisztoly, géppisztoly, géppisztoly, gépkarabély, golyószóró géppuska, gránátvető, támogatófegyver, puska, esetleg még mesterlövész puska. Mindezen túl azonban fejlődhet tovább, akár az autonóm rendszerek, nehéz fegyverzet és önjáró eszközök irányába is. Ötleteink vannak, de továbbra is azon területek fejlesztését helyezzük középpontba, amit tőlünk elvárnak. Fontos, hogy egy jó kémia alakuljon ki a megrendelő és a tervező között, hogy mi azokat az igényeket tudjuk kielégíteni évről évre, amire éppen szüksége van.

Naivan azt gondolom, hogy mára technológiailag mindent kitaláltak, pontosan megvannak azok a tulajdonságok, alkatrészek, amik egy fegyvert fegyverré tesznek. Mégis számtalan ország gyárában készülnek újabbnál újabb megoldások. Mennyire bonyolult ma újat, egyedit alkotni, olyat, amire a nemzetközi piacon is elismerően bólintanak?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Mindig rá lehet találni valamilyen irányra, amerre érdemes fejleszteni. A kollégáim is már egy olyan géppisztoly előállításán dolgoznak, aminek például az összsúlya másfél kilogramm lesz. A legfontosabb szempont a felhasználó, vagyis a katona. Számára az egyik legfontosabb szempont, hogy a sokrétű és nagy tömegű felszerelése mellett a fegyver a lehető legkönnyebb legyen. Más nemzeteknél ismert 8,5 kilogrammos golyószóró. A miénk most hat alatt van. Ez tehát egy olyan fejlesztési irány, ahol lehet újat alkotni, például az anyagkutatás terén is, hogy olyan anyagot alkalmazzunk, ami mellett megmarad a strapabírás, az összsúly mégis csökken. A fejlesztések világában épp ez a nagyszerű, hogy végtelen a lehetőségek tárháza.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.