2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére

Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére
honvedelem.hu  |  2023. 10. 03., 14:18
Magyar parancsnok készül a bosznia-hercegovinai misszió élére

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.

Magyarország felajánlására, az Európai Unió Politikai és Biztonsági Bizottságának döntése alapján 2024 januárjától első alkalommal áll magyar katona az EUFOR Althea misszió élén. Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, dr. Sticz László vezérőrnagy egy éven át vezeti majd az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erőit. A leendő parancsnok és törzse nem első alkalommal látogatott Szolnokra: 2023 tavaszán adminisztratív héttel kezdte meg a misszióra való felkészülését az MH Béketámogató Kiképző Központban. Ezt követően részt vettek békeműveleti lövészeten és tálcatűzoltási gyakorlaton is.

A kiutazók képzése augusztusban békeműveleti törzstiszti alaptanfolyammal folytatódott, amely elengedhetetlen azok számára, akik még nem vettek részt misszióban, vagy korábbi külföldi szolgálatuk óta jelentős idő telt el. Az ősz beköszöntével a szakállomány angol nyelvi felkészítésen, szeptember utolsó hetében pedig egy, külön az EUFOR parancsnoki csoportja számára szervezett, misszióorientált, hadszíntér-specifikus békeműveleti törzstiszti célfelkészítésen bővítették ismereteiket. Tájékoztatást kaptak többek között a beosztásokról és a hátralévő feladatokról, a Balkán biztonságpolitikai helyzetéről, részt vettek egyebek mellett közegészségügyi és járványügyi ismeretekkel kapcsolatos előadásokon.

A célfelkészítés zárásaként Görbe Béla alezredes, megbízott központparancsnok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket. Sticz vezérőrnagy és a vele kiutazó EUFOR állomány képzése a továbbiakban is folytatódik a szakterületek szerinti specifikus (például protokolláris, médiakezelési, jogi, pénzügyi) felkészítésekkel, valamint a kiutazó parancsnok és a kulcsbeosztású személyek műveleti területen, azaz Bosznia-Hercegovinában végrehajtandó tréningjével.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Magyar parancsnok az EUFOR élén

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.