2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elérte kezdeti műveleti képességét a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság

Elérte kezdeti műveleti képességét a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság
honvedelem.hu  |  2023. 04. 05., 14:34
Elérte kezdeti műveleti képességét a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság

Az ünnepségre március 31-én került sor Székesfehérváron, ahol – számos hazai és nemzetközi meghívott mellett – jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

A rendezvényre hazánkba látogatott Christopher G. Cavoli vezérezredes, a Szövetséges Európai Haderők főparancsnoka, Luigi Gugliemo Miglietta vezérezredes, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Erők parancsnoka, Mario Banožić, Horvátország védelmi minisztere, Robert Hranj admirális, horvát vezérkarfőnök, Marian Majer, a szlovák védelmi tárca államtitkára, Ľubomír Svoboda altábornagy, szlovák vezérkarfőnök-helyettes, illetve a NATO többnemzeti hadosztály-parancsnokságok vezetői is.

A nemzetközi és hazai delegációk résztvevői két napos székesfehérvári látogatásának első napján, március 30-án megtekintették a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (Headquarters Multinational Division Centre - HQ MND-C), ahol Denis Tretinjak vezérőrnagy, a szervezet parancsnoka vezetésével bemutatták a parancsnokság működését, valamint felelevenítették az alapítástól a kezdeti műveleti képesség eléréséig vezető utat. A tájékoztató – amelyen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Mladen Andrlic horvát nagykövet is - kitért a következő mérföldkő, a teljes műveleti képesség eléréséhez szükséges teendőkre is.

Másnap a székesfehérvári Városháza téren katonai tiszteletadással köszöntötték a magyar és külföldi katonai és politikai tisztségviselőket, majd a Szent István Művelődési Házban rendezett ünnepségen bejelentették, hogy a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság elérte kezdeti műveleti képességét. Denis Tretinjak vezérőrnagy beszédében aláhúzta: a mai rendkívül fontos nap a parancsnokság minden tagja számára, hiszen közel három éves munka ért révbe. Felidézte: a projektet három nemzet kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljanak a regionális biztonsághoz. Hozzátette, hogy a nulláról építették fel azt a parancsnokságot, amelyre ma büszkén tekinthetnek. A kezdeti műveleti képesség elérése kapcsán leszögezte, hogy a cél elérése egyben lehetőséget biztosít a további fejlődésre is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében katonatörténelmi pillanatnak nevezte a mai napot, ami kapcsan kiemelte, hogy Christopher G. Cavoli vezérezredes, a NATO Szövetséges Európai Erők főparancsnokának személyes jelenléte nem csak megtisztelő, de üzenetértékű is: mutatja, hogy jó úton járunk és megerősít bennünket abban, hogy Magyarorszag a szövetség értékes tagja.Rámutatott arra is, hogy Magyarország több mint húsz éve NATO-tag, és e két évtized során lépésről-lépésre építette fel a szövetségbeli jelenlétét. Utalt arra is, hogy Európa biztonsága alapvetően megváltozott, amely többek között a NATO-t is változásra késztette. Ennek folyamata ma is tetten érhető, például az HQ MND-C sikereiben. Magyarország honvédelmi minisztere köszönetet mondott minden nemzetnek, amelyek tagjai hozzájárultak, s tettek e parancsnokság létrejötte és fejlődése érdekében.

 

Mario Banožić horvát védelmi miniszter büszkeségének adott hangot, amikor úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy horvát, magyar és szlovák tisztek, altisztek és katonák dolgoznak együtt. Hozzáfűzte: a szövetség is épp ezt a közös munkát igényli. A támogató nemzetekre is utalva kijelentette: parancsnokság jól jelzi, hogy mennyire egységes is ez a szövetség.

Marian Majer szlovák védelmi államtitkár szerint ma olyan kihívásokkal szembesülünk, amelyekről sosem gondoltuk volna, hogy valaha is meg kell majd küzdenünk. Éppen ezért tovább kell erősítenünk a biztonságot, illetve keleti határainkat – utalt ezzel az orosz-ukrán háború jelentette kockázatra. Mint fogalmazott, az HQ MND-C nagyon fontos építőköve a szövetséges együttműködésnek és a regionális biztonság megerősítésének.

E mérföldkő egyben azt is jelentette, hogy a magyarországi és szlovákiai NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Unit Hungary - NFIU) szervezetileg hivatalosan az HQ MND-C alárendeltségébe kerültek. A jeles eseményt jelképezve az érintett katonai szervezetek parancsnokai átadták a két NFIU csapatzászlóját. Az esemény kapcsán Luigi Gugliemo Miglietta vezérezredes, a NATO Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka úgy fogalmazott: a mai nap nagyon fontos mérföldkő, aminek eléréséhez mindössze tíz hónapra volt szüksége a parancsnokságnak. Mindez bizonyítja az HQ MND-C-n szolgálók elhivatottságát és rátermettségét. Miglietta vezérezredes ezen túlmenően köszönetet mondott Magyarországnak, amiért otthont adott e különleges katonai szervezetnek.

A külföldi delegációk magyarországi látogatását is lezáró sajtótájékoztatón Magyarország honvédelmi minisztere kijelentette: immáron nem csak hazánk tagja a NATO-nak, de a szövetség is eljött Magyarországra. „Hadtörténelmet írunk ma, csakúgy, mint tettük 2019-ben, amikor egy nagyon fontos döntést hozott az akkori kormányzat: azt, hogy felállítja a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot” – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Aláhúzta, hogy egy bölcs és jó döntés volt, amely komoly előrelátásról tett tanúbizonyságot. Azóta e parancsnokság elérte a kezdeti műveleti képességet. A cél mostantól pedig a teljes műveleti képesség elérése lesz.

Marian Majer szlovák államtitkár pedig köszönetet mondott hazánknak mindazokért az erőfeszítésekért, amiket a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrejötte érdekében megtett. Nagyon fontos lépésnek nevezte a kezdeti műveleti képesség elérését annak érdekében, hogy nemzeteink megvédjék a közép-keleti-európai régiót. Kijelentette, hogy a keretnemzetek (Horvátország, Magyarország és Szlovákia) továbbra is elkötelezettek a folytatás tekintetében. Hozzátette: felkészültek is vagyunk a régió védelme érdekében.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság egy taktikai szintű parancsnoki és irányítási elem, ami biztosítja a csatlakozó NATO-egységek és képességek integrálását egy nagyobb taktikai alakulatba. Ezen túlmenően képes a szárazföldi műveletek teljes spektrumában parancsnokságot és irányítást biztosítani, hogy hozzájáruljon a szövetséges és regionális biztonsághoz. A kezdeti műveleti képességet igazoló okiratot – amelyet. dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Robert Hranj admirális, horvát vezérkari főnök és Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák vezérkari főnök írtak alá – 2022 októberében vehette át az alakulat. A képesség elérését idén februárban deklarálta az Európai Szövetséges Erők főparancsnoka.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.