2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon

VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon
honvedelem.hu  |  2024. 03. 25., 13:49
VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon

„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.

Március 22-én gyűltek össze az ország ejtőernyős alakulatai Szolnokon, szokásos éves találkozójukra. Újdonságként szolgált Sánta Gábor dandártábornok kezdeményezése, aki a korábbi esztendők gyakorlatától eltérően az aktív és veterán állomány kapcsolatfelvételét célozta meg, akik így együtt vettek részt a szakmai találkozón. „Az esemény másik sarokköve az a három előadás volt, amelyek az elmúlt négy év képességfejlesztéséről szóltak. Húszéves lemaradást pótoltunk a nemzetközi gyakorlatok, valamint az újonnan rendszerbe állított fegyverrendszerek és harcászati eszközök révén” – fogalmazott.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tagjai videókkal támogatott előadásukban először az új eszközökről beszéltek. Bemutatták az MC6 típust felváltó OVP-12 SL-1 harcászati ernyőt, amiket a ZVP 80-08 tartalékernyőkkel kiegészítve főleg tanulóugrásokon használnak. Hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy ezeket tábori körülmények között is maguk hajtogatják a katonák, amivel valamennyien jobban megértik eszközeik technikai felépítését, működését. Végül előkerültek a szinten tartó ugrásokra fejlesztett MMTS-260 típusú ernyők és a nemrég rendszeresített éjjellátó céltávcső is.

Az előadások második felében a 2020 óta tartott fontosabb együttműködésekre terelődött a szó. Jelentős tapasztalattal szolgál például a sarkkörtől 230 kilométerre északra, a norvég fehér éjszakák helyszínén szervezett tavalyi Swift Response gyakorlat, ahol szélsőséges éghajlati körülmények között, illetve nagyméretű és tömegű felszereléssel végeztek ugrásokat.

„Elégedettek lehetünk, hogy az elmúlt évtizedek szokásával szemben minden esetben magyar honvédségi felszereléssel hajtották végre az ugrásokat. Ezekre támaszkodtak arktikus körülmények között Norvégiában, illetve egy alaszkai foglalkozáson, ahol kivételes alkalmazkodó- és túlélőkészséget szereztek a gyakorlatozók” – értékelt Sánta Gábor dandártábornok.

Az ejtőernyős nap fontos eleme a koszorúzás, amikor a hazájukért életüket áldozó hősökre emlékeznek. Miután az egybegyűltek Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa vezetésével lerótták kegyeletüket az elhunytak előtt, dinamikus és statikus ejtőernyős képességbemutató következett. A látványos műsor kiegészítéseként a Magyar Különleges Erők Hagyományőrző Egyesület 1970-es évekbeli mélységi felderítőeszközökkel települt ki.

„Ezek a hidegháború idejéből ránk maradt relikviák – ernyők, karabélyok, búvárkések, dobótőrök és más fegyverek – felhívják a figyelmet arra, hogy a felderítők földön, vízen és levegőben is jelentős harcierőt képeznek” – fogalmazott az ünnepnap záróprogramja előtt Kis Dávid őrmester, az aktív és veterán felderítőket is tömörítő hagyományőrző egyesület tagja. „Szeretnénk jövőre újra bemutatót tartani, hiszen kutatóink folyamatosan tárják fel a hadtörténet múltját és harcieszközeit.”

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.