2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2015-re megújul az orosz légierő

JETfly  |  2009. 08. 15., 11:17

2015-re az orosz légierő repülőgép és helikopter állományának 50 %-át modernizált és új technikai eszközök fogják alkotni, mondta augusztus 12-én az újságíróknak Alexander Zelin vezérezredes, az orosz légierő parancsnoka. A vezérezredes az Orosz Légierő Napja alkalmából állt a média képviselői rendelkezésére. Augusztus 12-én Oroszországban a légierő napját ünneplik. 1912-ben ezen a napon Oroszország katonai vezetése parancsot adott ki, melynek értelmében a vezérkaron belül létrehoztak egy úgynevezett léghajózási részleget. Ettől a naptól számítják az orosz légierő megalakítását.

„Az új és modernizált repülőtechnikai eszközök megjelenése középtávon megerősíti az orosz légierő erejét egy esetleges ellenséges légitámadás fenyegetésének hatásos megelőzése érdekében”, - mondta Zelin. Az orosz légierő parancsnoka az utóbbi időben több alkalommal beszélt a légierő jövőjéről, átalakításáról, a megkezdett reformokról. Az elképzelések szerint a légierő a következőképpen fog alakulni:

Távolsági repülők

A parancsnok elmondása szerint a távolsági repülőerők fő típusai továbbra is a Tu-95MS, Tu-160 típusú stratégiai rakétahordozók, a Tu-22M3 típusú távolsági bombázók, valamint az Il-78 típusú légi utántöltő repülőgépek lesznek. Zelin elmondta, hogy „aktív munka folyik a távolsági repülőerők egy távlati repülő komplexumának (PAK DA = ПАК ДА - перспективный авиационный комплекс дальней авиации) létrehozása érdekében”.

Frontrepülők

A frontrepülők – a parancsnok értékelése szerint – a légierő fő komponense, amelynek állományában, napjainkban MiG-31B, Szu-27, MiG-29 típusú vadászrepülőgépek, Szu-24M típusú frontbombázók, Szu-25 típusú csatarepülőgépek és MiG-25R, Szu-24R típusú felderítők találhatóak.

Zelin kiemelte azt a tényt, hogy folytatódik a frontrepülők állományába tartozó repülőgépek modernizációja. 2008-ban kerültek átadásra az első felújított MiG-31BM típusú elfogó vadászrepülőgépek a hadsereg számára.

Folytatódik a légierő Szu-27 (Szu-27SM) és MiG-29 (MiG-29SMT) vadászrepülőgépeinek modernizációja „melynek eredményeképpen néhány egység átfegyverzésére kerül sor”.

A következő évtized elején előreláthatólag az orosz védelmi minisztérium nagy számban fog vásárolni Szu-35S és MiG-35S típusú, 4++ generációs repülőgépeket. Az orosz, ötödik generációs repülőgép kérdését is érintette Zelin. „2009 második felében a PAK megkezdi a repülési teszteket, és az elkövetkező években rendszerbe állhatnak a légierő kötelékében”, - mondta a légierő első embere. Mindezeken túl, a parancsnok elmondása alapján, a közeljövőben a frontrepülők állományába tartozó Szu-24 típust lecserélik az új, Szu-34 típusra.

Katonai-szállítórepülők

Napjainkban a katonai-szállítórepülők állományába An-124 és An-22 típusú nehéz, nagytávolságú katonai-szállítórepülőgépek, Il-76MD nehéz, An-12 közepes és An-26 könnyü szállító-repülőgépek taroznak.

Az An-22, An-12 és An-26 típusokat a közeljövőben kivonják a rendszerből. Zelin elmondta, hogy az An-26 típust az Il-112V könnyü repülőgép fogja felváltani, amellyel széles körben tudják végrehajtani a könnyü technikai eszközök szállítását, adott helyzetben deszantolását, és teszik ezt az előddel összehasonlítva üzemanyag-takarékos módon.

Az Il-112V első példányát 2010-re készítik el, még az első repülését 2011 elejére tervezik. Az elkövetkező időszakban csak a légierő számára több mint 70 darabot kívánnak vásárolni az egyelőre csak tervezőasztalon létező gépből. Zelin hozzátette, hogy 2011-ben megkezdődik a nagy felújításon átesett Il-76MD-90A repülőgép gyártása, új hajtómüvekkel.Az An-12-es típus leváltására hivatott repülőgép fejlesztése folyik, amely munkálatokban India is részt vesz.

Helikopterek

A jelenleg nagyszámban rendszerben lévő Mi-24 típusú harci helikopterek helyét az újgenerációs Mi-28N és Ka-52 típusú helikopterek fogják átvenni.

„Ebben az évben várhatóan teljes egészében befejeződnek a Ka-52 tesztjei. A Mi-28N helikopterek már megjelentek a hadsereg kötelékében, és ez év végéig minimum egy század átfegyverzését végre kívánjuk hajtani”, - mondta el az újságíróknak a parancsnok.

Ezen kívül ebben az évben megkezdődik a Ka-52 típusú helikopterek átadása is. A kiképző helikopterekkel kapcsolatban Zelin elmondta, hogy az ANSAT-U kiképző helikopterek első példányai még ebben az évben megérkeznek a főiskolára.

„A Ka-60U típusú kiképző helikopterek tesztjei egyelőre folynak, azok átadása 2011-ben kezdődhet meg”, - fejtette ki a vezérezredes.

Pilóta nélküli légijármüvek (UAV)

Zelin elmondása alapján hosszútávon a légierő átalakítása során a pilóta nélküli légijármüvek aránya elérheti a 40 %-ot a repülőgépek összessége tekintetében.

A parancsnok azt is hozzátette, hogy a pilóta nélküli légijármüvek új típusai 2011-től kezdődően fognak megjelenni a hadseregben. Ennek megfelelően az új technika „nem csak felderítő feladatok végrehajtására lesz képes, hanem harci feladatokat is el tud majd látni, amelyeket ma még a légierő személyzettel repülő repülőgépei végeznek”.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.