2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Repüléssel búcsúzott hazánktól az amerikai légügyi attasé

JETfly  |  2008. 07. 01., 12:20

Egy diplomata nemcsak hazáját képviseli aktuális állomáshelyén. Részese lesz annak az országnak, közösségnek, barátságok, jó kapcsolatok alakulnak ki és a mandátum lejártakor szomorú a búcsúzás. Martin Wojtysiak ezredes - az Egyesült Államok légügyi attaséja - is sok jó baráttól búcsúzott, mikor kinevezése véget ért hazánkban.

Wojtysiak ezredes 2005-ben került Magyarországra, mint légügyi attasé. Aktívan vett részt a diplomáciai életben és hamar sok barátot talált a magyar katonai repülők és más diplomáciai testületek kollégái között. Rendszeresen látogatott le Orosz Zoltán vezérőrnagy meghívására Szolnokra. A látogatásai során nemcsak a mindennapi munkát tekintette meg, hanem a baráti meghívásra a hagyományos repülő bálon is minden alkalommal részt vett.

Jó kapcsolat alakult ki a szolnoki forgószárnyasokkal, így nem véletlen, hogy mikor mandátuma véget ért, egyik kérése egy utolsó repülés volt egy Mi-24 harci helikopterrel, Orosz Zoltán vezérőrnagy barátja irányítása alatt. Erre a különleges repülésre június 18-án került sor a Újmajorban. Ha különleges az alkalom, akkor különleges repülőeszköz is kell hozzá. Wojtysiak ezredest a speciális festésü 714-es oldalszámú Mi-24 várta a repülésre. A harci helikoptert Rolkó Zoltán őrnagy, a helikopter bázis harcihelikopter-zászlóaljának parancsnoka mutatta be az amerikai légügyi attasénak. A rövid ismertető után irány a légtér, és már a magasban a Hind, hogy ezekkel a kellemes percekkel búcsúzhasson Martin a magyar katonai repülőktől.

A baráti helikopteres repülés nagy élménye után barátait hívta meg egy utolsó, saját maga által vezetett magyarországi repülésre. Az Egyesült Államok VIP repülője Budapestről szállt fel, az úticél Pápa. Még ez az út is egy kicsit a munkáról szól. A C-17-es flotta itteni állomásozásáról tartottak egy rövid szakmai megbeszélést. A repülőgép fedélzetén közeli munkatársak, jó barátok, többek között Martin Wojtysiak utódja, Evan G. Roelofs ezredes, John Zazworsky ezredes a pápai C-17 kontingens leendő parancsnoka, Jürgen Erbeck ezredes Németország légügyi attaséja és dr.Toperczer István utazott, aki az attasé kérésére dokumentálta a nem mindennapi eseményt. A pápai bázis müszaki mentő csapata meglepetéssel várta az elköszönő attasét. Nem a gépét, mint ahogy az repülős körökben szokás, hanem őt magát várták vízágyukkal és kellemes tusolásban részesítették.

Az ünnepélyes fogadás és a baráti körben eltöltött ebéd után visszarepült a Martin Wojtysiak által vezetett repülőgép Budapestre.

A volt amerikai légügyi attasé gyakorlott pilóta. Repülő tanulmányait 1982-ben kezdte meg Arizonában a Williams légibázison. Eddigi pályafutása során több, mint négyezer órát repült többek között T-38A, C-12C és KC-10A típusokon. Több írását publikálták az Aerospace Power Journal és a The Maxell Papers újságokban.

Galéria: Repüléssel búcsúzott hazánktól az amerikai légügyi attasé

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 17., 10:20
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.

  Legfrissebbek most

Mi történt azon a napon? Ha a Nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett a 2008. április 17-i repülésre.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”