2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kék zászló Izrael felett - Ahol minden nap felér egy hadgyakorlattal

JETfly  |  2014. 04. 01., 12:43

A Blue Flag 2013 Izrael történetének legnagyobb szabású nemzetközi légi hadgyakorlata volt. Méreteiben a törökországi Anatolian Eagle hasonlítható hozzá, céljai és a lebonyolítás módja pedig az amerikai Red Flag mintáját követte, természetesen a helyi sajátosságok figyelembevételével.

Az izraeli légierő néhány éve még résztvevője volt az Anatolian Eagle gyakorlatoknak, de 2010-ben megromlott a viszonya Törökországgal, miután izraeli katonák halálos végü támadást intéztek egy Gázába segélyt szállító török hajó ellen. Erdogan török miniszterelnök felfüggesztette a két ország régebben jó katonai kapcsolatait, így Izraelnek másként kellett megoldania a nemzetközi tapasztalatszerzést. Olasz, lengyel, amerikai és görög részvétellel tervezték a Kék Zászlót, de a lengyelek nem közölt ok miatt végül kimaradtak. Noha az izraeli légierő hatalmas harci tapasztalattal rendelkezik, a NATO-ban alkalmazott harcászati elvekből, eljárásokból ők is tanulhatnak. A külföldi résztvevők számára elsősorban a számukra megszokottól eltérő terepviszonyok és körülmények jelentettek pluszt, és komoly kihívás volt a harcedzett vendéglátókkal végzett közös munka.

A gyakorlatra 2013. november 17-28. között került sor a Negev-sivatagban lévő Ovda légibázison, amely mindössze 60 km-re van az eilati üdülőparadicsomtól. Nem kevesebb, mint 60 külföldi gép érkezett, köztük az USAF F-15E Strike Eagle vadászbombázói az angliai Lakenheathből. Az olaszok AMX és Tornado típussal vettek részt, a görögök pedig F-16-osokkal. Az izraeli kijelölt alakulatok gépeivel együtt mindösszesen száz repülőeszköz és ezernél több katona volt részese az eseményeknek. 

Blue Flag 2013

A felkészülés és végrehajtás során az angol volt a közös nyelv, ez nem okozott problémát a vendégek számára, hiszen a NATO-n belül ez a megszokott. Az izraeliek viszont otthon a hébert alkalmazták, ezért nekik ez újdonságot jelentett. A gyakorlat előtt ezért a részt vevő izraeli pilóták repülés közben már angolul kommunikáltak.

A gyakorlatot megtekintette Izrael Washingtonban delegált nagykövete, Dan Shapiro, aki szerint a katonai együttmüködésre nagy szükség van, hiszen országát veszélyes szomszédok veszik körül. 

Blue Flag 2013

Az Ovda légibázison kívül a Tel Nof és a Ramat David, Hatzerim és Ramon repülőtér egységei is részt vettek, de ezekről nem települtek át, mivel a kis földrajzi távolságok miatt erre nem volt szükség. 

Nem közismert, hogy az izraeli légierőben is létezik olyan repülőalakulat, amelynek feladata az ellenséges erők imitálása. Repülés közben arabul kommunikálnak, és eltérő taktikát alkalmaznak, így természetes volt, hogy a gyakorlaton a "vörös" erőket ezek is alkották. "Ellenség" nemcsak a levegőben volt, hanem a földön is. Légvédelmi rakétákat imitáló eszközök, harckocsimakettek stb. tették életszerübbé a repüléseket. Mivel a Red Dragon század csak korlátozott számú régi F-16-ossal rendelkezett, kiegészültek egy F-15-ös alakulattal is. A legtöbb repülés az ország déli, sivatagos területe felett folyt, amelynek légterét természetesen átmenetileg lezárták a forgalom elől. 

Blue Flag 2013

A kéthetes intenzív eseménysort több ország megfigyelői követték a helyszíneken, pl. angol, német, bolgár, kanadai stb. katonák is jelen voltak.

Az olaszok különleges feladatokat is kaptak. Az együttmüködés az izraeliekkel már nem új keletü, az elmúlt években rendszeresen települtek át izraeli gépek Szardíniára éleslövészetekre. Olaszországban alig van kis magasságú repülésre alkalmas terület a sürü településhálózat miatt, a Negev felett kevesebb korlátozást kellett betartani. A mélyrepülés kitünő álcázási lehetőség, az ellenfélnek rövidebb idő áll rendelkezésre a repülőgépek felderítésére. A feltételek részben hasonlatosak voltak az afganisztánihoz, ahol az olaszoknak már voltak tapasztalatai. Mivel csak kevésbé jó manőverezőképességü csapásmérő gépekkel voltak jelen, fokozottan igyekeztek elkerülni a "vörösök" vadászgépeit. Kis magasságban viszont nagyobb veszélyt jelentenek a hordozható légvédelmi rakéták, amelyek imitált indítását a Ra­fael fegyvergyár eszközeivel végezték. A füstcsíkot húzó "rakéták" nagyon élethüen imitálták a vállról indítható fegyvereket, de ezek természetesen irányítás nélküliek voltak. A földi "ellenség" katonái elismeréssel nyilatkoztak az olaszokról, akik hatásos kitérő manővereket végeztek a földközeli magasság ellenére. 

Blue Flag 2013

Sor került komplex négy a négy elleni légi "összecsapásokra" is a vörösök és a kékek között. Ebben részt vettek a Bat (Denevér) század F-16I "Vihar" típusú gépei, amelyek elsődleges feladata nem a légiharc, hanem a nagy távolságú csapásmérés. 

Az F-15-ösök ellen manőverben természetesen nem lehettek jobbak, hiszen állandó felszerelésükhöz tartoznak az illeszkedő póttartályok, amelyek légellenállása és tömege nem elhanyagolható. A "Vihar" azonban korszerübb fedélzeti elektronikával rendelkezik, mint a régi izraeli F-15-ösök, ez sok esetben kiegyenlítheti az egyéb hátrányokat. Sokat számít "élesben" az is, hogy az F-16I gépek elektronikus önvédelmi rendszere rendkívül fejlett, és nagyban segíti a találatok elkerülését. További előnye a típusnak, hogy lényegesen kisebb méretü, így vizuális észlelése nehezebb, mint a hatalmas szárnyfelületü F-15-ösé. 

Blue Flag 2013

Az összecsapások kiértékelése során már alkalmazták azt a komplex rendszert, amely a gépek adatrögzítői által összegyüjtött információk alapján lehetővé tette az események elektronikus visszajátszását.

A gyakorlat eseményeiről a nemzetközi sajtót is tájékoztatták az Ovda bázison, ahol a 2-es hangárban számos televíziós stáb, elektronikus és nyomtatott médium képviselője vett részt. A washingtoni nagykövet is felszólalt, és hangsúlyozta, hogy Irán nukleáris politikája változatlanul veszélyt jelent a térségre, ami indokolja a katonai készenlét magas szinten tartását, ugyanakkor a Blue Flag nem irányult senki ellen.

Blue Flag 2013

A környező országok illetékesei számára azonban minden bizonnyal komoly nyomatékot jelentett a több ország közötti katonai együttmüködés ezen formája, ami egy esetleges jövőbeni konfliktus esetén is müködhet. A veszélyt nem szabad lebecsülni, a nagyobb problémát egyelőre a Kasszám rakéták jelentik, az újságírók szálláshelye közelében például a közelmúltban volt áldozatokkal járó támadás. Az érkezésüket követően nem volt felesleges óvintézkedés, hogy megmutatták nekik a legközelebbi óvóhelyet, a szirénák megszólalását követően azonnal oda kellett volna sietniük.

Blue Flag 2013

A Blue Flag, noha nagyszabású és látványos esemény volt, az átlag izraeliek számára nem jelentett rendkívülit, hiszen az ország légierejének gépei rengeteget repülnek, és nap mint nap megszokott látványnak számítanak.

Kees Otten, Koos Heemskerk és Wim Das

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin