2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hagyományőrzésből ötös!

JETfly  |  2013. 05. 27., 14:47

2013. május 25-én, immáron 8. alkalommal került megrendezésre Jakabszállás repülőterén a Puma - Dongó Emlék Csillagtúra, mely rendezvénnyel idén is párhuzamosan ünnepelte születésnapját Magyarország legnagyobb online repülős magazinja, a JETfly. A fennállásának 13. évfordulóját ünneplő repülős szakportál, illetve a 8. alkalommal megrendezett Csillagtúra szervezéséből ebben az évben már a kecskeméti Dongó század is kivette a részét. A nagyszabású rendezvényre rekordszámú, 44 repülőgép regisztrált, akik – előre meghatározott útvonalakon - repültek a II. világháborús vadászpilóták emlékére, méltó emléket állítva ezáltal a magyar légteret egykoron védő pilótáknak.

Május 25-én, Jakabszálláson minden adott volt ahhoz, hogy a 2013-as esztendő Csillagtúrája is sikeres legyen: repülős barátok, ismerősök, fiatalok, idősek mindannyian azért érkeztek, hogy jó hangulatban, a II. világháborús pilótáknak emléket állítva zárják ezt a szombati napot. Olyan rendezvény ez, melyben összekapcsolódik a jelen és a múlt, beszélgetések, múltidézés, rég nem látott ismerősök találkoznak, összeköti őket a közös hivatás és hobbi: a repülés, a repülőgépek szeretete, légierőnk nagyjainak tisztelete. Díszvendégként tiszteletüket tették Jakabszálláson a MKHL 101. Puma vadászrepülő ezred veteránjai – vitéz Szentiványi János nyá. alezredes és Frankó Endre nyá. őrnagy – is, akik aktív szerepet vállaltak a II. világháborús harci bevetésekben. A Puma – Dongó Emlék Csillagtúra szervezésében idén első alkalommal vett részt a kecskeméti Dongó század, mely egykoron tagjai között tudhatta Magyarország kormányzóhelyettesét, vitéz nagybányai Horthy Istvánt is, aki vadászpilótaként 1942-ben halt hősi halált a keleti fronton.

 vitéz Szentiványi János nyá. alezredes (jobbról) és Frankó Endre nyá. őrnagy

A Csillagtúra 10 órakor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitóval, ahol a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis újdonsült parancsnoka, Ugrik Csaba ezredes, illetve Koncsik István a JETfly.hu internetes magazin tulajdonosa köszöntötte a szépszámú vendégsereget. Ezt követően felszólalt a Puma század új parancsnoka, Kálló Sándor őrnagy, illetve a Dongó század parancsnoka, Ványik Attila őrnagy. A megnyitót Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész reggeli áhítata zárta. A Csillagtúrára regisztrált pilóták ezt követően részt vettek a repülés előtti eligazításon, mely után 11 óra 30 perctől megkezdődött a repülőgépek felszállása. A csoportos felszállás a fotósok számára is igazi csemegének bizonyult, hiszen nem minden nap adódik olyan lehetőség, hogy ennyi gép egyszerre legyen látható a levegőben.

A magasba emelkedő repülőgépek sebességük függvényében előzetesen kétféle útvonalból választhattak: a rövidebb útvonalon, mely kb. 60 perc repülési időt jelentett Jakabszállás – Kecskemét – Szolnok-Szandaszőlős – Szolnok – Bugac – Jakabszállás, míg a kb. kétórás repülést magába foglaló, hosszabb útvonalon Jakabszállás – Kecskemét – Vásárosdombó – Taszár – Tab – Kereki – Jakabszállás érintésével repülték végig a II. Világháborúban elesett magyar vadászpilóták egykori állomáshelyeit, illetve az említett települések temetőit, ahol ezen hősök nyugszanak. Első úticélként Kecskeméten le is szálltak a repülőgépek, ahol a pilóták a program részeként részt vehettek egy rövid bázislátogatáson is, bepillantást nyerve az MH 59. Szentgyörgyi Repülőbázis életébe. A Puma – Dongó Emlék Csillagtúra repült útvonala a bázislátogatás után folytatódott, a Kecskemétről felszálló gépek többek között Tiszaug felett is átrepültek, ahol az újkori Puma század egykori parancsnoka és az Emlék Csillagtúra elindítója, Hegedüs „Gege” Ernő nyá. alezredes nyugszik. A Puma Emléktúra kitalálásában és elindításában tagadhatatlanul főszerepet vállaló "Gege" életének meghatározó eleme volt a Puma-eszme, melynek részeként fontosnak tartotta, hogy emléket állítson a repülős elődöknek. Gege 2007-ben hagyott itt minket és csatlakozott az égi Puma-kötelékhez, idén ünnepelte volna 60. születésnapját; ha még élne, biztosan kivette volna részét a birkapörkölt főzéséből, mint ahogy azt a korábbi JETfly születésnapi bulikon is tette.

Nádas Tamás mürepülő világbajnok bemutatója Jakabszálláson

Az emlékrepülésről visszatérő kötelék a jakabszállási leszállást követően sem maradt program nélkül; következett a reputáni ebéd: az ízletes birkapörköltet a két század tagjai főzték. Repülésből a délután folyamán sem volt hiány, hiszen az emléktúrán is tiszteletét tevő Nádas Tamás mürepülő világbajnok látványos bemutatóval köszöntötte a Puma – Dongó Emlék Csillagtúra, illetve a 13 éves JETfly.hu vendégeit. A jó hangulatú eseményt a nap során számos kísérő rendezvény is színesítette, többek között modellező egyesületek bemutatói, valamint a kecskeméti Bázis Makettklub installációja is megtekinthető volt. Kétség sem férhet hozzá, hogy egy ilyen színvonalú rendezvénynek folytatása következik, így zárásként csak annyit: 2014-ben ismét találkozunk!

A Puma – Dongó Emlék Csillagtúra szervezésében kiemelkedő szerepet vállalt ismét az idén már 13. születésnapját ünneplő JETfly magazin alapítója, Koncsik István – a Dongó század tiszteletbeli tagja - is, aki az elmúlt közel másfél évtizedben támogatásainak, szervezésének, ötleteinek és legfőképpen elhivatottságának köszönhetően elévülhetetlen érdemeket szerzett a repülős közösségben!

Fotók: Fehér László és JETfly.hu

Galéria: Hagyományőrzésből ötös!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin