2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre

JETfly  |  2013. 03. 20., 11:00

Légijármű személyzeteknek, akik nemzetközi légiforgalomban repülnek, közforgalmi vagy katonai repülőtereket használnak, mindenkor rendelkezniük kell érvényes légi-navigációs térképekkel. Naprakészen kell tartani az útvonal-navigációs, közel körzeti és guruló térképeket, valamint az összes egyéb tervezési információt, egyedi szabályokat az adott országokra és repülőterekre. A repülésbiztonság kiemelt jelentősége miatt ezt a szabályt a katonai, állami repülések esetében is kötelező betartani. 

A Magyar Honvédség alakulatai 1980 óta a Jeppesen vállalat által forgalmazott kiadvány nyomtatott, papír alapú verzióját használják. Ezek közül is Kelet-, Nyugat-Európa és a Közel-Kelet készletek polgári (légitársasági) változatát, melyek a célállomások nagy részét lefedik ugyan, de a katonai repülőterek közül csak a kettős rendeltetésüeket (polgári és katonai) tartalmazzák.

A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre

A frissítések nagy mennyiségü papír felhasználásával járnak, és egy-egy készlet súlya eléri a 20-25 kilogrammot. Például az MH 59. SzDRB Szállítórepülő Századánál, feladatainak számát figyelembevéve, egy évben 2000-2500 kilogramm plusz rakományt jelent. A plusz teher pedig plusz üzemanyag fogyasztást okoz. A heti frissítések alkalmával több ezer lap cseréje szükséges, melynek során a hibázás lehetősége is fennáll.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal a kecskeméti, pápai és szolnoki alakulatokkal együttmüködve egy hatékony és költségcsökkentő tervet készített elő az elmúlt évben azzal a céllal, hogy nagyobb lefedettséget, gyorsabb elérhetőséget, hibátlan adatbázist és nem utolsó sorban környezetkímélőbb alkalmazást tegyen lehetővé. A különböző lehetőségek közül a Jeppesen által forgalmazott digitális változat mellett döntöttek, kiegészítve 2 papírkészlettel.

A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre

A térkép program

Ezzel a fejlesztéssel az MH az egész Földet lefedő, polgári és katonai repülőtereket is egyaránt tartalmazó légi-navigációs térképekhez jutott. A digitális adattovábbításnak köszönhetően folyamatosan friss adatok állnak rendelkezésre, akár távoli repülőtereken is. 33 év után ez az első nagy horderejü fejlesztés a légiforgalmi térképek területén, köszönhetően a XXI. század adta digitális lehetőségeknek. A sikerhez nagyban hozzájárult az MH különböző szakterületeit összekapcsoló közös gondolkodás, az újító, kreatív megoldásokra való törekvés.

Az átállás zökkenőmentessége és az adatbiztonság miatt papír alapú kötet továbbra is biztosított, így kijelenthetjük, hogy a teljes papír alapú ellátásról a kevesebb papírfelhasználásra tértünk át. Az elmúlt két hónap tesztelései során megbizonyosodtunk arról, hogy a digitális térképek használatával könnyebb, pontosabb így biztonságosabb a repülési feladat végrehajtása. Mindez a korábbi navigációs költségkeret ésszerübb felhasználásával történt.

A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre

A felmerülő feladatoknak, elöljárói elvárásoknak megfelelően további fejlesztési és költségtakarékossági lépések állhatnak az MH előtt. A papír alapú légiforgalmi adatokról a teljesen digitális ellátás felé lehet fejlődni, mellyel a világ élvonalába kerülhet az MH légi navigációja, amelynek eléréséhez remek alapot teremt a jelenlegi digitális program.

A fejlődés iránya, a teljesen „papírmentes” repülőgép fedélzet.

Szöveg, Fotó: MH 59. SzDRB Szállítórepülő Század

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.