2017. 03. 26.
Emánuel
: 309 Ft   : 286 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban

JETfly  |  2011-06-16 09:45:00

A tavalyi szarajevói ejtőernyős bemutató ugrás sikerére való tekintettel, - 2011. június 09-12. között - ismét felkérést kaptak a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetség (MEBSZ) aktív ejtőernyősei a 8. Gyermek Fesztivál szervezőitől a bemutató ugrásra a szarajevói ZETRA stadionban.

A meghívásnak örömmel tettünk eleget, hiszen már megtapasztaltuk a vendéglátóink - EUFOR HQ parancsnok helyettese, Nagy Tibor dandártábornok és magyar munkatársai vendégszeretetét. A Magyar Honvédség és a Belügyminisztérium támogatásával került sor a kiszállításunkra, amelyet ez úton köszönünk.

A kiérkezésünkkor régi jó barátunk, Dr. Murinkó Attila alezredes fogadott bennünket. Itt jegyezném meg, hogy Attila volt az első magyar tiszt, aki sikeresen elvégezte az amerikai hadsereg Fort Benning-i gyalogsági tisztek iskolájában az (Airborne School) ejtőernyős-, valamint a 68 napból álló Ranger képzést!

„Szállásmesterünk” - szintén egy jól képzett kutató-mentő ejtőernyős - Kiss Szilárd Sándor zászlós, aki a négy napon át Szarajevóban és a Camp Butmir-táborban is a kísérőnk volt.Másnap délelőtt (péntek) az osztrák pilótákkal a feladat egyeztetésére, a biztonsági szabályok ismertetésére és a helikopter bemutatására került sor. Az ejtőernyős ugrásokat a - vietnami háborúból ismert és ott alkalmazott UH-1N Iroquois - az Osztrák Hadseregben rendszeresített Agusta Bell 212 helikopterből tervezték.

 

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban

Camp Butmir – Heliport – beszállás előtt

 

Délelőtt kettő, délután egy gyakorló ugrás volt betervezve, hiszen mind a terület, mind a helikopter ismeretlen volt egy-két ejtőernyős ugró számára.Az ugrások egyik kuriózuma volt, Kiss György ejtőernyős tandempilóta, aki utasával, - Szarajevó, Bosznia-Hercegovinai megbízott magyar nagykövetével, Kohári Lajos úr első beosztottal - tartott rövid kiképzést, mivel tervezett „tandemugrás” is szerepelt a programban, 3000 méter magasságból.

 

 

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban

Gőgös P. ftörm. - Várnagy Gy. alez. - Lázár T. szds. - Göbölös F. t. törm. - Bánfi S. zls. - Méhész S. nyá. őrgy.Kiss Gy. r. őrgy - Váradi T. r. fhdgy. - Figlár I. r. ftörm. - Környei L. nyá. r. zls.

 

Az ugrás technikailag sem volt egyszerü, hiszen felszállást követően, géppár kötelékben repültünk és így is ugrottunk. Mint ugrató-parancsnok (bonyolult ugrási körülmények eljárásainak szabályai szerint) a célszalagot a felhőalap alatt 600 méteren dobtam, és a szél elsodrás figyelembevételével határoztam meg a pilótáknak a kiugrás pontos helyét, melyet fedélzeti navigációs helymeghatározó müszereikben (GPS-ben) rögzítettek. Az emelkedés során, 1300 méteren a felhőzetet áttörve 2500 méteres magasságon ragyogó napsütés és alattunk gyönyörü itt-ott zárt hófehér felhőtenger látványa fogadott.

Egy pillanatra a földlátás alapján sikerült beazonosítani a rárepülés irányát. 3000 méteren kaptam a jelzést az ugrásra, de éreztem, hogy még egy kicsit várni kell, mert még nem vagyunk a kiugrási pont fölött. Itt nem szabad hibázni, mert ki tudja, milyen „barátságtalan” környezetben érünk földet és milyen - hátrahagyott - „apró meglepetések” várhatnak ránk!

Végül is valamennyien a kijelölt célkeresztre érkeztünk a lent ránk váró „hivatásos” érdeklődők előtt. A második felszállás során már nem zárt felhőzet fogadott bennünket - ez igen megnyugtatott -. Valamennyien - öt katona és négy rendőr ejtőernyős, plusz az utas - minden probléma nélkül ért földet a Butmir-tábor helikopter leszállóhelye mellett kijelölt területre, zászlókkal és füstölőkkel. A „légi müveleteink” valamennyi mozzanatát 2 napon át a felszállástól a gépelhagyásig a levegőben az Osztrák Hadsereg Alouette III típusú helikopteréből filmezték és fotózták.

 

 

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban Géppár kötelékben, Szarajevó hegyei fölött

 

Délután a ZERA stadioni gyakorlás következett, még gyereksereg nélkül hajtottuk végre a gyakorló ugrást (ismét) a meglehetősen szük területre.

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban 

Gyakorlás során, érkezés a ZETRA stadionban

A pénteki ejtőernyős ugrások után, este kulturális programként, városnézésre került sor, Mr. Muki történész vezetésével. Nagyszerü és szenvedélyes előadásmódjában vezetett végig a Szarajevó elővárosának számító, Ilid¾a városrészben. Itt rendezkedett be háború után az SFOR parancsnoksága. Ilid¾a Község maga is önálló közigazgatási egység.

A szarajevói Kanton belvárosban meglátogattuk a „szarajevói merénylet” helyszínét, ahol 1914. június 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét Ferenc Ferdinánd főherceget és hitvesét Chotek Zsófiát lelőtték.

Mr. Muki elvezetett bennünket a háborúban elhíresült - "Sniper Alley" - szerb mesterlövészek körútjához is.

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban Szarajevó felülről az elhíresült „Sniper Alley” felett

Mr. Muki mesélt a szarajevói „Rómeó és Júlia" tragikus történetéről is, a háborúi dején egy muzulmán lány és a szerb kevese menekülni próbáltak, a közvetlen front vonalban akkor érték őket a szerb mesterlövészek halálos lövései. 25 évesek voltak, testük napokig feküdt a senki földjén kéz a kézben.

A boszniai háború (1992-1995) nyomait még ma is látni nagyon sok helyen a városban és az egész országban.

Másnap szombaton délután a 8. Gyereknapi Fesztivál rendezvény egyik fő attrakcióját a kis- és iskolás gyermekek serege, ámulattal figyelték a felhők közül érkező ejtőernyősöket, a különböző zászlókkal /Bosznia Hercegovina, EU, Magyar, Osztrák, MEBSZ/.

A lelkes gyerekek és szüleik kiterelgetése komoly munkát adott a helyszínbiztosításban gyengélkedő helyi rendezőknek. A „ragaszkodó” típusú talaj és a szélcsend ismét nehéz feladatok elé állította az ugrókat, hiszen az elöregedett gumiburkolat azonnal megfogta a beérkezők bakancsát.

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban

Állósor: Váradi Tamás r. főhadnagy, Kiss György r. őrnagy, (TEK) Térdel: Figlár István r. főtörzsőrmester, (TEK) Környei László nyá. r. zászlós, (Dunaújvárosi RK)  Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban

A célugró Környei László r. zászlós, Szarajevó felett elhagyja a gépet

 

A bemutatót követően, szombat este volt még egy nagyon fontos „müvelet,” amelyre az osztrák pilótákat és fedélzeti technikusokat hívtuk meg az EUFOR Butmir-tábor magyar rendezvénytermében.

Ez volt az úgynevezett „rep utáni értékelés,” ahol a megbeszélést követően megköszöntük a személyzetek munkáját és kisebb ajándéktárgyak kerültek átadásra.

Majd baráti beszélgetés mellett levetítettük a nap ejtőernyős ugrásait, melyet több „légi operatőr” videóra vett, továbbá a 2010-es bemutatóról DVD film vetítetésére került sor, amit Váradi Tamás r. főhadnagy profi vágási technikával készített el. A zenéről nem is beszélve.

A „Magyar Hungari(uni)kumokat” sem felejtettük el átadni a „sógor” pilótáknak. Majd egy kis „pálinka felismerő” vetélkedő vette kezdetét, négy fajta pálinkából illat és ízlelés alapján. Szerintem ezt a versenyt magasan és „tiszta fejjel” nyertük problémamentesen.

Egy gyors pihenés után, másnap délben kezdetét vette a búcsúzkodás és a hazautazás. Itt szeretnénk megköszönni az ejtőernyősök nevében mindazoknak, - EUFOR HQ parancsnok helyettesének és munkatársainak, a Honvéd Vezérkar vezetőinek, Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnökének, - akik ismét segítették, támogatták és biztosították a 2011. évi szarajevói ejtőernyős ugrásainkat.

Magyar ejtőernyősök ismét Szarajevóban 

A csapat (elöl középen) Mr. Mukival

A résztvevő állomány: Várnagy Gyula alezredes, (Honvéd Vezérkar Kik.CsF-ség) Méhész Sándor nyá. őrnagy, (MH Légierő Parancsnokság) Lázár Tibor százados, Bánfi Sándor zászlós, Göbölös Ferenc tart. törzsőrmester, (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis)  Gőgös Péter főtörzsőrmester (MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis) Kiss György r. őrnagy, Váradi Tamás r. főhadnagy, Figlár István r. főtörzsőrmester, (TEK) Környei László nyá. r. zászlós, Dunaújvárosi Rendőr Kapitányság

Kép és szöveg: Méhész S. nyá. őrgy.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-03-22 13:25:54
Az Iraki Légierő parancsnoka, Anwar Hamad Amin altábornagy a napokban arról számolt be, hogy a légierő átvehette az első T-50IQ típusú harci-kiképző repülőgépeket, melyeket a koreai KAI (Korea Aerospace Industries) vállalat szállított le.
2017-03-22 09:29:29
Megkezdődött a másodhelikopter-vezető jelöltek képzése Szolnokon. A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnöksége által kiírt belső pályázatra jelentkezők közül tizenheten feleltek meg a repülőorvosi alkalmassági vizsgálat szigorú követelményeinek.
2017-03-20 12:37:22
A horvát Jutarnij Vijesti a napokban arról számolt be, hogy a korábban modernizált 12 darab MiG-21 ügyében már a horvát katonai rendőrség/rendészet is nyomozást indított, mely felülvizsgálja mind a modernizációs munkálatok elvégzését, mind a megvásárolt repülőgépek beszerzésének folyamatát.
2017-03-20 14:32:22
Március 15-én, a dél-ukrajnai Zaporizzsjában található Ivcsenko-Progressz hajtóműtervező irodában tett látogatása során Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna saját, kéthajtóműves vadászrepülőgépet fog fejleszteni.
2017-03-22 16:35:07
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a Malajziában megrendezett LIMA-2017 nemzetközi légiszalonon mutatkoznak be az Orosz Vitézek új gépeikkel, a Szu-30SzM típussal. Az orosz kötelék programja ráadásul új elemeket is tartalmaz.
2017-03-17 10:12:54
A román védelmi minisztérium újabb F-16-osok vásárlását tervezi, mellyel a már korábban megrendelt példányokat egészítenék ki. A döntést, a napokban megszavazott védelmi költségvetés 2%-kal történő növelésének bejelentése után hozták meg.
2017-03-16 13:17:10
2015. május 7-én (Eglin Légibázis, Florida) az USAF 33. Harcászati Repülőezred parancsnokhelyettese, Christine Mau alezredes történelmet írt – sikeresen végrehajtotta első felszállását az F-35 Joint Strike Fighter-en.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 24., 13:02
A nagy kérdés az akkumulátor és a hatótávolság. A NASA tervei és a Long EZ rekordváltozata. Óceánrepülés elektromos géppel? Az easy is beszáll a fejlesztésbe.
2017. 03. 23., 16:49

Korszerű kiképzőgépekkel gyarapodik a Magyar Légierő

Elvégezték az utolsó simításokat azokon a Zlin Z−242L típusú repülőgépeken, amelyek március 24-én érkeznek hazai állomáshelyükre.
2017. 03. 23., 10:03
Nyitásra még nincs időpont, a szünetért a kárpótlás a szebb és jobban felszerelt Park lesz. Reptérlátogatók: irány az igazi, bár lezárt futószállópálya!
2017. 03. 22., 13:15
Nagyobb terület, jobb technika, az új Aeropark látogatóinak külön ingyenes parkoló. Jobb rálátás – és a távlati kilátások?

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

1918. március 23., Olaszország, Pergine repülőtere: vitéz Boksay Antal repülőfőhadnagy végrehajtja az első sikeres magyar katonai ejtőernyős ugrást. 2017. március: mint már régóta minden évben, idén is e történelmi ugrás előtt tisztelegve tartják fegyvernemi napjukat a Magyar Honvédség ejtőernyősei.