2017. 05. 23. kedd
Dezső
: 309 Ft   : 275 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kék Angyalok II

JETfly  |  2003-03-10 18:53:00

Cikkünk első részében áttekintettük a Blue Angels megalakulásának körülményeit és a kötelék történetének fontosabb eseményeit. Most ismerkedjünk meg napjaink „Kék Angyalaival”.

Az Egyesült Államok Haditengerészetének Bemutató Repülőszázada, a Blue Angels a floridai Pensacola Haditengerészeti Légibázison állomásozik. Itt találhatóak a század létesítményei és rendszerint itt töltik a januártól márciusig tartó téli felkészülési időszakot is. A március végétől novemberig tartó évad során a kötelék mintegy 35 bemutató helyszínen több mint 70 bemutatót szokott repülni. Évről-évre átlagosan 15 millió néző tekinti meg káprázatos programjukat.

A század létszáma mintegy 130 fő, melyből 16 fő tiszt. A 16 tisztből 11 fő hajózó beosztású, 5 fő törzstiszt pedig a század mindennapi életének biztosításához szükséges szakterületeket irányítja. Ezek a következők: repülőmüszaki részleg, ellátó részleg, egészségügyi részleg, adminisztrációs részleg és végül, de nem utolsó sorban a PR részleg. A kötelékhez delegálva dolgozik négy polgári személy is, akik közül három fő technika tanácsadó az F/A-18-asokat gyártó Boeing cégtől érkezett egy fő tanácsadót a Védelmi Minisztérium Haditengerészeti Államtitkársága delegál. A század törzshöz tartozik még egy vezénylő tiszthelyettes, aki közvetlenül a század parancsnokának van alárendelve és a tiszthelyettes állomány ügyeiért felelős. A Blue Angels új tagjait alapos szelektálás útján választják ki a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság állományába tartozó önkéntes jelentkezők közül a század tagjai. A jelöltnek szakmájában a legjobbak között kell lennie, és rendelkeznie kell parancsnoki ajánlással. A Blue Angels tagjának lenni igen nagy megtiszteltetés, így a jelentkezők száma sokszorosa a megüresedő helyekének. Évente három új F/A-18-as hajózó, két törzstiszt, egy C-130-as pilóta és kb. 30-40 tiszthelyettes érkezik a csapathoz. A hat bemutató pilóta, az esemény koordinátor, a repülőmüszaki tiszt, a repülőorvos az adminisztratívtiszt és az ellátó tiszt két évig szolgálnak a századnál. A narrátort, a C-130-as pilótákat, a PR tisztet és a tiszthelyettes állományt három évre vezénylik a kötelékhez. A vezénylésük lejártával minden „Kék Angyal” visszakerül a Haditengerészet aktív állományába.

A 11 pilótából 1-től 6-ig a kötelék tagjai. Az 1-es számú gép pilótája a kötelék mindenkori vezetője és egyben a század parancsnoka is. Személyét a Haditengerészet Repülő Kiképzési Főnöke választja ki. A jelöltnek legalább 3.000 óra repült idővel kell rendelkeznie harci típuson, és rendelkeznie kell harcászati repülőszázad parancsnoki gyakorlattal. A kötelék többi pilótájának minimum 1.350 óra harci típuson szerzett repült idővel és repülőgép hordozós minősítéssel kell rendelkeznie. A kötelék egy pilóta beosztását mindig tengerészgyalogossal töltik be, hogy folyamatos legyen a Tengerészgyalogság képviselete a Blue Angels csapatában. A 7-es számú pilóta a narrátor, akinek ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie, mint a kötelék többi tagjának. Ő egy év narrátori szolgálat után bekerül a kötelék „aktív” tagjai közé. A 8-as az esemény koordinátor, aki szintén hajózó beosztású, de nem pilóta, hanem a Haditengerészet, vagy a Tengerészgyalogság fegyverzet operátora. Neki is legalább 1.350 repült órával kell rendelkeznie. A század C-130-asát, a „Kövér Albertet” tengerészgyalogosok üzemeltetik. A gépet repülő három fő pilóta kiválasztásánál követelmény a legalább 1.200 repült óra, valamint gépparancsnoki minősítés. A Blue Angels nem rendelkezik tartalék pilótával, mert annak nem lenne lehetősége mind a hat pozícióban begyakorolni a programot és összeszokni a kötelék többi tagjával. Ha a kötelék valamelyik tagja betegség, vagy sérülés miatt nem repülhet, nélküle mutatják be a programot. A parancsnok betegsége esetén a bemutatót törlik. A felkészülés során minden hajózónak legalább 120 gyakorló repülést kell végrehajtania, hogy a kötelék biztonságosan hajthassa végre bemutatóit.

Itt említeném meg érdekességként, hogy a kötelék pilótái nem viselnek túlterhelés ellen védő öltözetet sem a gyakorló, sem pedig a bemutató repülések alkalmával. Ennek az az oka, hogy a repülés alatt a pilóta a botkormányt markoló jobbját a jobb combján támasztja fel. A túlterhelés hatására hol felfújódó, hol leeresztődő G-nadrág azonban akaratlan mozgásokat indukálhat a botkormányon, ami nem csak a látványt, de a bemutató biztonságát is veszélyeztetheti. A légiharctól eltérően a bemutató repülések alkalmával a pilóták jól ismerik a soron következő, már számtalanszor begyakorolt figurát, így fel tudnak készülni a túlterhelésből adódó fiziológiai folyamatok kivédésére. Ebben segít a rendszeres testedzés és egy speciális légzés technika.

A kiszolgáló állomány legnagyobb részét a repülőmüszaki részleg adja. Az ő feladatuk, hogy állandóan üzemképes és esztétikailag kifogástalan állapotban tartsák a század 11 F/A-18-asát és a „Kövér Albertet”. A 11 repülőgépből 9 együléses, melyek közül 3 tartalékként szolgál. A két kétüléses Hornet tájékozódó repülések végrehajtására szolgál, és a VIP utas repültetéseket is ezekkel hajtják végre. A részleg irányításáért egy repülőmüszaki tiszt a felelős, de a szakterületek közvetlen irányítását négy főtörzsőrmester végzi. A müszaki állományt tíz szakterületre osztották: hajtómü, sárkány, avionika, létfeltételeket biztosító rendszerek, festőmühely, minőségbiztosítás, karbantartás nyilvántartás, repülőgép mechanikusok, Kövér Albert és videó. Az avionikai csoport nem azonos a nálunk megszokott „EMO” szakterülettel. Az avionikai csoport munkájához tartozik a fedélzeten található összes elektromos berendezés karbantartása és javítása. Nem tartozik viszont hozzájuk a fedélzeti oxigén rendszer. Ennek kiszolgálását a létfeltételeket biztosító rendszereket karbantartó csoport végzi. Hozzájuk tartozik még az életmentő berendezések, köztük a katapultülés és az ejtőernyő, a berendezéstér hütő, a fülke hőmérséklet szabályzó, valamint a fülke légkondicionáló rendszerének karbantartása is. A videó csoport feladata az összes gyakorló és bemutató repülés rögzítése, amit a kiértékelések során használnak fel. Ezen kívül ők felelősek a show helyszínek hangosításáért is. A Kövér Albert kiszolgálását végző csoport a hajózókon kívül öt tiszthelyettesből áll, akik szintén a gép személyzetéhez tartoznak. Ezek a következők: két fedélzeti technikus, egy navigátor, egy hajózó-szerelő és egy „loadmaster”. A többi szakterület nagyjából megegyezik a nálunk megszokottaknál.

A másik négy részleg nem kevésbé fontos feladatokat lát el a század életében. Az egészségügyi részleg gondoskodik a hajózó és kiszolgáló állomány időszakos orvosi ellenőrzéséről és szükség esetén orvosi ellátásukról. A részleghez az azt vezető orvoson kívül még két felcser tartozik. Az ellátó csoport végzi a különféle repülő szakanyagok (alkatrészek, szerszámok, fogyó anyagok, hajózó ruházat stb.) ellátásának tervezését, beszerzését és raktározását. Az adminisztratív részleg végzi a század teljes ügyviteli és személyügyi munkáját. Ide tartozik a beérkező és kimenő iratok, parancsok nyilvántartása, valamint az állománnyal kapcsolatos adatok kezelése, nyilvántartása. Emellett feladatuk még bizonyos jogi és biztonsági ügyek intézése is. A PR részleg tartja a civil szférával a kapcsolatot, kiadványokat és újság cikkeket jelentetnek meg, valamint közremüködnek a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság toborzó kampányában.

Egy-egy bemutató helyszínére mintegy negyvenfős kiszolgáló állomány utazik. A csapat és a szükséges kb. 12 tonna felszerelést a Kövér Albert szállítja a helyszínre. A Hornetek saját szárnyukon repülnek a bemutatóra még a tengerentúli légishow-k esetén is. Néha a Kövér Albert is részt vesz a bemutatóban. Ilyenkor a „JATO” startrakétás felszállást mutatják be, melynek során nyolc startrakéta segítségével, rövidebb, mint 500 méteres nekifutással, mindössze 14 másodperc alatt emelkedik a gép mintegy 500 méteres magasságba, 45 fokos emelkedési szöggel.

Sajnos az idén is a tengerentúlra kell utazniuk azoknak, akik szeretnék megcsodálni a Blue Angels lélegzetelállító manővereit. A kötelék utoljára 1992-ben turnézott Európában, de magyarországi debütálásuk akkor elmaradt. Reméljük, hogy egy-két éven belül újabb európai körút következik és akkor nem csak a szomszédba, de kishazánkba is elrepülnek a „Kék Angyalok”.

A Blue Angels 2003-as csapata

No 1 Russ „BOSS” Bartlett parancsnok USN a kötelék parancsnoka

No 2 Todd „JACK” Abrahamson sorhajóhadnagy USN jobbkísérő

No 3 David „VARMINT” Varner sorhajóhadnagy USN balkísérő

No 4 Jerry „J.D.” Deren sorhajóhadnagy USN rés

No 5 Dan „DINO” Martin sorhajóhadnagy USN szóló

No 6 Len „LONI” Anderson őrnagy USMC szemközti szóló

No 7 Craig „MERLIN” Olson fregatthadnagy USN narrátor

No 8 Chandler „SWEETPEA” Seagraves őrnagy USMC eseménykoordinátor

M 1 David „FRISKY” Moris őrnagy USMC C-130 parancsnok

M 2 Eric „LIGHTS” Himler százados USMC C-130 pilóta

M 3 Ken „B.O.A.” Asbridge őrnagy USMC C-130 pilóta

Ed „MO” Twining fregatthadnagy USN repülőmüszaki tiszt

Gary „DOC” Mullen fregatthadnagy USN repülőorvos

Amy „JUNE” Alcorn fregatthadnagy USN adminisztratív tiszt

Mike „TEX” Blankenship fregatthadnagy USN PR tiszt

Derek „WHEELS” Hotchkiss korvetthadnagy USN ellátó tiszt

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-17 09:20:11
A múlt hét végén ért véget a helikopteres fegyvernem kiemelt, Fire Blade 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlata, ugyanakkor a hazai helikopteresek nem csupán a gyakorlat keretein belül álltak ez időben helyt.
2017-05-12 10:50:55
39 év szolgálat után befejeződött az RF-4E aktív szolgálata a Görög Légierőben. A Phantomokat üzemeltető 348. Taktikai Felderítő Század története 1953-ig nyúlik vissza, ekkor alakítottak át néhány F-84G-t felderítő feladatokra.
2017-05-15 13:50:53
A Roszoboronexport a napokban szerződést kötött a Bangladesi Légierővel 8 darab Szu-30SzME típusú vadászbombázó vásárlásáról, illetve további 4 példányra pedig opciót jelentettek – írja a BDmilitary.com.
2017-05-11 14:52:19
Rekordforgalom jellemezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2017. első negyedéves légi teheráru forgalmát: három hónap alatt nem kevesebb, mint 30 060 tonna cargot mozgattak meg a repülőtéren, ami 32,3 %-os növekedés az előző év első negyedévéhez képest.
2017-05-10 11:41:10
Mindössze két héttel azután, hogy bejelentették, az F-35-ös az idei évben nem vesz részt külföldi marketing eseményen, a USAF mégis hivatalossá tette, hogy jövő hónapban a párizsi légiszalonra küldi legújabb gépét.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 05. 22., 15:49
Hét ország részvételével hétfőn elkezdődött a kecskeméti repülőbázison a Load Diffuser 2017 nemzetközi légierő-gyakorlat.
2017. 05. 22., 13:13

Galéria a Load Diffuser 2017 gyakorlat nyitányáról

2017. május 22-én kezdetét vette a Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
2017. 05. 22., 12:55
Amerikai, szlovák, szlovén, horvát, cseh és magyar pilóták gyakorlatoznak 3 héten keresztül Kecskeméten.
2017. 05. 22., 09:31
Az Alföld "fővárosának" határában található légierőnk legfontosabb bázisa, amely a következő hetekben a Load Diffuser 2017 nemzetközi légi hadgyakorlat jelentősebb résztvevőinek ad otthont.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most