2017. 05. 25. csütörtök
Orbán
: 309 Ft   : 276 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hogyan lehetek űrutas?

JETfly  |  2003-02-26 14:57:00

Tekintsük meg milyen is egy űr turistakiképzése a Csillagvárosban üzemelő Jurij Gagarin Kiképző Intézetben. Minden, amit látni fogunk teljesen megfelel annak, amit egy nem űrturista kozmonauta kiképzésénél is elvégeznek.

Mi kell ahhoz, hogy egy másik nézőpontból is megismerjük bolygónkat és akár az ürben is sétálhassunk? Elsősorban tökéletesen egészséges emberi szervezet és a négy részre osztott nem könnyü tréning elvégzése.

Vesztibuláris vizsgálat- Egészségügyi vizsgálat keretében teljes képet kapnak a jelentkező egészségügyi állapotáról. Elsősorban belgyógyászati, neurológiai, sebészeti, szemészeti fül-orr-gégészeti, fogászati vizsgálatokat végzik el. A labor vizsgálatok alatt többek között HIV, Hepatitis C, drog és alkohol szürést végeznek, valamint teljes vérképet készítenek. A jelöltön ultrahang, EEG, EKG vizsgálatokat is végrehajtanak. A fizikai teljesítőképesség megfigyelésére a terheléses funkcionális vizsgálat szolgál. Először kerékpárergometrián ( megadott idő alatt, megadott teljesítményt kell tekerni a kerékpárral) esik át a jelentkező, majd barokamra vizsgálatoknak vetik alá. Első körben 5000 méteres magasságra emelik a jelöltet, ahol 30 percet tartózkodik, itt a hypoxiás türőképességet figyelik. Második körben 10000 méteres magasságon 10 percig figyelik a dekompressziós hatásokat. Egy-egy ürutazás során ürbetegség léphet fel a világürben lévőkkel. Ez a vesztibuláris jelenség a tengeri betegségre hasonlít legjobban, hányinger, hányás, folyadék veszteség a tünetei, emiatt orosz ürutazóknál vesztibuláris tesztet is végeznek. (Az amerikai jelölteket nem vetik alá ilyen vizsgálatnak.) A vizsgálat egyik részében forgószékben 180 fordulat/perc forgási sebességgel pörgetik a vállalkozót tíz percig miközben folyamatosan balra és jobbra kell fordítania a fejét. A második részben szakaszos a terhelés. Az egy perces vizsgálat alatt 5 másodpercenként kell a vizsgált személynek előre dőlni. Utána egy perc pihenő, majd újabb egy perc a forgószékben. A lineáris gyorsulás elviselését a Hilov hintán tesztelik.

Természetesen pszichikai felkészültségét is vizsgálják a leendő ürutazónak. Az egészségügyi vizsgálatok eredményeit összesítik. Ekkor derül ki, hogy a jelölt tovább léphet-e a kiképzési létrán. Mik a főbb tünetek, amivel alkalmatlan lesz valaki? Anyagcsere és endokrin betegségek, vérképző szervi betegségek, vesék fejlődési rendellenességei, négynél több foghiány, 0,8 feletti dioptria. Tapasztalatok szerint a jelöltek nagy része a vesztibuláris vizsgálatok alatt esik ki.

Mir ürállomás szimulátora

Súlytalanságban- Második szakaszban az elméleti és szimulátoros kiképzések teljesítik a jelöltek. Ehhez tartozik az orosz nyelvi képzés, 200 óra a Sojuz szimulátoron, 150 óra az ISS szimulátoron, 30 órás túlélő kiképzés, egészségügyi kiképzés 300 órában, tudományos kiképzés 250 órában, kísérleti kiképzések 200 órában.

- A harmadik szakaszban kiderül, hogy kell beilleszkedni egy kozmonauta csapatba. Ez a kiképzési fázis rengeteg, már felsorolt tréningelemet tartalmaz, ezt még kiegészítik a fedélzeti eszközök és az amerikai müszerek használatának elsajátításával is. Ennek a résznek a légérdekesebb eleme a Zero-G kiképzés. Itt egy IL-76 szállítógéppel modellezik a súlytalanság állapotát. A repülőgép 45°-os emelkedéssel, 1.8 G-s terhelésen éri el a 10000 méteres magaságot. Ezen a magasságon tartózkodva maximum 25 másodpercet tudnak a súlytalanság állapotában tartózkodni a jelentkezők, majd 45°-os süllyedéssel visszatérnek a repülőtérre.

- A negyedik részben már a teljes beilleszkedés gyakorlása a csapattagokkal és az eddig elsajátított tudásanyag alkalmazásának tökéletesítése a cél.

Természetesen vannak érdeklődök, akik nem szeretnék a teljes tréninget elvégezni. Ők csak azokat a kiképzési feladatokat hajtják végre, amire vállalkoznak. Ebben az esetben csak akkor repülhet a jelentkező, ha az ürrepülés számára elengedhetetlen vizsgálatokon sikeresen szerepelt és az alap feladatokat elsajátította.

Nézzük meg, hogyan telik a jelölt egyik napja:

A 18 méteres centrifuga

- A MIR és a Nemzetközi Ürállomás szimulátorainak megismerése

- A Szojuz ürállomás szimulátorának kipróbálása

- Teljes körü fizikai alapozó kiképzés

- A csillagok segítségével történő navigáció elsajátítása

- A Hydrolab megtekintése, kipróbálása

A HydroLab

- A 7 és 18 méteres centrifugák megtekintése

A következő lehetőségek közül választhat még egyet a jelölt:

- A kézi dokkoló egység szimulátorán történő kiképzés

- A Sokol-KV típusú asztronauta felszerelésre történő kiképzés

- Az Orlan-DMA típusú asztronauta felszerelésre történő kiképzés, amit a világürben történő sétákhoz használnak

Egyéb fizetés ellenében történő plusz lehetőségek

- Tréning a kicsi 7 méter sugarú centrifugán

- Tréning a nagy 18 méter sugarú centrifugán

- Tréning a manuális dokkoló egységen

- A Sokol-KV típusú asztronauta felszerelésre történő kiképzés

- Az Orlan-DMA típusú asztronauta felszerelésre történő kiképzés

A súlytalanságban több élettani hatás is éri az embert. Ezekre a nehézségekre is megpróbálják felkészíteni az ürutazót. A súlytalanságban végzett mozgást leghosszabb ideig medencében tudják modellezni, ezt foglalja magába a HydroLab Training. Itt készítik föl a jelölteket, hogy milyen lehet egy ürséta, hogyan mozogjon az ürállomás fedélzetén kihasználva a víz alatti súlytalanság érzését. A kiképzésnél az Orlan-DMA típusú ürruhát alkalmazzák. A ruházatot felszerelték érzékelőkkel, ami minden információt továbbit a jelölt pillanatnyi fizikai állapotáról.

A HydroLab nem más, mint egy 12 méter mély és 23 méter átmérőjü medence. Ebben modellezik az ürállomás körül történő séták és szerelési feladatok végrehajtásának körülményeit, illetve annak fizikai lehetőségeit.

Ebben a laboratóriumban tesztelik az új fejlesztéseket és módosításokat, amiket az ürruhán végeznek.

A vizsgálat ideje egy nap.

Mely vizsgálatok pozitív eredménye kell az alkalmassági bizonyítvány kiadásához?

Legfontosabb az egészségügyi vizsgálatok jó eredménye. Ha ez nem sikerül, akkor hiú ábránd marad az ürrepülés. A teljes orvosi vizsgálat kb. 10 napot vesz igénybe, aminek egy részét a moszkvai egészségügyi kutatóintézetben hajtanak végre. Az intézetben történő vizsgálatok alapján dől el, hogy lehet-e ür utazni. Az eredményről a vizsgálatokat végző orvosok azonnal értesítik a jelöltet. Ezután következik a Hydrolab kipróbálása. Ha ezt az akadályt is sikeresen vette a pályázó lehetőség nyílik egy MiG-29-es repülésre. Természetesen ez opció, külön kell érte fizetni, majd a teljesíteni kell a megfelelő kiképzési feladatokat.

Mibe kerül ez az egész:

Az ürutazás 15-25 millió dollár közötti költséget jelent az egészségügyileg alkalmas vastag pénztárcájú ürturista jelöltnek. Ez az összeg a szükséges orvosi vizsgálatokat, az alap kiképzési feladatokat és magát az ürrepülést foglalja magában.

A tréningek legtöbbje a Csillagvárosban történik illetve Moszkva mellett a Gromov Repülési Fejlesztő Központban.

A garancia:

Sajnos nem tudják garantálni a csillagutazást senkinek. A nagyon kemény vizsgálatok és a kiképzés szigora miatt, viszont ha valaki teljesíti a kiképzés egy bizonyos részét, akkor már örömmel elmondhatja magáról, hogy gyakorlatot szerzett egy olyan dologban, amire nem mindenkinek adódik lehetősége az életében. Ürutazásra ürturistaként ALKALMAS!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-17 09:20:11
A múlt hét végén ért véget a helikopteres fegyvernem kiemelt, Fire Blade 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlata, ugyanakkor a hazai helikopteresek nem csupán a gyakorlat keretein belül álltak ez időben helyt.
2017-05-12 10:50:55
39 év szolgálat után befejeződött az RF-4E aktív szolgálata a Görög Légierőben. A Phantomokat üzemeltető 348. Taktikai Felderítő Század története 1953-ig nyúlik vissza, ekkor alakítottak át néhány F-84G-t felderítő feladatokra.
2017-05-15 13:50:53
A Roszoboronexport a napokban szerződést kötött a Bangladesi Légierővel 8 darab Szu-30SzME típusú vadászbombázó vásárlásáról, illetve további 4 példányra pedig opciót jelentettek – írja a BDmilitary.com.
   MÁSOK ÍRTÁK
Galéria a május 22-én indult Load Diffuser 2017 hadgyakorlatról.
2017. 05. 22., 15:49
Hét ország részvételével hétfőn elkezdődött a kecskeméti repülőbázison a Load Diffuser 2017 nemzetközi légierő-gyakorlat.
2017. 05. 22., 13:13

Galéria a Load Diffuser 2017 gyakorlat nyitányáról

2017. május 22-én kezdetét vette a Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.

  Legfrissebbek most

Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Orosz Föderáció sarkvidéki területeire szánt Pancir-SzA légvédelmi harcjármű (NATO-kódja SA-22 Greyhound) tesztjeit júniusban kezdik el – tájékoztatta a sajtót az orosz védelmi ipar illetékese.