2017. 02. 24. péntek
: 309 Ft   : 291 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Salitre 2009 - 3

JETfly  |  2009-12-26 12:17:18

Az előző két részben megismerhettük a gyakorlat nevének eredetét, a helyszínt, a tervezés szakaszait. Bemutatásra kerültek a gyakorlaton résztvevő egységek - ki, honnan, milyen útvonalon érkezett Chilébe. Ezúttal a gyakorlat úgynevezett LIVEX szakaszával, valós kiképzési repülésekkel foglalkozunk.

Repülési feladatok

 

A gyakorlat első napja értekezletekből és eligazításokból állt. Hugo Tilly Ebensperger vezérőrnagy, a Salitre II gyakorlat igazgató-helyettese az egyik hangárban többek között ezt mondta a résztvevők előtt: „A legfontosabb célunk, hogy tanuljunk egymástól. Ne lépjük át a határainkat, hogy objektívek tudjunk maradni. A biztonság az elsődleges, nem akarunk balesetet”.

Az elkövetkező három nap ismerkedő repülésekkel telt. A külföldi pilóták nagytöbbségének ugyanis idegen volt a légtér a földi tájékozódási pontokkal, valamint a repülésirányítási eljárások. Általában – az első időszakban – két külföldi repülőgépet a chilei légierő egy F-16AM/BM típusú vadászrepülőgépe kísért. A későbbiekben vegyes géppárokban szálltak fel a külföldi résztvevők, hogy együtt fedezzék fel a területet.

Az első hét utolsó napja, valamint a teljes második hét volt maga a valódi gyakorlat, az úgynevezett LIVEX (Live Exercise = valós gyakorlat). A repülőgépek mindkét repülőbázisról nagyszámban hajtották végre a felszállásokat, hogy légiharcoljanak egymás ellen, valamint földi célok támadását hajtsák végre. Egyetlen felszállást, egyetlen bombát sem pazaroltak el a küldetések során.

A szemben álló erők elszánt volt, ám ereje a szövetséges erőkhöz képest jelentéktelennek hatott. A Los Cóndores légibázisról üzemelő „rossz fiúk” mindössze hat F-5 Tiger III és hat F-16C/D Block 50 típusú repülőgéppel próbálták megnehezíteni a szövetséges erők életét. Napjában kétszer szálltak fel az F-5 Tiger III és F-16C/D Block 50 típusú gépek támaszpontjukról, hogy a konfliktus terület fölé repüljenek. Mind a szembenálló, mind pedig a szövetséges erők alkalmazták a légi korai előrejelző platformot.

A szövetséges erők a francia légierő Boeing E-3F használták, míg a szembenálló oldalt a chilei légierő Boeing EB-707 gépe támogatta.

     

Ez a repülőgépváz valószínüleg a legfurcsább AEW platform, amit valaha építettek. Valójában ez az egyetlen példánya létezik. Az Israeli Aircraft Industries (IAI) fejlesztette ki a Phalcon légi korai előrejelző és iránytó rendszert és azt egy Boeing 707 repülőgépre szerelte fel a chilei légierő számára. A Phalcon rendszer esetében a „forgó tányér”, ami az AWACS-ek tetején található szükségtelen, azt egy „nagy orr” helyettesíti.

A LIVEX fázisban egy repülési nap a tanker gépek, valamint az légi korai előrejelző repülőgépek felszállásával kezdődött, hogy azok mielőbb elérjék müködési zónáikat, a hadmüveleti területen kívül.

A forgatókönyv szerint egy alkalommal a szövetséges erők gépei azzal a céllal léptek be konfliktus területre, hogy ott légifölényt harcoljanak ki. A szembenálló erők F-5 Tiger III és F-16 Block 50 típusú gépei több irányból fogták el a szövetséges köteléket. A küldetés alatt a szövetséges erők képesek voltak légi utántöltés végrehajtására.

Ez nagyon jó lehetőség volt a chilei F-16 pilóták számára, hogy jártasságot szerezzenek a légi-utántöltés végrehajtása során. Ezidáig a FACh a hajlékonycsöves légi utántöltést (Hose-and-Drogue system) használja a Boeing KB-707 tankerrel, azonban az F-16-osok megszerzése után ez a rendszer már nem megfelelő. 2010 januárjában a FACh megkapja az első KC-135E típusú tankert (három érkezése várható összesen), amit már merevcsöves rendszerrel szerelnek (flying boom system) fel.

A gyakorlat végéhez közeledve a résztvevők nagytöbbsége az eredmények és a szerzett tapasztalatok birtokában nagyon lelkes volt. Hugo Tilly Ebensperger tábornok a LIVEX fázisban azt mondta: „A tervezett célokat teljes egészében teljesítettük. Több feladat során a szövetséges és szembenálló erők képviseletében 22 repülőgép volt egy időben, egy légtérben védekező és támadó szerepkörben."

Carlos Cavallo tábornok, a gyakorlat argentin igazgató-helyettese is elégedetten nyilatkozott: „Közelebb kerültünk egymáshoz, ismerjük egymást. És csak ez a fontos amikor a résztvevők arcára nézünk. Az arcokon az elvégzett munka elégedettsége látható.”

„A SALITRE kitünő lehetőség volt az Egyesült Államok légiereje számára az együttmüködés kibővítésére francia és dél-amerikai partnereivel,” – mondta Bryan Bearden ezredes, a SALITRE gyakorlat amerikai müveleti igazgatója. „Őszinte véleményem szerint a gyakorlat sikere azon résztvevők professzionizmusának köszönhető, akik országukat képviselték a gyakorlaton. A tréningnek köszönhetően a jövőben hatékonyabb fellépést tudunk biztosítani egy reális válság során az ENSZ béketeremtő müveletei során,” – fejezte be az ezredes.

Szövetséges erők összetétele:

Cerro Moreno légibázis, Antofagasta

Argentin Légierő

Darabszám

Típus

Egység

Bázis

6

A-4AR Fightinghawk

Grupo Aéreo 5 de Caza

Villa Reynolds

1

KC-130H

Grupo Aéreo 1

El Palomar

 

Brazil Légierő

Darabszám

Típus

Egység

Bázis

6

A-1 AM

3/10ºGAv

Santa Maria

 

Chilei Légierő

Darabszám

Típus

Egység

Bázis

6

F-16AM/BM

Grupo de Aviación Nº8

Antofagasta

2

Bell 412

Grupo de Aviación Nº8

Antofagasta

1

Casa 212 Aviocar

Grupo de Aviación Nº8

Antofagasta

 

Amerikai Légierő (USAF)

Darabszám

Típus

Egység

Bázis

6

F-15C/D

122 Fighter Squadron

NAS New Orleans JRB

1

C-130H

122 Fighter Squadron

NAS New Orleans JRB

1

HC-130P

71 Rescue Squadron

Moody AFB

2

KC-135R

197 Air Refuelling Squadron

Phoenix Sky Harbor IAP

Francia Légierő

Darabszám

Típus

Egység

Bázis

4

Mirage 2000C

EC 1/12

Cambrai

1

E-3F

EDCA 1/36

Avord

Szembenálló erők

Los Cóndores légibázis, Iquique

Chilei Légierő

Darabszám

Típus

Egység

Bázis

6

F-16C/D Block 50

Grupo de Aviación Nº3

Iquique

6

F-5E Tiger III

Grupo de Aviación Nº7

Antofagasta

2

Bell 412

Grupo de Aviación Nº2

Iquique

1

Casa 212 Aviocar

Grupo de Aviación Nº2

Iquique

1

Beech 99A

Grupo de Aviación Nº2

Iquique

1

EB-707 Cóndor

Escuadrilla de Alarma Temprana

Iquique

1

KB707 Aguila

Grupo de Aviación Nº10

Iquique

A cikk szerzője, Corné Rodenburg a következőképpen vall önmagáról:

„A katonai repülés iránti érdeklődésem 1978-ban kezdődött, amikor édesapámmal ellátogattunk egy repülőnapra. A következő években sorra látogattam a repülőnapokat, majd az első önálló fotómat 1986-ban készítettem el. Hamarosan felfedeztem annak lehetőségét, hogy repülési magazinok számára írjak és azóta utazgatok a Föld körül, hogy külföldi légierőket vagy gyakorlatokat mutassak be, valamint hogy készítsek „néhány” fotót a helyszíneken. Ezidáig az általam írt cikkek a világ több pontján megjelenő repülési magazinokban kerültek publikálásra. Mindemellett nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy több alkalommal készíthettem légi fotókat pályafutásom során.”

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
2017-02-16 09:35:20
A Pakisztáni Légierő még az idén újabb 50 darab Block 3-as verziójú JF-17 Thunder típusú, könnyű vadászrepülőgépet rendel, nyilatkozta a légierő marsallja, illetve a PAC (Pakistan Aeronautical Complex) vállalat vezetője, Arshad Malik.
2017-02-15 12:07:20
2017. február 9-én, az amerikai Lockheed Martin vállalat mariettai üzemének területén ünnepélyes keretek között bemutatta az első Lockheed Martin LM-100J Super Herculest (Model L-382J), mely nem más, mint a C-130J Hercules katonai szállítógép polgári verziója.
2017-02-16 14:44:28
2017. február 14-18. között rendezik meg Bangalorban az Aero India 2017 légi és űrtechnológiai szakkiállítást. Az eseményen számos nemzetközi cég képviselteti magát újabb üzletek reményében: jelen van például a Saab is dinamikus Gripen programmal.
2017-02-15 10:34:41
A Japán Légi Önvédelmi Erő (JASDF) pilótája, Nakano alezredes az első japán repülőgépvezető, aki több hónapos elméleti képzést követően február 7-én levegőbe emelkedhetett az F-35A repülőgéppel.
2017-02-09 11:42:55
A Tunéziai Légierő a napokban átvehette az első 6 darab OH-58D Kiowa Warrior típusú forgószárnyasait. A ceremóniára 2017. február 4-én került sor a Gabes légibázison, melyen részt vett az ország miniszterelnöke, Youssef Chahed is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 02. 24., 16:05
1300 pilóta hiányzik az orosz légierő jelenlegi állományából.
2017. 02. 23., 10:20
A Szolnoki Sportrepülő Egyesület megkapta a bírósági végzést. A szandai reptér megmaradt, de két klubnak kellett eljönnie onnan. A hangár-per és következményei.
2017. 02. 23., 09:34
Hétfőn Stockholmban aláírták a Gripen vadászgépek korszerűsítéséről és repült óráinak növeléséről szóló szerződést.
2017. 02. 22., 15:39
A horvátok idén döntenek, Szlovénia nem akar új gépeket, a románok és szerbek minőségi és mennyiségi fölénybe kerülnek, ha a magyar légierő nem fejleszt.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az indonéz védelmi minisztérium a napokban szerződést kötött a francia NEXTER Systems vállalattal újabb CAESAR (CAmion Equipe d'un Systeme d'ARtillerie) típusú önjáró lövegek beszerzéséről.