2017. 05. 25. csütörtök
Orbán
: 308 Ft   : 274 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálatba állt a C–17-es flotta

JETfly  |  2009-07-27 13:52:48

Hatalmas médiaérdeklődés közepette, hétfőn délelőtt hivatalosan is szolgálatba állt a NATO stratégiai légiszállítási kezdeményezését biztosító légiflottája az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök mellett Claudio Bissugniero, a NATO főtitkár-helyettese, és dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is részt vett.

Hétfőn délelőtt, pontban 10 órakor az MH Pápa Bázisrepülőtéren a Magyar Honvédség díszzászlóaljának egyik százada katonai tiszteletadással fogadta Bajnai Gordont, a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, Claudio Bissugnierot, a NATO főtitkár-helyettesét, Szekeres Imre honvédelmi minisztert és Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét. Az első, magyar felségjelet viselő C–17-es szállítógép ezt követően gurult be a repülőtér betonjára.

A szállító repülőgép az első abból a háromból, amely a NATO Nehéz Légiszállítási Ezred (Heavy Airlift Wings – HAW) állományába tartozik majd. Az ezred egyébként egy vezetési-irányítási részlegből, egy logisztikai századból és a nehéz légiszállítási századból áll, s tervezett létszáma 131 fő. A HAW, a teljes készenlét elérése után, a légiszállítási feladatok minden spektrumát – például légi utántöltés, desszantkirakás, egyszerü és bonyolult időjárási viszonyok közötti, nappali és éjszakai repülés – képes lesz ellátni – hangzott el az ünnepségen.

A HAW a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability – SAC) program keretében jött létre, amely tíz NATO tagállam és két, a Partnerség a Békéért (PfP) programban együttmüködő ország részvételével jött létre, mégpedig azzal a céllal, hogy katonai légiszállítást biztosítson távoli területekre. A HAW hétfőn kezdte meg hivatalosan is müködését az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A C–17-es flotta szolgálatba állásából rendezett ünnepségen részt vett Bajnai Gordon is. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke beszédében kiemelte: manapság sok szó esik a biztonságról és annak hiányáról. Ugyanakkor az is történelmi tanulság, hogy a gazdasági válság idején új természetü katonai kihívásokkal találkozunk. Hiszen, a válság idején megerősödik az a késztetés az instabil államokban, hogy külső konfliktusokban keressék a belső konfliktusok feloldásának esélyét.

A kormányfő hozzátette: hazánk, Lengyelországgal és Csehországgal együtt éppen tíz éve csatlakozott ahhoz a szövetséghez, amely a világ legerősebb védelmi hálóját szövi tagjai köré. Ez nemcsak kül-, és biztonságpolitikai szempontból volt jelentős esemény, Közép-Európa és a transz-atlanti szövetség történelmi egymásra találása és szövetségre lépése az egyik legnagyobb horderejü történelmi tett volt, amit ennek a régiónak a tagjai célul tüztek ki, és el is értek.

– Ma a NATO-n belül tizenkét ország még szorosabbra fonta szövetségét. Ezért bátran hívhatjuk történelminek ezt a napot. Nem lehet eléggé értékelni és becsülni azt az együttmüködést, amellyel a stratégiai légi szállítási képesség programja megvalósult. Ennek köszönhető, hogy mostantól mindannyiunk biztonságát szolgálja a világ egyik legmodernebb szállítórepülője – fogalmazott Bajnai Gordon, hozzátéve: az első gép áll most csatarendben, amelyet majd a továbbiak követik. Ezek a gépek a béke és a biztonság megteremtésének eszközei.

Claudio Bissugniero, a NATO főtitkár-helyettese hangsúlyozta: a mai nap egy vízió és egy álom, tizenkét nemzet erőfeszítései megvalósításának hivatalos elismerése, amelynek során együtt munkálkodtak a jelen és a jövő biztonsága szempontjából létfontosságú képesség kialakításában. A főtitkár helyettes kiemelte: még három év sem telt el a szándéknyilatkozat aláírása óta.

– A mai napon tanúi lehetünk az erőfeszítés kiteljesedésének. A legkorszerübb szállító repülőgép, amelyet egy többnemzeti hajózó állomány repül, magyar lajstromszámmal a vezérsíkján, jelzi a flotta nemzetközi regisztrációját – mondta a főtitkár-helyettes.

Richard Johnston dandártábornok, a SAC irányító testületének elnöke elmondta: a 21. század biztonsági kihívásainak világos felismerése egyértelmüen rámutat a a stratégiai légiszállítás létfontosságú szerepére. Ez a felismerés indította a programban közremüködő nemzeteket arra, hogy felelősségteljesen járjanak el saját nemzeti igényeik támogatásában, az ISAF és az Európai Unió harccsoportjai, a katasztrófa-elhárítás, és a humanitárius missziók követelményeinek teljesítésében. A küldetések széles választéka felöleli a tizenkét ország nemzeti akaratát.

Ezt követően Szekeres Imre, honvédelmi miniszter ünnepélyes keretek között adta át a Nehéz Légiszállítási Ezred zászlaját, Richard Johnston dandártábornoknak, aki a lobogót azonnal átadta John D. Zazworsky ezredesnek, a HAW parancsnokának, majd felolvasták a HAW aktivációs nyilatkozatát. „Kijelentjük, hogy 2009. július 27-i hatállyal a többnemzetiségi Nehéz Légiszállítási Ezred, a Magyar Köztársaságban, a pápai bázisrepülőtéren szolgálatba állt”– hangzott el a nyilatkozatban.

John D. Zazworsky ezredes, a Nehéz Légiszállítási Ezred parancsnoka beszédében hangsúlyozta: a mai nap a stratégiai légiszállítási kezdeményezés mérföldköve.

 – Kevesebb, mint egy évvel az egyetértési nyilatkozat aláírása után ma összegyültünk itt Pápán, hogy megünnepeljük az utolsó mérföldkövet, nemzeteink katonái létrehozták a nehéz légiszállítási ezredet, egy, a repülés úttörőiből álló csapatot – mondta az Amerikai Egyesült Államok légierejének ezredese, aki külön köszönetét fejezte ki a pápai polgármesternek és a bázisrepülőtér parancsnokának, Domonkos Miklós ezredesnek, hogy szívesen fogadták az alakulatot a városban és a repülőtéren.

A parancsnok kiemelte: közel egy éve, hogy tizenkét nemzet katonái egy csapatként dolgoznak Pápán. Az elmúlt hónapok során ritkán volt könnyü és még számos, bennünket formáló kihívás áll előttünk. Ez a csapat arra összpontosít, hogy a már megérkezett repülőgép képes legyen a stratégiai légi szállításai feladataink megvalósítására. Az ünnepség után a magas rangú vendégek és az újságírók megtekintették a SAC PÁPA 01-es oldalszámú C–17-es szállítórepülőgépet.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-17 09:20:11
A múlt hét végén ért véget a helikopteres fegyvernem kiemelt, Fire Blade 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlata, ugyanakkor a hazai helikopteresek nem csupán a gyakorlat keretein belül álltak ez időben helyt.
2017-05-12 10:50:55
39 év szolgálat után befejeződött az RF-4E aktív szolgálata a Görög Légierőben. A Phantomokat üzemeltető 348. Taktikai Felderítő Század története 1953-ig nyúlik vissza, ekkor alakítottak át néhány F-84G-t felderítő feladatokra.
2017-05-15 13:50:53
A Roszoboronexport a napokban szerződést kötött a Bangladesi Légierővel 8 darab Szu-30SzME típusú vadászbombázó vásárlásáról, illetve további 4 példányra pedig opciót jelentettek – írja a BDmilitary.com.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 05. 25., 10:40
Az a bizonyos tizenöt centi, ami most nagyon sokat számított. A főfutók rendszere bonyolult, mégis az orrfutó szorult be már többször.
Galéria a május 22-én indult Load Diffuser 2017 hadgyakorlatról.
2017. 05. 22., 15:49
Hét ország részvételével hétfőn elkezdődött a kecskeméti repülőbázison a Load Diffuser 2017 nemzetközi légierő-gyakorlat.
2017. 05. 22., 13:13

Galéria a Load Diffuser 2017 gyakorlat nyitányáról

2017. május 22-én kezdetét vette a Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.

  Legfrissebbek most

Május 22-én megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Orosz Föderáció sarkvidéki területeire szánt Pancir-SzA légvédelmi harcjármű (NATO-kódja SA-22 Greyhound) tesztjeit júniusban kezdik el – tájékoztatta a sajtót az orosz védelmi ipar illetékese.