2017. 07. 27. csütörtök
Liliána, Olga
: 305 Ft   : 260 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálatba állt a C–17-es flotta

JETfly  |  2009-07-27 13:52:48

Hatalmas médiaérdeklődés közepette, hétfőn délelőtt hivatalosan is szolgálatba állt a NATO stratégiai légiszállítási kezdeményezését biztosító légiflottája az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök mellett Claudio Bissugniero, a NATO főtitkár-helyettese, és dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is részt vett.

Hétfőn délelőtt, pontban 10 órakor az MH Pápa Bázisrepülőtéren a Magyar Honvédség díszzászlóaljának egyik százada katonai tiszteletadással fogadta Bajnai Gordont, a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, Claudio Bissugnierot, a NATO főtitkár-helyettesét, Szekeres Imre honvédelmi minisztert és Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét. Az első, magyar felségjelet viselő C–17-es szállítógép ezt követően gurult be a repülőtér betonjára.

A szállító repülőgép az első abból a háromból, amely a NATO Nehéz Légiszállítási Ezred (Heavy Airlift Wings – HAW) állományába tartozik majd. Az ezred egyébként egy vezetési-irányítási részlegből, egy logisztikai századból és a nehéz légiszállítási századból áll, s tervezett létszáma 131 fő. A HAW, a teljes készenlét elérése után, a légiszállítási feladatok minden spektrumát – például légi utántöltés, desszantkirakás, egyszerü és bonyolult időjárási viszonyok közötti, nappali és éjszakai repülés – képes lesz ellátni – hangzott el az ünnepségen.

A HAW a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability – SAC) program keretében jött létre, amely tíz NATO tagállam és két, a Partnerség a Békéért (PfP) programban együttmüködő ország részvételével jött létre, mégpedig azzal a céllal, hogy katonai légiszállítást biztosítson távoli területekre. A HAW hétfőn kezdte meg hivatalosan is müködését az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A C–17-es flotta szolgálatba állásából rendezett ünnepségen részt vett Bajnai Gordon is. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke beszédében kiemelte: manapság sok szó esik a biztonságról és annak hiányáról. Ugyanakkor az is történelmi tanulság, hogy a gazdasági válság idején új természetü katonai kihívásokkal találkozunk. Hiszen, a válság idején megerősödik az a késztetés az instabil államokban, hogy külső konfliktusokban keressék a belső konfliktusok feloldásának esélyét.

A kormányfő hozzátette: hazánk, Lengyelországgal és Csehországgal együtt éppen tíz éve csatlakozott ahhoz a szövetséghez, amely a világ legerősebb védelmi hálóját szövi tagjai köré. Ez nemcsak kül-, és biztonságpolitikai szempontból volt jelentős esemény, Közép-Európa és a transz-atlanti szövetség történelmi egymásra találása és szövetségre lépése az egyik legnagyobb horderejü történelmi tett volt, amit ennek a régiónak a tagjai célul tüztek ki, és el is értek.

– Ma a NATO-n belül tizenkét ország még szorosabbra fonta szövetségét. Ezért bátran hívhatjuk történelminek ezt a napot. Nem lehet eléggé értékelni és becsülni azt az együttmüködést, amellyel a stratégiai légi szállítási képesség programja megvalósult. Ennek köszönhető, hogy mostantól mindannyiunk biztonságát szolgálja a világ egyik legmodernebb szállítórepülője – fogalmazott Bajnai Gordon, hozzátéve: az első gép áll most csatarendben, amelyet majd a továbbiak követik. Ezek a gépek a béke és a biztonság megteremtésének eszközei.

Claudio Bissugniero, a NATO főtitkár-helyettese hangsúlyozta: a mai nap egy vízió és egy álom, tizenkét nemzet erőfeszítései megvalósításának hivatalos elismerése, amelynek során együtt munkálkodtak a jelen és a jövő biztonsága szempontjából létfontosságú képesség kialakításában. A főtitkár helyettes kiemelte: még három év sem telt el a szándéknyilatkozat aláírása óta.

– A mai napon tanúi lehetünk az erőfeszítés kiteljesedésének. A legkorszerübb szállító repülőgép, amelyet egy többnemzeti hajózó állomány repül, magyar lajstromszámmal a vezérsíkján, jelzi a flotta nemzetközi regisztrációját – mondta a főtitkár-helyettes.

Richard Johnston dandártábornok, a SAC irányító testületének elnöke elmondta: a 21. század biztonsági kihívásainak világos felismerése egyértelmüen rámutat a a stratégiai légiszállítás létfontosságú szerepére. Ez a felismerés indította a programban közremüködő nemzeteket arra, hogy felelősségteljesen járjanak el saját nemzeti igényeik támogatásában, az ISAF és az Európai Unió harccsoportjai, a katasztrófa-elhárítás, és a humanitárius missziók követelményeinek teljesítésében. A küldetések széles választéka felöleli a tizenkét ország nemzeti akaratát.

Ezt követően Szekeres Imre, honvédelmi miniszter ünnepélyes keretek között adta át a Nehéz Légiszállítási Ezred zászlaját, Richard Johnston dandártábornoknak, aki a lobogót azonnal átadta John D. Zazworsky ezredesnek, a HAW parancsnokának, majd felolvasták a HAW aktivációs nyilatkozatát. „Kijelentjük, hogy 2009. július 27-i hatállyal a többnemzetiségi Nehéz Légiszállítási Ezred, a Magyar Köztársaságban, a pápai bázisrepülőtéren szolgálatba állt”– hangzott el a nyilatkozatban.

John D. Zazworsky ezredes, a Nehéz Légiszállítási Ezred parancsnoka beszédében hangsúlyozta: a mai nap a stratégiai légiszállítási kezdeményezés mérföldköve.

 – Kevesebb, mint egy évvel az egyetértési nyilatkozat aláírása után ma összegyültünk itt Pápán, hogy megünnepeljük az utolsó mérföldkövet, nemzeteink katonái létrehozták a nehéz légiszállítási ezredet, egy, a repülés úttörőiből álló csapatot – mondta az Amerikai Egyesült Államok légierejének ezredese, aki külön köszönetét fejezte ki a pápai polgármesternek és a bázisrepülőtér parancsnokának, Domonkos Miklós ezredesnek, hogy szívesen fogadták az alakulatot a városban és a repülőtéren.

A parancsnok kiemelte: közel egy éve, hogy tizenkét nemzet katonái egy csapatként dolgoznak Pápán. Az elmúlt hónapok során ritkán volt könnyü és még számos, bennünket formáló kihívás áll előttünk. Ez a csapat arra összpontosít, hogy a már megérkezett repülőgép képes legyen a stratégiai légi szállításai feladataink megvalósítására. Az ünnepség után a magas rangú vendégek és az újságírók megtekintették a SAC PÁPA 01-es oldalszámú C–17-es szállítórepülőgépet.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-07-18 16:35:29
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.
2017-07-14 12:04:36
A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Oroszország védelmi minisztériuma 2017. július 5-én szerződést kötött az Oroszország Helikopterei Holdinggal - annak is a kazanyi helikoptergyárával, további 10 darab Ansat-U típusú könnyű kiképző forgószárnyas vásárlásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 07. 27., 12:31
Egy Budapest központú regionális cég homályos képe rajzolódik ki, ATR-ekkel, de egyelőre konkrét gépeknek nincs nyoma.
2017. 07. 26., 11:53
Polgári feladatokra is alkalmazhatók a katonai szállítóhelikopterek− mondta a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes az M1 aktuális csatornán július 26-án, szerdán.
2017. 07. 25., 10:59

Ejtőernyős ugrás Szolnok felett

Körülbelül háromezer méterről ugrottak ki egy amerikai repülőgépből és egy magyar helikopterből a Black Swan 2017 többnemzeti gyakorlat részeként az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felett végrehajtott feladat több szempontból is különleges volt.
2017. 07. 24., 09:51
Hetvenöt éve dolgozik a világ legidősebb, 92 éves repülőgépszerelője, akinek esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, annyira szereti a szakmáját.

  Legfrissebbek most

Meg kell tartani és fejleszteni kell a honvédség különböző katonai képességeit, mert ez az ország biztonságának garanciája – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 25-én, kedden Szolnokon, a négy Mi−17-es helikopter ipari nagyjavítás utáni használatbavétele alkalmából rendezett ünnepségen.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az alakulat Szomódon található helyőrségi lőterén ünnepelték fegyvernemi napjukat a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának katonái július 25-én, kedden.