2017. 03. 29. szerda
Auguszta
: 310 Ft   : 287 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új név, új stílus, új bajnok a csúcson

JETfly  |  2008-11-05 21:07:00

Az ismert sztárok, mint Paul Bonhomme vagy Mike Mangold, illetve a legendás Besenyei Péter mellett ezentúl egy osztrák fiatalember, Hannes Arch nevét is emlegetni fogjuk, ha az Air Race-ről esik szó. A világ legismertebb és leglátványosabb repülős gyorsasági versenysorozatának új bajnoka ráadásul egy igazi „fenegyerek”, aki szeret szinte mindent kipróbálni az életben. Íme a bajnok portréja.

Mint minden, így az Air Race is folyamatosan változik. Új pályák, még gyorsabb gépek és persze újabb és újabb tehetséges pilóták kerülnek a világszerte milliók által figyelemmel kísért versenysorozatba. A 2007-es esztendőben is berobbant egy tehetséges osztrák versenyző a mezőnybe, aki az első tanulóévet követően szó szerint szédítő gyorsasággal ért a csúcsra. Mi a titka? Honnan meríti azt az erőt, melynek segítségével a rutinos versenyzőket is magabiztosan utasította maga mögé?

Hannes Arch 1967. szeptember 22-én látta meg a napvilágot az Alpok csodálatos hegyeivel szabdalt Ausztriában. Az idén, első bajnoki címének megszerzésekor tehát már 41. életévét is betöltötte, mégis inkább a fiatalok közé sorolható az Air Race rendkívül tapasztalt versenyzői között. Igazi csodagyerek volt, hiszen tizenöt évesen már szólóbemutatót végzett egy vitorlázó géppel. Ezt követően számos versenyen és bemutatón hívta fel magára a figyelmet, így nem csoda, hogy 1995-ben bekerült a Red Bull Acro Team csapatába is. A különféle extrém sportok iránt érdeklődő Arch 1997-ben Svájcban, majd 1999-ben Franciaországban ért el első helyezést a siklóernyős világbajnokságon. A bázisugrásban is jeleskedett, így több versenyen is részt vett ebben a nem éppen átlagos sportágban is.

A Red Bull Air Race versenysorozattal már 2005-ben kapcsolatba került, hiszen versenyigazgatói teendőket látott el. 2006-ban a FAI Mürepülő Világbajnokságán ért el első helyezést a szabadstílusú kategóriában. 2007-ben aztán kvalifikációt és indulási jogot szerzett a Red Bull Air Race-ben. Az eredmények egyelőre ugyan elmaradtak (legjobb helyezése egy negyedik pozíció volt Brazíliában), de az látszott, hogy ha jó gépet kap és meglesz a megfelelő rutinja is, akkor számolni kell majd vele a legnagyobbaknak is.

Talán kevesen gondolták azonban, hogy a második szezonjában már bajnoki címet nyer, hiszen a mezőnyben számos kiváló képességü és hatalmas rutinnal rendelkező pilóta van.

Arch sem remélt ilyen kiváló eredményt, erre utal egyik nyilatkozata is. „Célom, hogy fokozatosan haladjak a legjobbak felé”- mondta. „Ha minden bejön, szerintem az idén egy dobogós helyezést is elérhetek. Tudom, hogy a verseny erősségét tekintve ez merész célkitüzés, de sikerülhet. Ha folytatom az eddigieket, szívem-lelkem beleadom a repülésbe és minden versenyből tanulok, a siker magától jön majd.”

Az osztrák versenyző azonban kihasználva képességeit és tudását, valamint a kiváló Edge 540-es gépét magabiztosan és ellentmondást nem türően ért el egyre jobb és jobb eredményeket. Már az első futamon Abu Dhabi-ban a dobogóra, annak is a második fokára állhatott fel. Ekkor még azt nyilatkozta, hogy örülne, ha a középmezőnyben végezhetne. A következő versenyeken aztán egyre jobb és jobb formát mutatott. Emlékezetes volt az első futamgyőzelme, melyet éppen Budapesten aratott, ahol az osztrák szurkolók népes csoportja is támogatta a kiváló versenyzőt. Remek versenyzéssel utasította maga mögé az egész mezőnyt, sőt a formáját átmentve Portugáliában is diadalt aratott. Ekkor már mindenki tudta, hogy ha nem követ el nagyon nagy hibát, akkor megszerzi élete első Air Race világbajnoki címét. Az utolsó futamon az ausztráliai Perth-ben már a szombati kvalifikációt követően bajnoknak tekinthette magát, hiszen a nyolcas döntőbe jutva már behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben.

Amikor sikereiről és az extrém sportokhoz való vonzódásáról kérdezték ezt válaszolta: „Különböző önkifejezési módokat kerestem. Szerencsém volt, de megvolt bennem az elhivatottság is, hogy megtaláljam a saját utam. Megalkuvás nélkül. Maximális elkötelezettséggel. A Red Bull Air Race esetében például 38 évesen kezdtem új életet, és mindent ennek a célnak rendeltem alá. Rosszul is elsülhetett volna. Azt se tudtam, megvan-e bennem a szükséges tehetség.”Az eddig kipróbált sportágakhoz képest a Red Bull Air Race nagy változást hozott. Itt elég egy ezredmásodpercnyi kihagyás és már szakad is valamelyik kapu vászna súlyos büntetést és vereséget eredményezve. „Szerintem senki nem érzi igazán, milyen kis különbség van egy Red Bull Air Race győzelem vagy vereség között. Elég egyetlen apró hiba, és kiestél, rengeteg pontot vesztve” – mondta Arch.

Idén egy sok vitát kiváltó újítással, nevezetesen az Edge 540-es kabintetejének megváltoztatásával ért el jelentős javulást, hiszen így gépe másodpercekkel lett gyorsabb. Ezen felül önmagát is alakította, hiszen 15 kilogrammot fogyott annak érdekében, hogy jobban el tudja viselni a nagy terheléseket, illetve ennyivel is könnyebb súlyt kell a motornak megmozgatnia.

Minden kétséget kizáróan egy tehetséges, ráadásul kellően „őrült” pilóta Hannes Arch, egy igazi „fenegyerek”, aki bármilyen helyzetben képes kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Számos sportágban bizonyított már és most a kivételes képességeket igénylő Air Race-ben is a csúcsra ért. Feltehetően a következő évadban is komolyan számolni kell vele, hiszen most már kellő rutint is szerzett, ráadásul a mezőny talán legjobban felkészített gépével állhat rajthoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-03-23 13:41:00
2017. március 16-tól április közepéig hat darab Eurofighter Typhoon állomásozik az izlandi Keflavik repülőterén. A vadászrepülőgépek az Olasz Légierő alakulataitól érkeztek és a NATO észak-európai légvédelmi készültségi erőit fogják támogatni.
2017-03-23 10:44:35
Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak.
2017-03-22 16:35:07
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a Malajziában megrendezett LIMA-2017 nemzetközi légiszalonon mutatkoznak be az Orosz Vitézek új gépeikkel, a Szu-30SzM típussal. Az orosz kötelék programja ráadásul új elemeket is tartalmaz.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 28., 14:37
Történelmi jelentőségű repülésnek is nevezhető az a felszállás, amelyet a napokban hajtott végre a kanadai Bombardier repülőgépgyár új CS100-as repülőgépe amikor nonstop átrepült London City repülőteréről a New York-i JFK-re.
2017. 03. 27., 10:39
Negyven éve ütközött a ködös repülőtéren a két 747-es. Humán faktor és technikai tanulságok.
2017. 03. 24., 13:02
A nagy kérdés az akkumulátor és a hatótávolság. A NASA tervei és a Long EZ rekordváltozata. Óceánrepülés elektromos géppel? Az easy is beszáll a fejlesztésbe.
2017. 03. 23., 16:49

Korszerű kiképzőgépekkel gyarapodik a Magyar Légierő

Elvégezték az utolsó simításokat azokon a Zlin Z−242L típusú repülőgépeken, amelyek március 24-én érkeznek hazai állomáshelyükre.

  Legfrissebbek most

Döntött az Orosz Légierő vezetése – a „Fecskék” lecserélhetik MiG-29-eseiket a legújabb MiG-35-ösökre. Az erről szóló bejelentést a malajziai LIMA-2017 kiállításon hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Amikor egy településen felszámolják a katonai szervezetet, legtöbbször nemcsak munkahelyek tucatjai szűnnek meg, hanem sokszor elvesznek a relikviák, és az évek múltával egyre inkább elhalványul az emlékezet is.