2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Luxus Cessna gazdagoknak

JETfly  |  2008. 04. 28., 12:17

Új taggal bővül a Cessna Citation család. A Columbus névre keresztelt business jet nemcsak a Citationök legnagyobbika lesz, hanem minden tekintetben felülmúlja a széria korábbi gépeit. Messzebbre repül, ráadásul gyorsabban és kényelmesebben, mint a család régebbi típusai.

A Cessna név nemcsak a dugattyús motoros kisgépek tekintetében jelenti a világ első számú gyártóját, hanem az üzleti jetek világában is. A Cessna Citationök változataiból több mint 5100 repül világszerte, így ebben a piaci szegmensben is a wichitai gyár számít világelsőnek.A legjobbnak kijáró dicsőség azonban azt is jelenti, hogy egy ilyen cégnek mindig az élen kell haladnia, hiszen iparági szinten is meghatározóak a termékeik. Ezt a szerepet felvállalva készítette el a gyár legújabb, és történetének legnagyobb üzleti gépét, a Cessna Citation Columbust. Ez a gép minden eddigi Citationt felülmúl, hiszen mind a méreteit, mind pedig a képességeit tekintve egyedülálló az, amit a Columbus nyújtani tud.

Bár a közhiedelem szerint nem a méret a lényeg, mégis, a Columbus olyan mutatókkal büszkélkedhet, amilyeneket kevés üzleti gép mondhat magáénak. A tíz méter hosszú és 1,85 méter magas utaskabin valóban a kényelem érzetét keltheti azokban, akik a gép fedélzetére lépnek, s akkor még azokról az extrákról nem is beszéltünk, amelyek révén valóban luxuskörülmények közepette lehet a Columbuson repülni.

A 23,7 méter hosszú, 24,4 méter fesztávú Cessna Columbus a lehetőségek tekintetében is sok újdonságot nyújt a tulajdonosa számára. Például azt, hogy akár 7408 km-es távolságra is elrepülhet leszállás nélkül a géppel. Ami azt jelenti, hogy nonstop közlekedhet München és New York, Szingapúr és Sydney vagy éppen London és Dubai között. Méghozzá igen gyorsan, akár 0,85 Mach-os sebességgel.

Mindez pedig annak a Computational Fluid  Dynamics processzornak is köszönhető, amelyet a sárkány tervezése során is felhasználtak, s amelynek révén egy olyan áramvonalas gépet sikerült a tervezőasztalra varázsolniuk, amely a lehető legideálisabb mutatókkal rendelkezik, legalábbis a légellenállás tekintetében. Ez, no meg a Pratt & Whitney Canada által újonnan kifejlesztett PW810-es hajtómü az, ami lehetővé tette a nagy sebességet a Columbus számára, arról nem is beszélve, hogy a gép igen nagy magasságon képes ezt a teljesítményt hosszú időn keresztül produkálni. Így aztán persze jóval kevesebb üzemanyagot is fogyaszt, és ennek köszönhetően lényegesen kedvezőbbek az üzemeltetési költségei, mint más business típusoknak. De az új PW810-es hajtómüveknek köszönhető az is, hogy teljes terhelés mellett sem kell 1646 méternél hosszabb beton a Columbus felszállásához.

Az új gép pilótafülkéje sem mindennapi. A Rockwell Collins által kifejlesztett Pro Line Fusion rendszer egy olyan integrált irányítási szisztéma, amely a mai legfejlettebb csúcstechnológiát képviseli. A pilóták előtt négy 38 cm átmérőjü, nagy felbontású monitoron jelennek meg a repüléshez szükséges adatok és információk, illetve a katonai gépek Head-up-Displayéhez hasonlóan a bal oldalon egy úgynevezett Head-up-Guidance System (HGS) található, amelyen minden fontos paraméter megjelenik a parancsnok-pilóta látóterében. A monitorok érintésre, valamint hangutasításra is reagálnak, és rossz látási viszonyok közepette a bal oldali fő képernyőn egy olyan virtuális légi térkép is megjeleníthető a kapitány előtt, amely lehetővé teszi számára, hogy a rossz külső körülmények ellenére is biztonságosan manőverezzen a géppel bármilyen légtérben vagy éppen a föld közelében. Vagyis a gép vezetése során minden olyan információ a pilóták rendelkezésére áll, amelynek révén a lehető legnagyobb biztonsággal vezethetik a gépet, legyenek bármilyenek is a külső időjárási viszonyok.

Azok számára pedig, akik utasként repülhetnek a Columbus fedélzetén, legalább akkora élmény az utazás, mint azon pilóták számára, akik egy ilyen csodagépet vezethetnek. Az utaskabin kialakításánál minden olyan szempontot figyelembe vettek a Cessna tervezői, amely az utazók kényelmét szolgálja. Többek között orvosszakértők is közremüködtek annak érdekében, hogy olyan ülésekkel lássák el a kabint, amelyekben valóban kényelmesen lehet utazni hosszú távon is. De a tíz méter hosszú fülke azt is lehetővé tette, hogy kanapé is jusson a fedélzetre, amelyen bárki ledőlhet az út során, ha aludni van éppen kedve. Persze a businessjet-tulajdonosok nem éppen arról híresek, hogy alvással töltik a drága idejüket – éppen ezért van üzleti gépük –, szóval számukra teljes vezetékmentes hálózat teremt lehetőséget arra, hogy a laptopjukat, a PDA-jukat vagy éppen a mobiltelefonjukat gond nélkül használhassák az út teljes időtartama során.

Illetve ha munka közben mégis lazítanának egy pillanatra, akkor a bárpultnál tölthetnek – vagy a légiutas-kísérővel töltethetnek – maguknak egy frissítő vagy éppen alkoholos italt. De akár egy kiadós meleg ebéd vagy egy vacsora sem lehet probléma, hiszen beépített konyha is van a fedélzeten. Így aztán tényleg bárhová el lehet indulni a Columbusszal egy felfedezőútra...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin