2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mobilozás a fedélzeten

JETfly  |  2008. 02. 25., 07:58

Az Air France és az OnAir a világon elsőként bevezette a francia légitársaság nemzetközi járatain az in-flight mobiltelefon-szolgáltatást. Az Air France a világ első olyan légitársasága, amely in-flight mobiltelefon-szolgáltatást biztosít nemzetközi járatain. Mostantól a Mobile OnAir rendszernek köszönhetően az európai vonalakon közlekedő egyik Airbus A318-as típusú repülőgépen utazók SMS- és MMS-üzeneteket küldhetnek és fogadhatnak, illetve e-maileket küldhetnek minden olyan telefonon keresztül, amely internet-hozzáféréssel rendelkezik.

Az utasok kényelmét biztosító új szolgáltatás próbaüzemének második felében telefonhívások kezdeményezésére és fogadására is lehetőség nyílik.

A mobiltelefon-szolgáltatással rendelkező, 123 férőhelyes Airbus A318-ason utazók a szolgáltatással kapcsolatos további információkhoz az ülések zsebében található szórólapokból, illetve a személyzeti bejelentésből juthatnak. Az utasok egy húsz pontból álló kérdőív kitöltésével véleményezhetik az új szolgáltatást.

A hat hónapos próbaidőszak végén, az utasok véleményeinek és megjegyzéseinek kielemzését követően az Air France eldönti, hogy bevezesse-e a szolgáltatást az összes járatán.„Minden lehetőséget megragadunk, hogy elérhetővé tegyük a legújabb technológiai újításokat, nem feledkezve meg arról, hogy cégünk legfontosabb célja az utasok kényelmének és jó közérzetének biztosítása” – jelentette ki Patrick Roux, az Air France marketingrészlegének alelnöke.

Benoit Debains, az OnAir vezérigazgatója a következőt nyilatkozta: „Örömünkre szolgál, hogy az Air France az első olyan légitársaság, amely nemzetközi járatain kipróbálja a Mobile OnAir onboard mobiltelefon-rendszert. Ez jelentős lépésnek tekinthető az in-flight szolgáltatások új generációjának bevezetése szempontjából, és biztosak vagyunk abban, hogy a rendszer kísérleti alkalmazása meghatározó szerepet fog játszani a repülőgépen nyújtott jövőbeni kommunikációs szolgáltatások terén.”

Az Európai Légiközlekedés Biztonsági Szervezet (European Aviation Safety Authority, EASA) által hitelesített Mobile OnAir onboard mobiltelefon-rendszer nem zavarja az Airbus A318-as rádiónavigációs eszközeit. Használata kizárólag akkor engedélyezett, amikor a repülőgép eléri az utazómagasságot, és a „Kapcsolja ki telefonját” jelzés kialszik. A rendszer 3000 méteres (10 000 láb) magasságban aktiválódik. Az OnAir szerződésben áll több mobilszolgáltatóval, többek között a három legnagyobb francia céggel, az Orange-zsal, a Bouygues Telecommal és az SFR-rel.De hogyan müködik ez a rendszer? A mobiltelefonok a repülőgépbe épített miniatür hálózati cellához kapcsolódnak.Az adatok és hívások egy modemen keresztül egy müholdra, onnan egy földi állomásra, majd pedig az utasok mobilszolgáltatójának hálózatára jutnak. A mobil mobiltelefon-hálózat tehát a repülőgép belsejében található. Az utasok mobiltelefonjai olyan minimális erősségü rádiójeleket bocsátanak ki, amelyek nem okoznak zavaró interferenciát a repülőgép elektronikájában, illetve a földi irányításban.

A telefonokat ugyanúgy kell használni, mint a földön. A repülőgép fedélzetéről történő hívás esetén egyszerüen tárcsázni kell a nemzetközi számformátumot (+), vagy pedig 00-t, majd az országkódot és végül a teljes hívószámot, persze az előtte esetleg található 0 nélkül. Az adatforgalom költségét az utas mobilszolgáltatója számlázza ki. A tarifák hasonlóak, mint a szokásos nemzetközi mobiltelefonálásoké.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin