2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Air Lost – Hatvanhárom év után kerültek elő az eltűntek

JETfly  |  2007. 06. 07., 20:13

Az amerikai Department of Defense POW/Missing Personnel Office (Védelmi Minisztérium Hadifogoly és Eltűnt Személyek Hivatala) 2007. április 9-én nyilvánosságra hozta, hogy sikerült azonosítani egy eltűnt bombázógép legénységét. A B-24-es Liberator, fedélzetén a 10 fős személyzettel, 1944. április 16-án az új-guineai Nadzab repülőteréről indult utolsó bevetésére. A repülőgép azonban sohasem tért vissza a küldetésből. A roncsokat először 2001 végén fedezték fel, majd hosszan tartó kutatómunka után végül előkerültek a földi maradványok is. A csontokat hazaszállították, és a vizsgálatok befejeződése után katonai tiszteletadással helyezik majd örök nyugalomra.

A II. világháború során a Csendes-óceán térségében – különböző okok miatt – számos amerikai repülőgép tünt el bevetés közben. Az utóbbi időkig ezek közé tartozott az a B-24-es Liberator nehézbombázó repülőgép is, melynek személyzetét 1944. április 16-án, az új-guineai Nadzab repülőteréről ellenséges célpontok támadására küldték. A legénység a rossz időjárás miatt azonban még módosította az útirányt, és a B-24-est Saidor környékén látták utoljára.Hosszú évtizedek után, 2001 végén, a pápua új-guineai amerikai nagykövetségre érkezett végül egy bejelentés, amely szerint egy II. világháborús bombázó roncsait fedezték fel Morobe tartományban. A nagykövetség emberei azonnal értesítették az USA védelmi minisztériumának erre szakosodott illetékeseit. A következő év elején a Joint POW/MIA Accounting Command (eltüntek és fogságbaesettek kutatását végző egyesített parancsnokság) csapata sikeresen megtalálta a lezuhanás helyszínét és a repülőgép egyes roncsait, illetve néhány emberi maradványt is. A keresési munkákat ekkor tovább folytatták, amelyek újabb eredményeket hoztak, ugyanis a közeli falunál rábukkantak Donald F. Grady személyi azonosítójára (dögcédula). Ezzel azonban még korántsem fejeződtek be a feltárások.A személyzet többi tagjának felkutatása 2002 végén vette kezdetét a lezuhanás helyszínén. A JPAC csapata ezúttal Thomas G. Knight és Blair W. Smith azonosítóira, valamint földi maradványaira bukkant rá. A több szempontból sem könnyünek látszó feladatot végül egy másik JPAC-gárda fejezte be, akik végül megtalálták Richard R. Sargent és Joseph M. King csontjait és a hiányzó személyi azonosítókat.A hazaszállítás után lefolytatták még az ilyenkor szükséges törvényszéki vizsgálatokat is, amelyek szintén hosszadalmas és bonyolult folyamatok voltak. Ehhez felhasználtak minden közvetett bizonyítékot, többek között a rendelkezésre álló fogászati felvételeket, majd pedig a JPAC tudósai elvégezték a DNS-vizsgálatokat is. Végül az összegyüjtött adatokat kiértékelték, és a kívánt eredménnyel befejezték a bizonyítási eljárást. Ennek birtokában a Department of Defense POW/Missing Personnel Office 2007. április 9-én bejelentette – a nyilvánosság előtt – a sikeres azonosítás hírét. A továbbiakban az egykori személyzetek leszármazottai és hozzátartozói fognak intézkedni a temetés helyéről és időpontjáról. Természetesen a háború eme tíz áldozatától katonai tiszteletadással fognak végső búcsút venni.

Az azonosított B-24-es repülőgép személyzete és származási helye:

Raymond A. Cooley (2nd Lt.), Texas, LearyDudley R. Ives (2nd Lt.), Texas, InglesideGeorge E. Archer (2nd Lt.), Oklahoma, CushingDonald F. Grady (2nd Lt.), Pennsylvania, HarrisburgRichard R. Sargent (Tech. Sgt.), Pennsylvania, North GirardSteve Zayac (Tech. Sgt.), Ohio, ClevelandJoseph M. King (Staff Sgt.), Michigan, DetroitThomas G. Knight (Staff Sgt.), Illinois, BrookfieldNorman L. Nell (Staff Sgt.), Missouri, TarkioBlair W. Smith (Staff Sgt.), Pennsylvania, Mine

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin