2017. 02. 21. kedd
: 308 Ft   : 290 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harci pilótaképzés az Amerikai Haditengerészetnél

JETfly  |  2002-08-27 20:59:00

Napjainkban a világ legjelentősebb repülő erejével az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik. Ezen belül is jelentős erőt képvisel a Haditengerészet (US. Navy) és a Tengerészgyalogság (US. Marine Corps) légiereje, mely önmagában is több ezer repülőeszközt tart rendszerben.

E hatalmas repülőgéppark üzemeltetésének személyi igényei is hatalmasak, mely utánpótlásának biztosításával külön parancsnokság, a Naval Air Training Command foglalkozik.

A Parancsnokság alárendeltségébe jelenleg 5 kiképző repülőezred, azon belül 16 kiképző repülőszázad, a Haditengerészeti Repülőiskolák Parancsnoksága, a Blue Angels bemutató repülőszázad és a Haditengerészeti Repülés Nemzeti Múzeuma tartozik. A repülőszemélyzetek képzése alapvetően a Haditengerészet kiképző repülőezredeinél történik, de néhányan a Légierőnél kapnak kiképzést. Az elmúlt évben több mint 1650 hallgatót képeztek ki különböző hajózó beosztásokba a Haditengerészet, a Tengerészgyalogság, a Légierő, a Partiőrség, valamint néhány külföldi légierő számára. Ez alatt a parancsnokság 12 különböző típusból álló 738 gépes flottája és a kiképzendő személyzetek több mint 390.000 órát töltöttek a levegőben.

A Haditengerészet repülőszemélyzetei három forrásból kerülnek ki. Kb. 40 %-ot tesz ki a Haditengerészeti Akadémiát végzett hallgatók aránya. Ők a négyéves akadémiai képzést követően jelentkeznek repülő beosztásba. Szintén kb. 40 %-ot tesz ki a Haditengerészeti Tartalékos Tisztképző Iskoláról bekerülők aránya. Lehetőség van arra is, hogy katonai kiképzésen még át nem esett civilek is bekerülhessenek a képzésbe. Az ő esetükben is előfeltétel a felsőfokú végzettség és a kiváló egészségi állapot. Ezen hallgatók a felvételüket követően egy tizenháromhetes katonai képzésen esnek át a Haditengerészet Tisztjelölt Iskoláján.

A tényleges repülőkiképzés megkezdése előtt a hallgatók egy hathetes előkurzuson vesznek részt a 2001-es év óta, a floridai Pensacolaban. Ezalatt 25-30 órát repülnek könnyü polgári gépeken, aminek célja, hogy kiszürjék a repülésre alkalmatlanokat. Hasonló módszert használ több légierő is a legmegfelelőbb személyek kiválasztására, többek között hazánk is az újonnan beinduló hajózó képzés első lépcsőjeként. Az előképzést követően a kiválasztottak útja kétfelé válik, egy részük megkezdi a haditengerészeti pilótaképzést, míg a másik részük haditengerészeti repülőtiszti képzésben (navigátor, fegyverzetoperátor stb.) részesül. Ezek a hallgatók pensacolai 6. Kiképző Repülőezred VT-4 „Mighty Warbucks”, vagy a VT-10 „Wildcats” századaihoz kerülnek, ahol T-34C Turbo-Mentors légcsavaros-gázturbinás kiképző repülőgépen kapnak alapkiképzést.

A hajózó hallgatók alapkiképzése szintén T-34C Turbo-Mentorson történik a 4. Kiképző Repülőezred VT-2 „Doer Birds”, VT-3 „Red Knights” és VT-6 „Shooters” Kiképző Repülőszázadainál a Whiting Field-i Haditengerészeti Légibázison, valamint az 5. Kiképző Repülőezred VT-27 „Boomers” és VT-28 „Rangers” századainál a Corpus Christi-i Haditengerészeti Légibázison. Néhány hallgató a Légierő hallgatóival közös alapképzésben részesül a Légierő 71. Kiképző Repülőezredénél a Vance Légibázison. Ezek a hallgatók a kéthajtómüves, sugárhajtású T-37 Tweety Bird-ön repülnek. Az alapképzés során a hallgatók elsajátítják az alapvető manővereket, megtanulnak navigálni és elsajátítják a müszerrepülés alapjait. A hajózó jelöltek a 23 hetes kurzus végére 67 repült órát teljesítenek a T-34-esen és 21 órát szimulátoron. Ezt követően az oktatóktól kapott pontok alapján rangsorolják a hallgatókat és a rangsor, illetve a repülőcsapatok igényei alapján iskolázzák be őket a középfokú repülőképzésre. A kiváló minősítésü hallgatóknak természetesen lehetőségük van választani az adott szakirányok között.

A középfokú képzés öt féle szakirányon történhet, sugárhajtású harci, E-2/C-2, haditengerészeti légcsavaros, E-6, vagy helikopter kurzuson. A harci képzésre kerülő hallgatók vagy a Meridian Haditengerészeti Légibázisra kerülnek az 1. Kiképző Repülőezredhez, vagy a Kingsville Haditengerészeti Légibázisra a 2. Kiképző Repülőezredhez, ahol majdan sikeres vizsga esetén a haladó képzést is megkapják. A középfokú kiképzés során a már eddig megtanultakat fejlesztik tovább és alkalmazzák a sugárhajtású típusra. Emellett a már elsajátított ismeretek harci alkalmazására is sor kerül. A haladó kurzus már kifejezetten a harci alkalmazásra koncentrál, ahol a légiharc és a földi célpontok elleni csapásmérés alapjainak elsajátítása áll a középpontban. A két ezrednél alkalmazott kiképzési rendszer az oktatásra használt eltérő géptípusoknak köszönhetően különböző. Azok a hallgatók, akik a Meridian Bázisra kerülnek a VT-9 „Tigers” századnál kezdik meg a középfokú repülőkiképzésüket T-2C Buckeye típusú gépeken. A 26 hetes kiképzés során 86 órát töltenek a levegőben. Ezt követően átkerülnek a VT-7 „The Strike Eagles” századhoz, ahol a haladó kiképzés már T-45C Goshawkon történik A T-45C pilótafülkéje már rendelkezik mind azokkal a berendezésekkel, amelyekkel egy modern harci repülőgép is rendelkezik (HUD, MFD-k). A haladó képzés 38 hete alatt 102 repült órát teljesítenek a hallgatók. A 2. Kiképző Repülőezredhez kerülő hallgatók mind a középfokú, mind a haladó képzésüket T-45A Goshawkon kapják. A 47 hétig tartó összevont kurzuson, 119 felszállás során 156 órát töltenek levegőben a hallgatók. Emellett 99 órát töltenek a szimulátor fülkéjében is.

Azoknak a haditengerészeti és tengerészgyalogos pilótajelölteknek, akik terv szerint repülőgép-hordozóra kerülnek, át kell esniük az úgynevezett repülőgéphordozós minősítésen, mely a haladó kiképzés során történik. Ennek során először a szárazföldön gyakorolják a nagy süllyedési sebességü megközelítéseket, majd leszállásokat és több tucat sikeres gyakorlat után kerülhet csak sor az első igazi hajófedélzeti gyakorlásra. Először természetesen itt is csak „touch-and-go”-kat hajtanak végre, majd következhet az első fékezőköteles leszállás. A rendszerint két napig tartó gyakorlat során 6-10 leszállást hajtanak végre a hallgatók.

A többhajtómüves gépekre és az EA-6-osra kerülő pilóták valamint egyéb repülőszemélyzetek középfokú és haladó kiképzése a Légierővel közösen történik, míg a helikopter pilóták képzése a Whiting Field Légibázison folyik UH-1 és TH-57-es helikoptereken. A Hornetek és Tomcatek operátorainak középfokú és haladó képzésére a 6. Kiképző Repülőezred VT-86 „Sabrehawks” századánál kerül sor, ahol T-2C-n, T-39-en és T-1A-n kapnak kiképzést. A haladó repülő kiképző tanfolyam sikeres befejeztével a hallgatók megkapják a „vasmacskás” arany haditengerészeti pilóta jelvényt és átkerülnek a harci átképző századokhoz, ahol már a konkrét repülőgép típusra kapnak kiképzést.

Napjainkban átalakuláson megy át az amerikai haditengerészeti pilótaképzés is. Az alapképzés során alkalmazott Turbo-Mentorsokat 2002 végétől fokozatosan felváltják a Raytheon T-6A Texan II-esek, melyeknek bevezetésével megpróbálnak áttérni egy a Légierővel azonos alapképzési rendszerre. Szintén ez év végén kezdik meg a még szolgálatban álló 60 darab T-2-es kivonását is, melyeket T-45C-k váltanak fel. Emellett 2004-től elkezdődik a T-45A-k modernizációja a T-45C standardnak megfelelően. A T-6 és a T-45 nem csak egy repülőgépet, hanem egy kiképzési rendszert is jelöl, amelybe szervesen beletartozik az adott típus szimulátora is. Az új típusú szimulátorok alkalmazásával lehetőség nyílik a bonyolult manőverek és a kötelék repülés gyakorlására is. A fejlesztéseknek köszönhetően a csökkenő típusok számával és a szimulátorok kiterjedtebb használatával csökken a kiképzés költsége és ideje is.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
2017-02-09 11:42:55
A Tunéziai Légierő a napokban átvehette az első 6 darab OH-58D Kiowa Warrior típusú forgószárnyasait. A ceremóniára 2017. február 4-én került sor a Gabes légibázison, melyen részt vett az ország miniszterelnöke, Youssef Chahed is.
2017-02-08 11:51:19
Az Egyesült Államok tengerészgyalogsága (USMC) várakozásai szerint 2019 végén a Bell Boeing V-22 Légi Utántöltő Rendszer (VARS) névvel illetett Osprey változat elérheti az ún. bevezető műveleti képességet (IOC), amely a hadrafoghatóság első lépcsőfoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 02. 20., 14:09

Riasztották a Német Légierő Typhoon-jait

Videó az éles riasztásról.
2017. 02. 20., 10:55
Visszatekintő a 2016-os NATO Days rendezvényre.
2017. 02. 17., 14:04
Hazatértek az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) hatodik váltásának egyéni tanácsadói beosztásokba vezényelt helikoptervezetői és repülő-műszaki szakemberei.
2017. 02. 16., 09:52
A hidegháború befejezését követően fokozatosan csökkent az USA fegyveres erőinek létszáma Európában, ezzel párhuzamosan számos bázist, repülőteret ürítettek ki.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az indiai HAL (Hindustan Aeronautics Limited) vállalat elsőként az Aero India 2017 szakkiállításon mutatta be, egyelőre még csak makett formájában az új, többcélú közepes kategóriájú IMRH forgószárnyast.