2017. 03. 29. szerda
Auguszta
: 309 Ft   : 285 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harci pilótaképzés az Amerikai Haditengerészetnél

JETfly  |  2002-08-27 20:59:00

Napjainkban a világ legjelentősebb repülő erejével az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik. Ezen belül is jelentős erőt képvisel a Haditengerészet (US. Navy) és a Tengerészgyalogság (US. Marine Corps) légiereje, mely önmagában is több ezer repülőeszközt tart rendszerben.

E hatalmas repülőgéppark üzemeltetésének személyi igényei is hatalmasak, mely utánpótlásának biztosításával külön parancsnokság, a Naval Air Training Command foglalkozik.

A Parancsnokság alárendeltségébe jelenleg 5 kiképző repülőezred, azon belül 16 kiképző repülőszázad, a Haditengerészeti Repülőiskolák Parancsnoksága, a Blue Angels bemutató repülőszázad és a Haditengerészeti Repülés Nemzeti Múzeuma tartozik. A repülőszemélyzetek képzése alapvetően a Haditengerészet kiképző repülőezredeinél történik, de néhányan a Légierőnél kapnak kiképzést. Az elmúlt évben több mint 1650 hallgatót képeztek ki különböző hajózó beosztásokba a Haditengerészet, a Tengerészgyalogság, a Légierő, a Partiőrség, valamint néhány külföldi légierő számára. Ez alatt a parancsnokság 12 különböző típusból álló 738 gépes flottája és a kiképzendő személyzetek több mint 390.000 órát töltöttek a levegőben.

A Haditengerészet repülőszemélyzetei három forrásból kerülnek ki. Kb. 40 %-ot tesz ki a Haditengerészeti Akadémiát végzett hallgatók aránya. Ők a négyéves akadémiai képzést követően jelentkeznek repülő beosztásba. Szintén kb. 40 %-ot tesz ki a Haditengerészeti Tartalékos Tisztképző Iskoláról bekerülők aránya. Lehetőség van arra is, hogy katonai kiképzésen még át nem esett civilek is bekerülhessenek a képzésbe. Az ő esetükben is előfeltétel a felsőfokú végzettség és a kiváló egészségi állapot. Ezen hallgatók a felvételüket követően egy tizenháromhetes katonai képzésen esnek át a Haditengerészet Tisztjelölt Iskoláján.

A tényleges repülőkiképzés megkezdése előtt a hallgatók egy hathetes előkurzuson vesznek részt a 2001-es év óta, a floridai Pensacolaban. Ezalatt 25-30 órát repülnek könnyü polgári gépeken, aminek célja, hogy kiszürjék a repülésre alkalmatlanokat. Hasonló módszert használ több légierő is a legmegfelelőbb személyek kiválasztására, többek között hazánk is az újonnan beinduló hajózó képzés első lépcsőjeként. Az előképzést követően a kiválasztottak útja kétfelé válik, egy részük megkezdi a haditengerészeti pilótaképzést, míg a másik részük haditengerészeti repülőtiszti képzésben (navigátor, fegyverzetoperátor stb.) részesül. Ezek a hallgatók pensacolai 6. Kiképző Repülőezred VT-4 „Mighty Warbucks”, vagy a VT-10 „Wildcats” századaihoz kerülnek, ahol T-34C Turbo-Mentors légcsavaros-gázturbinás kiképző repülőgépen kapnak alapkiképzést.

A hajózó hallgatók alapkiképzése szintén T-34C Turbo-Mentorson történik a 4. Kiképző Repülőezred VT-2 „Doer Birds”, VT-3 „Red Knights” és VT-6 „Shooters” Kiképző Repülőszázadainál a Whiting Field-i Haditengerészeti Légibázison, valamint az 5. Kiképző Repülőezred VT-27 „Boomers” és VT-28 „Rangers” századainál a Corpus Christi-i Haditengerészeti Légibázison. Néhány hallgató a Légierő hallgatóival közös alapképzésben részesül a Légierő 71. Kiképző Repülőezredénél a Vance Légibázison. Ezek a hallgatók a kéthajtómüves, sugárhajtású T-37 Tweety Bird-ön repülnek. Az alapképzés során a hallgatók elsajátítják az alapvető manővereket, megtanulnak navigálni és elsajátítják a müszerrepülés alapjait. A hajózó jelöltek a 23 hetes kurzus végére 67 repült órát teljesítenek a T-34-esen és 21 órát szimulátoron. Ezt követően az oktatóktól kapott pontok alapján rangsorolják a hallgatókat és a rangsor, illetve a repülőcsapatok igényei alapján iskolázzák be őket a középfokú repülőképzésre. A kiváló minősítésü hallgatóknak természetesen lehetőségük van választani az adott szakirányok között.

A középfokú képzés öt féle szakirányon történhet, sugárhajtású harci, E-2/C-2, haditengerészeti légcsavaros, E-6, vagy helikopter kurzuson. A harci képzésre kerülő hallgatók vagy a Meridian Haditengerészeti Légibázisra kerülnek az 1. Kiképző Repülőezredhez, vagy a Kingsville Haditengerészeti Légibázisra a 2. Kiképző Repülőezredhez, ahol majdan sikeres vizsga esetén a haladó képzést is megkapják. A középfokú kiképzés során a már eddig megtanultakat fejlesztik tovább és alkalmazzák a sugárhajtású típusra. Emellett a már elsajátított ismeretek harci alkalmazására is sor kerül. A haladó kurzus már kifejezetten a harci alkalmazásra koncentrál, ahol a légiharc és a földi célpontok elleni csapásmérés alapjainak elsajátítása áll a középpontban. A két ezrednél alkalmazott kiképzési rendszer az oktatásra használt eltérő géptípusoknak köszönhetően különböző. Azok a hallgatók, akik a Meridian Bázisra kerülnek a VT-9 „Tigers” századnál kezdik meg a középfokú repülőkiképzésüket T-2C Buckeye típusú gépeken. A 26 hetes kiképzés során 86 órát töltenek a levegőben. Ezt követően átkerülnek a VT-7 „The Strike Eagles” századhoz, ahol a haladó kiképzés már T-45C Goshawkon történik A T-45C pilótafülkéje már rendelkezik mind azokkal a berendezésekkel, amelyekkel egy modern harci repülőgép is rendelkezik (HUD, MFD-k). A haladó képzés 38 hete alatt 102 repült órát teljesítenek a hallgatók. A 2. Kiképző Repülőezredhez kerülő hallgatók mind a középfokú, mind a haladó képzésüket T-45A Goshawkon kapják. A 47 hétig tartó összevont kurzuson, 119 felszállás során 156 órát töltenek levegőben a hallgatók. Emellett 99 órát töltenek a szimulátor fülkéjében is.

Azoknak a haditengerészeti és tengerészgyalogos pilótajelölteknek, akik terv szerint repülőgép-hordozóra kerülnek, át kell esniük az úgynevezett repülőgéphordozós minősítésen, mely a haladó kiképzés során történik. Ennek során először a szárazföldön gyakorolják a nagy süllyedési sebességü megközelítéseket, majd leszállásokat és több tucat sikeres gyakorlat után kerülhet csak sor az első igazi hajófedélzeti gyakorlásra. Először természetesen itt is csak „touch-and-go”-kat hajtanak végre, majd következhet az első fékezőköteles leszállás. A rendszerint két napig tartó gyakorlat során 6-10 leszállást hajtanak végre a hallgatók.

A többhajtómüves gépekre és az EA-6-osra kerülő pilóták valamint egyéb repülőszemélyzetek középfokú és haladó kiképzése a Légierővel közösen történik, míg a helikopter pilóták képzése a Whiting Field Légibázison folyik UH-1 és TH-57-es helikoptereken. A Hornetek és Tomcatek operátorainak középfokú és haladó képzésére a 6. Kiképző Repülőezred VT-86 „Sabrehawks” századánál kerül sor, ahol T-2C-n, T-39-en és T-1A-n kapnak kiképzést. A haladó repülő kiképző tanfolyam sikeres befejeztével a hallgatók megkapják a „vasmacskás” arany haditengerészeti pilóta jelvényt és átkerülnek a harci átképző századokhoz, ahol már a konkrét repülőgép típusra kapnak kiképzést.

Napjainkban átalakuláson megy át az amerikai haditengerészeti pilótaképzés is. Az alapképzés során alkalmazott Turbo-Mentorsokat 2002 végétől fokozatosan felváltják a Raytheon T-6A Texan II-esek, melyeknek bevezetésével megpróbálnak áttérni egy a Légierővel azonos alapképzési rendszerre. Szintén ez év végén kezdik meg a még szolgálatban álló 60 darab T-2-es kivonását is, melyeket T-45C-k váltanak fel. Emellett 2004-től elkezdődik a T-45A-k modernizációja a T-45C standardnak megfelelően. A T-6 és a T-45 nem csak egy repülőgépet, hanem egy kiképzési rendszert is jelöl, amelybe szervesen beletartozik az adott típus szimulátora is. Az új típusú szimulátorok alkalmazásával lehetőség nyílik a bonyolult manőverek és a kötelék repülés gyakorlására is. A fejlesztéseknek köszönhetően a csökkenő típusok számával és a szimulátorok kiterjedtebb használatával csökken a kiképzés költsége és ideje is.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-03-23 13:41:00
2017. március 16-tól április közepéig hat darab Eurofighter Typhoon állomásozik az izlandi Keflavik repülőterén. A vadászrepülőgépek az Olasz Légierő alakulataitól érkeztek és a NATO észak-európai légvédelmi készültségi erőit fogják támogatni.
2017-03-23 10:44:35
Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak.
2017-03-22 16:35:07
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a Malajziában megrendezett LIMA-2017 nemzetközi légiszalonon mutatkoznak be az Orosz Vitézek új gépeikkel, a Szu-30SzM típussal. Az orosz kötelék programja ráadásul új elemeket is tartalmaz.
2017-03-22 13:25:54
Az Iraki Légierő parancsnoka, Anwar Hamad Amin altábornagy a napokban arról számolt be, hogy a légierő átvehette az első T-50IQ típusú harci-kiképző repülőgépeket, melyeket a koreai KAI (Korea Aerospace Industries) vállalat szállított le.
2017-03-22 09:29:29
Megkezdődött a másodhelikopter-vezető jelöltek képzése Szolnokon. A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnöksége által kiírt belső pályázatra jelentkezők közül tizenheten feleltek meg a repülőorvosi alkalmassági vizsgálat szigorú követelményeinek.
2017-03-20 14:32:22
Március 15-én, a dél-ukrajnai Zaporizzsjában található Ivcsenko-Progressz hajtóműtervező irodában tett látogatása során Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna saját, kéthajtóműves vadászrepülőgépet fog fejleszteni.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 28., 14:37
Történelmi jelentőségű repülésnek is nevezhető az a felszállás, amelyet a napokban hajtott végre a kanadai Bombardier repülőgépgyár új CS100-as repülőgépe amikor nonstop átrepült London City repülőteréről a New York-i JFK-re.
2017. 03. 27., 10:39
Negyven éve ütközött a ködös repülőtéren a két 747-es. Humán faktor és technikai tanulságok.
2017. 03. 24., 13:02
A nagy kérdés az akkumulátor és a hatótávolság. A NASA tervei és a Long EZ rekordváltozata. Óceánrepülés elektromos géppel? Az easy is beszáll a fejlesztésbe.
2017. 03. 23., 16:49

Korszerű kiképzőgépekkel gyarapodik a Magyar Légierő

Elvégezték az utolsó simításokat azokon a Zlin Z−242L típusú repülőgépeken, amelyek március 24-én érkeznek hazai állomáshelyükre.

  Legfrissebbek most

Az elemzés, melyet a napokban a lengyel védelmi minisztérium a fegyveres erők vezetőivel, valamint a minisztérium szakértői csoportjával vizsgált meg, megállapította, hogy az légierő részére tervezett F-16A/B vadászgépek beszerzése és hadrendbe állítása nem lenne gazdaságos, hatékony döntés.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Defence and Space vállalat stílusosan a LIMA-2017 szakkiállításra időzítve, átadta Malajziának a negyedik, egyben utolsó A400M Atlas típusú katonai teherszállító repülőgépet.