2017. 02. 23. csütörtök
: 307 Ft   : 292 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A levegő fenegyerekei

JETfly  |  2006-07-06 08:00:13

A háromszéki sportrepülésnek van múltja, van jelene, a jövője viszont nagyon kifürkészhetetlen. Egy drága és időnként veszélyes tevékenységről van szó, és egykoron Háromszéken sokan hódoltak ennek a repülésnek, mostanság viszont egyre kevesebben kapnak kedvet a sárkány-, illetve vitorlázórepüléshez.

Igen, itt is – mint ahogy a többi sportágban – minden a pénz és egy nagyon tehetetlen szakszövetség körül forog. Ennek ellenére még mindig vannak személyek megyénkben, akik ha egyszer tehetik, és módjuk van rá, gépbe ülnek, és felszállnak a fellegek közé.

Tódor László 55 éves, és 1985-től repül a szentpéteri klubnál. Mostanáig 400 órát repült vitorlás géppel, 120-at pedig motorossal. A repült típusok között ott van a Blanik, az IS-28B2, az IS-29D2, a Twin-Artis vitorlázógépek, illetve a Zlin és a Wilga motoros gépek. Balogh Ádám ezüstkoszorús vitorlás, 1992-ben kezdett el repülni, és 51 éves korára 200 repült órája van már. Varga Orbán Botond 2000-ben kezdett repülni, 25 éves lévén már összegyüjtött 45 repült órát vitorlázón és 8-at légcsavaros repülőgéppel. Ő is, akár társai, IS-28B2 vitorlázógéppel és a IAR-46 motoros géppel repült. Hármukat kérdeztük a háromszéki sportrepülés múltjáról, pillanatnyi helyzetéről és jövőjéről.

A dicső múlt

Háromszéken az 1970-es évek végétől létezik sárkányrepülőzés. 1979-ben Lisznyóban tartották meg az első sárkányrepülős versenyt, amely inkább egy országos találkozó volt, mint igazi verseny.– Akkoriban a sárkányrepülés nagyon gyerekcipőben járt – emlékszik vissza Tódor László. – Az idő tájt mindenki amatőr volt, s innen-onnan összeszedett anyagokból készült a repülőeszköz. Volt olyan is, aki függönykarnisból rakta össze a gépet. Legnagyobb meglepetésünkre még repültek is azok a készülékek.– Sepsiszentgyörgyön a sárkányrepülés kezdeményezője Telicsák József volt. Az évek során hozzászegődött Szabó József, Forró László, Nemes Péter, Balogh Ádám, és lassan egy jó csapat alakult ki a veterán vitorlázópilóta körül, akit szívbetegség miatt eltiltottak a repüléstől. 1980-ban került megszervezésre a második háromszéki sárkányrepülős találkozó, aminek Uzon adott otthont. Mindenki, aki valamit is számított az akkori romániai sárkányrepülésben, itt volt megyénkben. Az elkövetkező években a „harcedzett vén rókák” mellé tovább gyültek a fiatalok: Lukács Sándor, Holló Dénes, Tódor László, Sipos Gábor, Ledán László, Balázs Adorján, Ferencz János.– Balázs Adorján fantasztikus sárkányrepülő volt – emlékszik vissza Tódor. – Az első magas startjakor ő még csak annyit tudott a sárkányrepülésről, hogy miként kell egyenesen repülni. Egyszer a sárkány elkanyarodott a kiszemelt útvonalról, és Adorján 50-60 méter magasan találta magát. Mindenki meglepődött. Szerencse a „szerencsétlenségben” az volt, hogy ő egy tehénitató mellé landolt, egy nagy pocsolyába. Mi meg a tetőről kísértük végig az eseményeket, és láttuk, hogy fröccsen a víz, amikor Adorján földet ért. Ugyancsak vele történt meg, hogy átrepült a magasfeszültségü drótok alatt, egy feláramlás megdobta, a sárkánya pedig áthidalta a vezetéket. Áldott szerencse, hogy ő kesztyüsen repült, s el is dobta a trapézt azonnal, majd leesett a magasból. Az esés után mindenki őt figyelte, erre ő felszökött, és boldogan kiáltotta: Megúsztam, megúsztam!

A háromszéki sárkányrepülők 1984-ben vettek részt első alkalommal és talán utoljára egy országos bajnokságon, amit Vatra Dorneiben szerveztek meg. Ekkor már hivatalosan regisztrált sport volt a sárkányrepülés. Az esemény szervezői a versenyt egybekötötték egy „ellenőrzési akcióval” – egy szakemberekből álló bizottság lajstromolta a sárkányokat, és megvizsgálták a gépek müszaki állapotát. Szervezett szinten akkor kezdtek el foglalkozni a sárkányrepüléssel, addig mindenki a saját maga elképzelése szerint rakott össze egy sárkányrepülőt. Romániában az 50-es évek első felétől létezik vitorlázórepülés – a háború után alakult meg az Asociaþia voluntarilor pentru sporturile de apãrare a patriei (A haza védelmét szolgáló sportok önkénteseinek egyesülete). Akkoriban hirtelenjében felfejlesztették a sportrepülést, mert mindenki félt egy esetleges harmadik világháborútól, és nagyon kellett a tartalékos hajózószemélyzet.– Félkatonai kiképzést kaptak akkoriban a vitorlázópilóták – meséli Balogh Ádám. – Egyenruhában jártak akkoriban a sportrepülők, és három hónapig bentlakásban éltek. Kaja, szállás és ruházat biztosítva volt, s minden vitorlázópilóta megtanulta „védeni a hazát”.– Városunk legjobb vitorlázópilótája Crãciun Mircea, aki háromszoros országos bajnok, és amikor nem előzte meg Románia legjobbjait, akkor mindig dobogós helyezést ért el. A háromszéki pilóta legutoljára tavaly előtt gyüjtötte be a legjobb vitorlázópilótának járó országos elismerést. Jelen pillanatban Crãciun Mircea az országos bajnokságot megelőző edzőtáborozáson van.– Mircea a 70-es években vett részt első alkalommal nemzetközi versenyen, akkoriban kijutott a nyugat-németországi Bikerburgba. Német pilóták meghívására látogatott ki néhány román vitorlázó arra a versenyre – meséli felváltva a történetet Tódor és Balog. – Nem kis meglepetés érte az akkori versenyzőinket, amikor megérkeztek Bikerburgba: a viadal, amelyre kiutaztak, nem volt más, mint a NATO-vadászpilóták éves karbantartó versenye. Hazaérkezésük után a pilótákat kihallgatta az akkori rendőrség.

A jelenA 80-as évek derekán a háromszéki sárkányrepülők szétszéledtek. Egyesek családot alapítottak, mások komolyabb dolgokra adták a fejüket, és volt olyan is, aki külföldre telepedett át.– Én is felhagytam a sárkányrepüléssel, miután egyszer nagyon összetörtem magam – idézi fel egy kellemetlen emlékét Tódor. – Egy alkalommal fekvőhámot próbáltam ki, megcsalt a szemmértékem, és a nagy sebességet már nem bírta a „sárkány”. Olyan 50-60 méterről pottyantam le. Szerencsémre zuhanóspirálban jöttem lefelé, és érintőlegesen csapódtam be a hegyoldalba. Megúsztam annyival, hogy a sisakom szétment, az orromat pedig két helyen törtem el. Ezután áttértem a vitorlázógépekre. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kettőt egyszerre nem tudtam volna csinálni, mert kirúgnak otthonról. Jelen pillanatban megyénkben csupán 3-4 személy sárkányrepülőzik még. Crãciun Mircea vitorlázópilótánk 2002-ben ott volt a Magyarországon megrendezett Európa-bajnokságon – ahol a középmezőnyben végzett, 2003-ban startolt a lengyelországi Lesznóban megrendezett világbajnokságon (az angolok minden évben kibérelik a lesznói repülőteret, és ott szervezik meg az angol bajnokságot), 2005-ben indult a Litvániában megtartott Európa-bajnokságon. Az idén már részt vett egy szegedi viadalon, illetve a szlovákiai Nyitrában megrendezett Grand Prix-vetélkedőn.

A kérdéses jövő

A romániai sportrepülés agonizál. Országos szinten mind a sárkányrepülést, mind a vitorlázást az állam finanszírozza. Évről évre csökken az erre fordított pénz. A vitorlázórepülés még rosszabb helyzetben van, hiszen a még aktív pilóták a jelenlegi géppark óráit repülik le.– Egy vitorlázógépet 10 000 órára terveztek, ennyi az élettartama, és utána kész. Amikor elfogynak ezek az órák, akkor tudjuk meg, mi lesz – mondják szomorúan a pilóták.Az utánpótlás megszünt, hiszen Vidombákon a gépek gyártását leállították, külföldről gépet vásárolni – sajnos – nem lehet, mert pénz nincs rá. Az országszerte létező 13 repülőklub közül hatot fog megtartani a román szövetség, a többi a megyei tanácsokhoz fog kerülni. Rohamosan fogy a géppark is: a szomszédos megyében van három kétüléses vitorlázógép, két együléses, egy segédmotoros gép és két vontató repülőgép. Jelen pillanatban majdnem minden repülőklub ezzel a gépparkkal rendelkezik, de van olyan egyesület is, amely ennél is rosszabbul áll.– Sajnos a brassói sportrepülőklub nem szerepel a szövetség által kiválasztottak között, így nem tudjuk, mi lesz. Egy biztos: egyre kevesebb pénzünk van, és addig fogunk repülni, amíg lesz benzinünk – nyugtázzák szomorúan a háromszéki pilóták.A háromszéki pilóták 1995. szeptember 6-án alapították meg a Covaero repülőklubot, amelynek jelenleg tíz aktív tagja van. Az egyesület célja a sportrepülés népszerüsítése, valamint repülőgépek építése. Az egyesület tagjai 1998-ban kezdték meg egy motoros sportrepülőgép építését, amelynek tervei Marcel Jurcã repülőgép-tervezőtől származnak. Nyolcéves megfeszített munka után a MJ-2 Tempete a végszerelés előtt áll.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
2017-02-15 12:07:20
2017. február 9-én, az amerikai Lockheed Martin vállalat mariettai üzemének területén ünnepélyes keretek között bemutatta az első Lockheed Martin LM-100J Super Herculest (Model L-382J), mely nem más, mint a C-130J Hercules katonai szállítógép polgári verziója.
2017-02-15 10:34:41
A Japán Légi Önvédelmi Erő (JASDF) pilótája, Nakano alezredes az első japán repülőgépvezető, aki több hónapos elméleti képzést követően február 7-én levegőbe emelkedhetett az F-35A repülőgéppel.
2017-02-16 14:44:28
2017. február 14-18. között rendezik meg Bangalorban az Aero India 2017 légi és űrtechnológiai szakkiállítást. Az eseményen számos nemzetközi cég képviselteti magát újabb üzletek reményében: jelen van például a Saab is dinamikus Gripen programmal.
2017-02-09 11:42:55
A Tunéziai Légierő a napokban átvehette az első 6 darab OH-58D Kiowa Warrior típusú forgószárnyasait. A ceremóniára 2017. február 4-én került sor a Gabes légibázison, melyen részt vett az ország miniszterelnöke, Youssef Chahed is.
2017-02-08 11:51:19
Az Egyesült Államok tengerészgyalogsága (USMC) várakozásai szerint 2019 végén a Bell Boeing V-22 Légi Utántöltő Rendszer (VARS) névvel illetett Osprey változat elérheti az ún. bevezető műveleti képességet (IOC), amely a hadrafoghatóság első lépcsőfoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 02. 23., 10:20
A Szolnoki Sportrepülő Egyesület megkapta a bírósági végzést. A szandai reptér megmaradt, de két klubnak kellett eljönnie onnan. A hangár-per és következményei.
2017. 02. 23., 09:34
Hétfőn Stockholmban aláírták a Gripen vadászgépek korszerűsítéséről és repült óráinak növeléséről szóló szerződést.
2017. 02. 22., 15:39
A horvátok idén döntenek, Szlovénia nem akar új gépeket, a románok és szerbek minőségi és mennyiségi fölénybe kerülnek, ha a magyar légierő nem fejleszt.
2017. 02. 22., 10:52
Az osztrák kormány feljelentést tesz az Airbus repülőgépgyártó vállalat ellen.

  Legfrissebbek most

A Rosztech állami vállalat vezérigazgatója, Szergej Csemezov a napokban arról számolt be, hogy az Egyesült Arab Emirátusok szándéknyilatkozatot írt alá Oroszországgal Szu-35-ös vadászbombázók esetleges eladása ügyében.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin