2017. 06. 24. szombat
Iván
: 309 Ft   : 277 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fából épült ultrakönnyű álom

JETfly  |  2005-02-02 12:18:47

Hamarosan befejezi az első háromszéki repülőgépet az 1995. szeptember 6-án alakult sepsiszentgyörgyi Covaero repülőklub négy tagja. Az 1998-tól készülő egymotoros sportrepülőgép építésének tervei Marcel Jurcă, Franciaországban élő mérnöktől származnak. Jelenleg a gép sárkányszerkezete 85 százalékban készen van, tavaszig már a festődében kell lennie – nyilatkozták Tódor László és Kiss Zoltán építők. Ezután következnek a tesztek a Brassó megyei szentpéteri repülőklubnál, Marinel Chenereşan berepülőpilóta irányításával.

A szentgyörgyi repülőgép-készítők már a következő gép megépítésén gondolkoznak. A tervek szerint egy, a francia Alain Leger által tervezett, Pataplume 2 típusú, kétszemélyes ultrakönnyű gép következik.

A saját repülőgép megépítésének ötletével annak idején én álltam elő – idézi fel a nem is annyira távoli múltat Tódor László. A szentgyörgyi pilóta már a nyolcvanas évek elején repült a szentpéteri repülőklubnál. A 89-es fordulat után, a 90-es évek elején országos szinten annyira csökkentették a repülési órák számát, hogy alig évi két-három órát tölthettek e levegőben, ez pedig csak arra volt elegendő , hogy megtarthassák az engedélyeiket. A jugoszláviai konfliktus kitörésekor újra került üzemanyag, lehetett repülni, hisz a honvédelmi minisztérium a repülőklubok fiatal tagjai közül válogatta ki a jövendő katonai pilótáit.– Szerencsénkre a szomszéd országbeli háború nem terjedt ki a határain kívülre, de ezt követően a romániai sportrepülés újabb mélypontra került – mondja keserű szájízzel Tódor. – Nem volt pénz semmire, és ekkor határoztuk el, hogy megépítjük a saját gépünket. Ezzel meg akkor repülünk, amikor a zsebünk engedi. Kapcsolatba léptünk Marcel Jurcával, s mivel mi voltunk az első és mindaddig az egyetlen olyan egyesület, amely ilyen kéréssel fordul a román tervezőhöz, tiszta ingyen kaptuk meg az összes dokumentációt. A tervek amúgy mintegy 500 dollárba kerültek volna.A háromszéki építők 1998 novemberében láttak neki az ultrakönnyű sportrepülőgép megépítésének. A fából és vászonból készülő gép sok fejfájást okozott készítőinek. Az első adag réteges lemezt Budapesten vásárolták meg, 88 ezer forintért, mert Romániában akkoriban nem létezett jó minőségű alapanyag. Ehhez még hozzáadódtak a szállítási költségek. A törzs megépítéséhez a réteges nyírfalemezt már Bukarestből szerezték be, 21 millió lejért.A szárny elkészítése, az alapanyag beszerzése miatt elhúzódott, összejárták Görgényszentimre, Szászégen és Rădăuţi környékét, amíg rátaláltak a megfelelő minőségű fenyőfára.

– A pénz és a nyersanyag beszerzése több időbe telt, mint maga a gép építése – meséli Kiss Zoltán. – Futottunk, kunyeráltunk, hogy minden meglegyen.A repülés bolondjai 2001-re, azaz három év alatt elkészítették a gép törzsét. A szárny építéséhez tavaly októberben fogtak hozzá, most már hetek kérdése a befejezés.– A törzset Balogh Ádám barátunk és kollégánk garázsába építettük meg – pontosít Kiss. – Aztán amikor nekiláttunk a szárny elkészítéséhez, a garázst meg kellett toldani, hogy elférjünk benne. De még így is kicsinek bizonyult hely, ezért a szárnyat a törzzsel együtt átvittük egy másik, tágasabb helyre, és ott folytattuk a tevékenységünket.Időközben még motort is kellett szerezni a gépbe. A szentgyörgyi úttörők sokat keresgéltek, amíg egy szucsávai repülőklubnál rá nem bukkantak a megfelelő hajtóműre, egy Walter-Minor 4/III-ra. A motor még a megboldogult diktátor idejéből származik, és egykoron a Vöröskereszt gépei repültek vele. A csehek gyártották, németországi licenc alapján. A négyhengeres, 4000 köbcentis, léghűtéses benzinfaló teljesen jó állapotban vesztegelt, egy másik motorért cserélték el a szentgyörgyiek. A lógóhengeres motor teljesítménye 105 lóerő, 2750 percenkénti fordulattal, fogyasztása pedig 2500-as fordulatnál 18,5 liter óránként. A húzóerőt egy kéttollas légcsavar biztosítja. Egy ehhez hasonló motor ára a jelen pillanatban több mint 8000 euró.– Ma a repülőgép sárkányszerkezetének 85 százaléka készen van, áprilisban következnek az utolsó simítások (az üzemanyag-tartály, a műszerfal, a kormánymű beszerelése), májusban majd a festés, és reméljük, hogy a tavasz végére kész is lesz az első romániai MJ-2 Tempete – mondja bizakodva Tódor.Ezt követően jönnek a tesztek, amelyet a Brassó megyei szentpéteri repülőklubnál fognak elvégeztetni a háromszékiek. Igen, elvégeztetni, hiszen az építők közül senki sem rendelkezik az ehhez szükséges engedéllyel, így Marinel Chenereşan emeli fel először a szentgyörgyi gépet. Mintegy 15 órányi repülést és minimum 25 fel- illetve leszállást kell elvégeznie a berepülőpilótának, mielőtt átadná a botkormányt a szentgyörgyieknek.– 1998 óta minden szabadidőnket a Tempete megépítésére fordítottuk – összegzi Kiss Zoltán. – Hetente három alkalommal tettünk-vettünk körülötte, majdnem minden hétvégénket felemésztette, de ha majd a levegőben leszünk vele, bízvást kijelenthetjük, hogy megérte.

A gép megépítésében Balogh Ádám, Tódor László, Kiss Zoltán és Varga Orbán Botond vállalta oroszlánrészt, de a repülőklub többi tagjai is segítettek az első háromszéki MJ-2 Tempete elkészítésében.Tódor László 54 éves, autómérnök, több mint 650 repült órával rendelkezik, ennek nagy részét vitorlázógéppel. A szentgyörgyi gépjárműoktató a Romániában rendszeresített összes vitorlázógépet kipróbálta már, valamint a motoros gépek nagy többségét. Kedvenc repülőgéptípusa a második világháborús Messerschmitt 109.Kiss Zoltán 55 éves, 1971-1972-ben volt aktív pilóta. Műépítész lévén nem tudott sok időt szánni a szárnyalásra, de ennek ellenére egy életre megfertőzte őt is a repülés. Hatvan órát repült mindössze, és azt is vitorlázógépen.Balogh Ádám 55 éves, elektroműszerész, Tódorhoz hasonlóan ezüstkoszorús teljesítményű pilóta.Varga Orbán Botond 24 éves, végzős egyetemista, 2004-ben szerezte meg a repülőmérnöki oklevelét a brassói egyetemen, és ez mellett képzett motoros-, valamint vitorláspilóta.Az első háromszéki MJ-2 Tempete műszaki adatai: - fesztáv: 6 m; - törzshossz: 5,7 m; - magasság: 2,2 m; - szárnyfelülete: 8,4 négyzetméter; - üres súly: 283 kg; - maximális felszálló súly: 430 kg; - maximális sebesség: 350 km/h; - utazósebesség: 185 km/h; - leszállósebesség: 70-72 km/h; - átesési sebesség: 58 km/h; - csúcsmagasság: 4000 m; - felszállási úthossz: 150 m; - maximális hatótávolság: 4 óra, plusz 10 perc navigációs tartalék – azaz közel 740 km.

A gép szülőatya a Franciaországba kitelepedett, román származású Marcel Jurcă repülőgép-tervező mérnök, aki a román királyi légierő pilótájaként harcolt a második világháborúban. Miután Románia a németek ellen fordította fegyvereit és az oroszok oldalán folytatta a harcot, Jurcă Heinkel-129 típusú gépét lelőtték Németország felett. A hadifogságból való kiszabadulása után francia földön telepedett le. Itt szerezte meg a repülőgép-tervező mérnöki diplomát és itt kezdett hozzá gépeket tervezni. Az MJ-2 Tempete első prototípusa 1956-ban emelkedett először a levegőbe, azóta 147 építési engedélyt bocsátottak ki, összesen 47 gépet készítettek el. A háromszéki repülőgép lesz a 48., a következőt Kínában szerelik össze.

Kapcsolódó link: www.cosys.ro/covaero

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-06-22 12:06:35
A napokban több kínai hírportálon fotók jelentek meg arról, hogy a kínai Chengdu Aircraft Industry Corporation (CAC) vállalat területén megkezdődött az első, Mianmarnak szánt JF-17 Thunder berepülési programja.
2017-06-21 13:59:19
A Lufthansát választották Európa legjobb légitársaságának (Best Airline in Europe). A díj átadására a Paris Air Show alkalmából, 2017. június 20-án, Le Bourget-ban került sor. A Skytrax légiipari piackutató intézet mintegy 18 millió utast kérdezett meg a témában több, mint 160 országból.
2017-06-16 15:30:30
Mostantól a hét minden egyes napján közlekedik a Ukraine International Airlines Boeing 737-es típusú repülőgépe Kijev Boriszpil repülőtere és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. Az új járatot, amelynek első gépe máris majdnem telt házzal érkezett Kijevből, ünnepélyes keretek között fogadták a budapesti repülőtéren.
2017-06-16 12:38:24
Speciális festést kapott egy E-3A Sentry légtérellenőrző (AWACS) repülőgép abból az alkalomból, hogy 35 éve áll az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szolgálatában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 06. 22., 10:31
Kevés jellemzőbb mozzanata van a hazai örökségvédelemnek, mint a Budaörsi Repülőtér nyolcvanadik születésnapja.
2017. 06. 21., 12:47
Az ejtőernyősnek az ugrás soha el nem múló szerelem.
2017. 06. 20., 16:11
A svéd Saab jelenlegi csúcstípusa a JAS-39 Gripen hasonlóan a többi korszerű kortársához folyamatos továbbfejlesztés alatt áll.
2017. 06. 20., 16:10
Az NMA kompozit törzzsel és szárnnyal készül. A Qatar a blokád ellenére nem mond le rendelést. A Boeing negyvenezer új gép eladását prognosztizálja.

  Legfrissebbek most

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program részére június 19-én leszállították az első állandó állomáshelyű C-17-es hajtóművet.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A napokban hozták nyilvánosságra a hírt, mely szerint a Kanadai Különleges Erők Irakban harcoló egységének egyik mesterlövésze 3 450 méterről lőtte le az Iszlám Állam egyik terroristáját, mellyel új rekordot állított fel.