2017. 08. 22. kedd
Menyhért, Mirjam
: 304 Ft   : 258 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Makettshow a Schleisheim-i repülőmúzeumban

JETfly  |  2004-03-29 09:36:09

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a München elővárosában található schleisheim-i repülőmúzeumban nagyszabású makett kiállítást és vásárt rendeznek februárban, mely Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye. A Forgó Travel Utazási Iroda szervezésében Magyarországról is könnyen és olcsón juthatunk el ebbe az igazán exkluzív repülőmúzeumba, ahol az eredeti vasmadarak között sétálva gyönyörködhetünk a több ezer kiállított, rendkívül igényesen elkészített makettben és diorámában. A kiállítást hatalmas, magyar szemmel szinte hihetetlennek tűnő makett börze teszi teljessé, ahol nemcsak az összerakásra váró kiteket vásárolhatjuk meg, hanem a hozzájuk tartozó kiegészítőket és szakirodalmat is. A lenyűgöző méretű épületegyüttes számtalan olyan kincset rejt, melyet a repülés iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes legalább egyszer megtekinteni.

Az Oberschleisheim mellett álló repülőtér már a múltban is jelentős szerepet játszott a német aviatika fejlődése tekintetében, ugyanis itt egy olyan kiképző központ müködött, mely számos rendkívül jó pilótát adott a Luftwaffe-nak. A később amerikai helikoptereknek helyet adó repülőtér jelenleg a sportrepülést szolgálja, valamint itt építették fel a Deutsches Museum külön repülőmúzeumát is. Erre azért volt szükség, mert a müncheni központi épületben helyhiány miatt nem tudtak minden rendelkezésre álló kiállítási tárgyat, repülőgépeket, helikoptereket, hajtómüveket, stb., bemutatni.

A belépőjegy ára 6 EURO, de vásárolhatunk ún. „kombiticket-et” is, mely 10 EURO-ba kerül, és érvényes a müncheni Deutsches Museumba is. A bejáratnál lévő ruhatárban zárható boxokban helyezhetjük el mindazt, amire a kiállítás megtekintéséhez nincs szükségünk, a recepciónál pedig többnyelvü prospektusokat is kérhetünk. Az előkészületek után irány a kiállítás!A legelső hangárban mindjárt hatalmas meglepetés éri az először ide látogató érdeklődőt. Történelmi repülőgépek egész sorát helyezték itt el, a DC-3-as Dacota-tól a sivatagi festésü Fi-156 Storch-ig, melyek között mindenhol asztalok sorakoznak, telis-tele makettekkel, diorámákkal. Hadihajók, utasszállító repülőgépek, harckocsik, vadászgépek és bombázók méretarányosan kicsinyítve, ameddig a szem ellát. Akinek itt sem megy fel a pulzusa válasszon másik hobbit! A német makettezők színe-java állítja itt ki féltve őrzött, gondosan elkészített munkáját. A spanyol polgárháborúban Franco tábornok oldalán harcoló német „Condor-légió” egyik tábori repülőterének diorámája például egy egész asztalt betölt, vagy akár megemlíthetnénk azt az úriembert is, aki egy-egy bemutató köteléknek az összes gépét elkészítette méretarányosan kicsinyítve.

 

A hangárat körülölelő galérián kaptak helyet a makett és kiegészítő árusok. Az ismert gyártók termékein kívül hatalmas mennyiségben kínáltak igazi kuriózum készleteket is a kereskedők. A különböző mügyanta alkatrészeket és réz fotómaratásokat külön standokon árulták, hasonlóan a nívós szakirodalmakhoz. Sok termék a magyar árszínvonalnál olcsóbban cserélt gazdát, pedig mint tudjuk, a keresetek éppen fordítva alakulnak, a választékbeli különbségről pedig inkább ne is beszéljünk! Ha kigyönyörködtük magunkat a kiállított makettekben és elköltöttük az összes pénzünket érdemes tovább sétálnunk a múzeum épületében. Az emberi repülés kezdeteit bemutató szemléletes modellek és replikák megtekintése után egy nem mindennapi élményben lehet részünk. Betekinthetünk egy restaurátor mühelybe, ahol éppen egy spanyol felségjelü hidroplánt és egy Heinkel-111-est varázsolnak újjá a szakemberek. Hosszú évek kitartó munkája és komoly anyagi ráfordítás eredménye lesz egy-egy gyönyörüen helyreállított múzeumi példány vagy repülőképes oldtimer.

A következő hangár a sportrepülőké. Vitorlázó- és mürepülőgépek serege alkot színes, vidám kavalkádot a hatalmas üvegcsarnokban. Békét és derüt visznek az épületbe élénk színeikkel, letisztult formáikkal. Kétfedelüek és egyfedelüek sorakoznak egymás mellett felváltva, felettük pedig vitorlázógépek „repülnek” csendesen. Általában nem jellemző a repülőmúzeumokra, hogy túl nagy teret szentelnének a sportrepülésnek, így üdítő kivételnek számít a schleisheim-i múzeum. Az egyetlen kakukktojás a katonai zöld festésü, szovjet vörös csillagot viselő Antonov An-2-es, melynek azért annyi kötődése van a többi itt álló géphez, hogy ezt is használták és használják még ma is a polgári repülésben.

A múzeum legnagyobb, egybefüggő kiállítóterét adó fő hangárat már a katonai gépek uralják. Amíg a sportgépek a játékos formáikkal és élénk színeikkel vonják magukra a tekintetet, addig a harci gépek és helikopterek inkább különleges, erőtől duzzadó megjelenésükkel kápráztatják el a szakértőket és laikus érdeklődőket egyaránt. A lengyel MiG-15-ös feladata egykoron talán éppen a Luftwaffe elleni harc lett volna, most viszont békésen pihen a néhai ellenfelek társaságában. A különleges formájú, csupa üveg orrú Dornier Do-31-es leginkább kardhalra hasonlít, az árnyékában szerényen meghúzódó VAK-191-ről pedig ki gondolná elsőre, hogy korának egyik legígéretesebb, helyből felszállni képes repülőgépe volt. Láthatjuk még a rendkívül szép vonalú, kecses X-31-est, melyet az amerikaiak és a németek közösen alkalmaztak a tolóerővektor-szabályozási kísérletek során.

A helikopterek kedvelői sem fognak csalódni, hiszen láthatnak többek között Westland, Bell és Kamov gyártmányokat is. A legérdekesebb talán az a kutató-mentő feladatkörben alkalmazott tengerészeti Wessex helikopter, melynek farok-részét és rotorlapátjait a hajófedélzeti tárolásnak megfelelően, becsukott helyzetben rögzítették a kiállítást berendező szakemberek. Az egykori NDK örökségéből származó Kamov Ka-26-os viszont leginkább a növényzetet pusztító kártevők elleni harcban szerzett elévülhetetlen érdemeket. Ebben a csarnokban is láthatunk vitorlázógépeket a tetőszerkezetről lelógatva, melyek élettel töltik meg a hatalmas hangár légterét.

A fő hangár túlsó feléből nyílik a múzeum legtávolabbi szárnya, melyben vérbeli harci gépek sorakoznak. A vietnámi háborúban debütáló amerikai F-4 E Phantom mellett a Varsói Szerződés nyugati bástyáját jelentő NDK egykori harci gépei láthatóak. A lapos orrkiképzésü MiG-23 BN Flogger átmenetet képezett a csapásmérésre optimalizált MiG-27-es és a vadász feladatkörü MiG-23-as között. Nagy számban rendszeresítette ezt az alváltozatot az NDK és Csehszlovákia légiereje is. A MiG-21-est valószínüleg senkinek sem kell bemutatni, a hidegháborús évtizedek talán legismertebb szovjet gyártmányú vadászgépét ezúttal a Kelet-Német Néphadsereg felségjelével láthatjuk, kiváló állapotban. Meg kell még említeni a svéd Saab Draken-t is, mely bár kevesebb ismertségre tett szert, mint a Phantom vagy a Fishbed, a maga korában kiemelkedő képességekkel rendelkezett, aerodinamikai szempontból pedig előremutató irányt képviselt. Ebben a hangárban van kiállítva a német-indiai koprodukcióban fejlesztett Marut vadászbombázó, mely sok társához hasonlóan nem jutott túl a prototípus állapoton. A Lockheed F-104 Starfighter viszont komoly karriert futott be a Luftwaffe kötelékében, egyes példányai a ’90-es évek közepéig szolgálatban maradtak. Itt egy kétüléses példányt tekinthetünk meg, mely kiképző és gyakorló feladatkörben teljesített szolgálatot.

A repülőgépek és helikopterek mellett különféle rakétákat, hajtómüveket és légcsavarokat is tanulmányozhatunk testközelből a múzeumban. A bejáratnál található igényes shop-ban kedvünkre válogathatunk az év minden szakában a jobbnál-jobb kiadványok, makettek és egyéb relikviák között, ha pedig nagyon elfáradtunk és megéheztünk, a múzeum éttermében is megpihenhetünk.   A kényelmes és zavartalan utazásért a Forgó Travel Utazási Irodának ez úton mondunk köszönetet!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-16 11:11:46
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
2017-08-01 11:39:09
Az egyiptomi védelmi minisztérium 2017. július 26-án megerősítette, hogy megérkezett országukba az első 2 együléses Rafale C típusú többcélú vadászbombázó. Napjainkig az Egyiptomi Légierő a megrendelt 24 Rafale-ból már 11 példánnyal rendelkezik.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 22., 14:39
Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Olaszországból Budapestre tartó személyszállító repülőgép augusztus 22-én, kedden délelőtt.
2017. 08. 22., 09:35
Ami ma már megszokott látvány az MH Pápa Bázisrepülőtéren, az tíz évvel ezelőtt még újdonság volt. 2007. augusztus 27-én történt a C-17-es típus első pápai kiszolgálása.
2017. 08. 21., 12:49
Májusi látogatás Lengyelországban.
2017. 08. 21., 12:24
Augusztus 20-án, vasárnap, a déli órákban Ausztria felől egy Boeing személyszállító repülőgép lépett Magyarország légtérébe anélkül, hogy a légi irányítással rádiókapcsolatot létesített volna.

  Legfrissebbek most

A közelmúltban már több forrás is beszámolt arról, hogy Indonézia is az orosz Szu-35Sz-szel képzeli el flottájának modernizációját: a hír úgy tűnik, igaz, már darabszámról is olvashatunk.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.