2017. 03. 29. szerda
Auguszta
: 310 Ft   : 287 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HondaJet – egy új szereplő a repülés világában

JETfly  |  2008-04-29 12:17:00

Az elsősorban az autó és motorkerékpár gyártás területén elért sikereiről ismert japán nagyvállalatról valószínűleg csak kevesen tudják, hogy már a repülőgépiparban is érdekeltté vált. Az elmúlt napokban jelentették be például, hogy az észak-amerikai kontinens után immár Európában is megkezdik a HondaJet nevű repülőgépük értékesítését. Ez a tény kiváló alkalmat szolgáltat arra, hogy részletesebben is bemutassuk olvasóinknak ezt a kategóriájában egyedülálló teljesítményt, üzemanyag-felhasználást, belső kabin- és csomagteret kínáló kisrepülőgépet.

A II. Világháborúban szinte teljesen elpusztított japán ipar igen hamar ismét magára talált, sőt sok területen világelsővé vált. A hazánkban is jól ismert japán márka története például 1948-ban kezdődött, a Honda Motor Co. Ltd. létrehozásával. Napjainkban a belsőégésü motorok fejlesztése és gyártása terén világelsővé vált cégcsoport egy jól átgondolt és tudatosan felépített folyamat végén jutott el odáig, hogy a repülőgépiparban is letegye névjegyét. A kisméretü, gyors és kényelmes üzleti jet-ek piaca ugyanis még hatalmas lehetőségeket rejt magában. A menetrendszerü, közforgalmi repülésre szánt „tömeg” utasszállító típusok terén a két óriás, az amerikai Boeing és az európai Airbus mellett csak néhány kisebb gyártó (pl. Embraer, Bombardier, stb.) él meg, ugyanakkor a milliomosok kedvelt játékszerének számító üzleti és magán gépek piaca sokszereplős. A Honda a magas minőségü gyártástechnológiai tapasztalataira és a cégóriás pénzügyi lehetőségeinek figyelembevételével lépett be ebbe a szegmensbe."A HondaJetet a repülés iránt érzett rajongásunk emelte a levegőbe, az ügyfelekhez azonban már stabil, erőteljes üzleti érvek szárnyán jut el" - nyilatkozta Takeo Fukui, a Honda Motor Co. Ltd. elnök-vezérigazgatója.

2006-ban nem véletlenül az Egyesült Államokban, közelebbről az észak-karolinai Greensboro városában alapították meg a Honda Aircraft Company Inc.-t, mely a Honda Motor Co. Ltd. repülőgépgyártással és forgalmazással foglalkozó leányvállalata. Az USA-ban ugyanis virágzik az üzleti és magángépek kereskedelme, ugyanakkor egy olyan gazdag repülőipari hagyományokkal rendelkező piac, ahol ha valaki sikereket ér el, az máshol is jól szerepelhet. A fent nevezett cég kizárólag a HondaJet névre keresztelt típus tanúsítását, gyártását, értékesítését és szervizelését hivatott felügyelni és koordinálni.

Japán csoda

A japán tervezők célja az volt, hogy egy új, minden eddiginél kifinomultabb és fejlettebb, ugyanakkor gazdaságos típust hozzanak létre. Ehhez párosul egy olyan értékesítési és háttér-támogatási filozófia, mely szintén különlegességnek számít.Az alsószárnyas, T-alakú vezérsíkkal ellátott, kéthajtómüves repülőgép sárkányszerkezete teljes egészében korszerü kompozit anyagokból készült, törzse a méhsejt szendvics-szerkezet és a megerősített panelszerkezet kombinációjából épül fel, amelyeket szabadalmaztatott eljárással rögzítenek egymáshoz. Ez a különleges konstrukció csekélyebb törzstömeget eredményez, ugyanakkor megfelelő a szilárdsága és ellenáll a korróziónak. Törzshossza 12,71 méter, szárnyfesztávolsága pedig 12,15 méter. A függőleges vezérsík legmagasabb pontja 4,03 méterre magasodik.

A gép legkülönlegesebb és legkönnyebben felismerhető jellemzője, hogy hajtómüveit a szárnyak fölé szerelték. A meghajtásról gondoskodó, két darab GE-Honda HF120 turbofan gázturbinás hajtómü elhelyezése az egyik olyan innováció, amely kiemeli a típust a többi, hasonló kisgép közül. Ez az elhelyezési mód ugyanis feleslegessé teszi a hagyományos, törzsre szerelt hajtómüvek rögzítéséhez szükséges átkötő szerkezeteket, így hasznos törzskapacitás szabadult fel, egyben nagy sebességnél jelentős mértékben csökkenti a közegellenállást. A repülőgép természetes örvénymentes áramlású (natural laminar flow, NLF) szárnya és orra tovább mérsékli a légellenállást, ami hozzájárul a HondaJet kedvező menet-teljesítményéhez, ugyanakkor elősegíti az üzemanyag-takarékosságot is.

A gép utazósebessége 773 km/óra, hatótávolsága (a repülési profiltól függően) a 2000 kilométert is meghaladja, ugyanakkor üzemanyag-fogyasztása legalább 30-35 százalékkal kedvezőbb a hasonló teljesítményü gázturbinás kisrepülőgépekénél. A HondaJet maximális repülési magassága 13000 méter. A gép akár 951 méter hosszúságú felszállópályáról is elemelkedhet, de a leszálláshoz már 762 méter szilárd burkolatú felület is elegendő.

Praktikus luxus

A HondaJet koncepció létrehozásakor fontos szempont volt, hogy egyedi kényelemmel kápráztathassák el a leendő tulajdonosokat. Ugyanakkor a gépnek sokoldalúnak és rugalmasnak is kell lennie. Éppen ezért két, alapvető belsőtér-kialakításban választható a gép. Az egyik a hétszemélyes (2 pilóta és 5 utas) luxus verzió, míg a másik a nyolcszemélyes (2 pilóta és 6 előre néző utasülés) légitaxi kivitelben. A HondaJet kabinja korábban elképzelhetetlen komfortszintet: ülésenként a versenytársaknál akár 15 centiméterrel több lábteret kínál. A HondaJet 1600 literes hátulsó raktere akár 50 százalékkal tágasabb a kategória más modelljeinél. Kiegészítő, 255 literes raktér található az orrban. A fedélzeten természetesen helyet kapott egy teljesen privát mellékhelyiség is.

A pilótafülkében is a legmodernebb rendszerek kaptak helyet. A Garmin repüléselektronikai platformjára épülő fejlett, testre szabott pilótafülke tele van új, kizárólag a HondaJetre jellemző szolgáltatásokkal és megoldásokkal.

Gyártás, jövőkép

A HondaJet első terveit 1997-ben vázolták fel. Az elképzelések letisztulását követően kezdődhetett meg a prototípus tervezése, majd pedig az alkotórészek legyártása és összeszerelése. Ez utóbbi munkafolyamatot és a tesztelését már a vállalat greensborói üzemében végezték  A prototípus első repülésére 2003-ban került sor, majd a mindenre kiterjedő tesztek lefolytatása következett.A tervek szerint az amerikai üzem a 2010-es gyártásindítást követően néhány éven belül eléri a 70 darabos éves kapacitást. A japánok tervei szerint már jövőre, azaz 2009-ben sor kerülhet a sorozatgyártású modell első tesztrepülésére, 2010-ben pedig megtörténhet a típus alkalmassági bizonyítványának kiadása. A cég várhatóan 2010-ben kezdi meg a HondaJet szállítását az amerikai megrendelőknek (eddig már több mint 100 darabra van megrendelés). Mivel bejelentették, hogy Európában is megkezdik a repülőgép értékesítését, ezért az európai (EASA) és az amerikai (FAA) Repülésbiztonsági Hivatalok bizonyítványainak megszerzését párhuzamosan kell elérni. Az Egyesült Államok mellett egyébként Kanadában és Mexikóban is folyik a HondaJet értékesítése.A gyártó nem csak egy terméket kínál, hanem egy olyan összetett értékesítési és szerviztámogatást nyújt, amely meghaladja a magánrepülőkkel és utazással kapcsolatos általános elvárásokat. Az USA-ban például egy összefüggő szervízhálózatot építenek ki, ami a repülőgép teljes élettartama alatt biztosítja a tulajdonos számára az azonnali rendelkezésre állást függetlenül attól, hogy hol és mikor vásárolta a gépét.

A pilótaképzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért a Nemzetközi Repülésbiztonsági Szervezettel (FSI) együttmüködve dolgozzák ki a tematikát, valamint egy direkt ehhez a típushoz kifejlesztett szimulátor is elérhető lesz. Az első szimulátor a Honda Aircraft Company székhelyén kerül majd telepítésre, de az eladások bővülésével párhuzamosan a jövőben további oktatóhelyek kerülnek majd kialakítására.Az Egyesült Államokban 2010-től gyártásba kerülő HondaJet alapkivitelének ára a jelenlegi elképzelések szerint 3,65 millió dollár lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-03-23 13:41:00
2017. március 16-tól április közepéig hat darab Eurofighter Typhoon állomásozik az izlandi Keflavik repülőterén. A vadászrepülőgépek az Olasz Légierő alakulataitól érkeztek és a NATO észak-európai légvédelmi készültségi erőit fogják támogatni.
2017-03-23 12:46:51
Az ország kedvenc repülőmúzeuma hamarosan új helyen fogadja a látogatókat. Az Aeropark csupán métereket költözik, mégis pazar látvány lesz már az autósoknak is. Az átmeneti időszakban a rendkívül népszerű reptérlátogatás zavartalanul, új elemekkel bővítve működik tovább.
2017-03-23 10:44:35
Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 28., 14:37
Történelmi jelentőségű repülésnek is nevezhető az a felszállás, amelyet a napokban hajtott végre a kanadai Bombardier repülőgépgyár új CS100-as repülőgépe amikor nonstop átrepült London City repülőteréről a New York-i JFK-re.
2017. 03. 27., 10:39
Negyven éve ütközött a ködös repülőtéren a két 747-es. Humán faktor és technikai tanulságok.
2017. 03. 24., 13:02
A nagy kérdés az akkumulátor és a hatótávolság. A NASA tervei és a Long EZ rekordváltozata. Óceánrepülés elektromos géppel? Az easy is beszáll a fejlesztésbe.
2017. 03. 23., 16:49

Korszerű kiképzőgépekkel gyarapodik a Magyar Légierő

Elvégezték az utolsó simításokat azokon a Zlin Z−242L típusú repülőgépeken, amelyek március 24-én érkeznek hazai állomáshelyükre.

  Legfrissebbek most

Döntött az Orosz Légierő vezetése – a „Fecskék” lecserélhetik MiG-29-eseiket a legújabb MiG-35-ösökre. Az erről szóló bejelentést a malajziai LIMA-2017 kiállításon hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Amikor egy településen felszámolják a katonai szervezetet, legtöbbször nemcsak munkahelyek tucatjai szűnnek meg, hanem sokszor elvesznek a relikviák, és az évek múltával egyre inkább elhalványul az emlékezet is.