2017. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 309 Ft   : 285 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évzáró ünnepi állománygyűlés búcsúztatással a kecskeméti légibázison

JETfly  |  2006-12-21 10:00:00

A közelgő év vége számadás, az elmúlt év eredményeinek összegzése minden alakulatnál. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison ünnepi állománygyűlés keretében zárták le az évet a sikerek, eredmények ismertetésével.

A karácsony előtti utolsó munkanapon Pető István dandártábornok, a bázis parancsnoka üdvözölte jelen lévő kollégáit, a bázis munkatársait. Rövid köszöntője után a jutalmazásé és a búcsúzásé volt a főszerep. Először a kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonákat ajándékozta meg Pető tábornok úr. A következő napirendi pont a búcsúzás, búcsúztatás, a nyugdíjba vonuló szakemberek elismerése volt. Az év végével a bázis tizenöt munkatársa fejezi be katonai pályafutását, és kezdi meg nyugdíjaséveit. Mindannyian kiváló munkát végző szakemberek, köztük Hamar György alezredes, Szabó Tibor őrnagy, Uhrin István alezredes, Ádám József őrnagy, Dobai Attila őrnagy és Alföldi Csaba százados.

A nyugdíjba vonulókat közvetlen feletteseik méltatták, összefoglalva eseménydús, sikeres katonai pályafutásukat. A több évtizedes szolgálati idő elismeréseként dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kitüntetéseit és a bázis ajándékait adta át a bázisparancsnok az elköszönőknek.Pető István dandártábornok ezután ismertette a 2006-os év nagyobb eseményeit, feladatait. A legnagyobb kihívást az áprilisi árvízi védekezés jelentette. A repülőbázis hétszáz munkatársa segített a védekezésben két héten keresztül hat helyszínen, nők-férfiak, tiszthelyettesek-tisztek egyaránt. Ez év egyik újdonsága az An-26-os Teve század integrálása a bázis életében. A NATO- és egyéb szállítási feladatokat végző csapat idén több mint százhetven szállítási feladatot hajtott végre, főként Bagdadba, Kölnbe, Pristinába. Jelentős esemény volt a bázis életében 2006. március 21. Ezen a napon landolt az első öt, magyar felségjellel ellátott JAS-39 EBS HU típusú vadászrepülőgép. Azóta további két repülőgép érkezett Kecskemétre, így a svéd fél vállalta szerződésbe foglalt kötelezettségeit. A további hét vadászgépet jövő év végére szállítja le a svéd FMV.

A repülőbázis idén is több nemzetközi repülőnapon vett részt: Horvátországban, Svédországban, Romániában, Németországban és Csehországban képviselte Magyarországot a piros-fehér-zöld éket viselő kecskeméti repülőgép.

Több nemzetközi gyakorlat aktív résztvevője volt a kecskeméti alakulat. Az árvízi munkák miatt csak csökkentett létszámmal vettek részt L-39 Albatros típusú repülőgépek mint célgépek a NATINADS EW elektronikaihadviselés-gyakorlaton április 24. és április 28. között.Idén ismét éleslövészeten vett részt a MiG-29-es repülőgép-vezetők csapata a lengyelországi Légi Fölény 2006 gyakorlaton.

Október elején két hétig Olaszországban, Cherviában vendégeskedtek a magyar repülőszakemberek. A Long Step 2006 gyakorlat nagy lépés volt a magyar félnek. Ezen alkalommal az olasz légierő legmodernebb vadászgépeivel, többek között Eurofighter, AMX, F-16 Fighting Falcon típusú vadászgépek ellen repülhettek nem kis sikerrel. Az imitált közellégiharc-feladatokat döntő többségben a magyar hajózók nyerték meg. Az olasz félnek is fontos tapasztalatszerzés volt ez a két hét, mivel eddig ők csak F-16 repülővel játszották el a támadó MiG-29 repülőgépet. Most láthatták, milyen jól manőverez valóságban az orosz gyártmányú vadászgép, és volt olyan olasz pilóta, aki ezen alkalommal látta először a híres keleti típust.

A gyakorlatok sorát a francia haditengerészet Rafale típusú vadászgépeivel végzett képességdemonstrációs látogatás zárta.

A 2006-os év összefoglalása után Pető István dandártábornok felvázolta a jövő évi feladatokat, terveket. A mindennapi feladatok mellett fontos esemény lesz a további Gripen repülőgépek megérkezése és a típus felkészítése a szolgálatba állításhoz. 2007-ben is több nemzetközi NATO-gyakorlaton és repülőnapon fognak részt venni az alakulat szakemberei. Ezen év talán legnagyobb kihívása az augusztus 11. és 12. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató.

Az elvégzett eredmények és a jövőbeni tervek ismertetése után a bázis parancsnoka a karácsonyi üdvözítő szavak tolmácsolására kérte fel az alakulat lelkészét, Hankóczi Gergely századost. 

A szeretetteljes ünnepi szavakkal ért véget a 2006-os év utolsó állománygyülése az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A rövid karácsonyi pihenő után januárban újra beindul a munka az alakulatnál, hogy az ideihez hasonlóan sikeres évet tudhassanak maguk mögött 2007-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017-03-23 13:41:00
2017. március 16-tól április közepéig hat darab Eurofighter Typhoon állomásozik az izlandi Keflavik repülőterén. A vadászrepülőgépek az Olasz Légierő alakulataitól érkeztek és a NATO észak-európai légvédelmi készültségi erőit fogják támogatni.
2017-03-23 10:44:35
Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak.
2017-03-23 12:46:51
Az ország kedvenc repülőmúzeuma hamarosan új helyen fogadja a látogatókat. Az Aeropark csupán métereket költözik, mégis pazar látvány lesz már az autósoknak is. Az átmeneti időszakban a rendkívül népszerű reptérlátogatás zavartalanul, új elemekkel bővítve működik tovább.
2017-03-22 16:35:07
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a Malajziában megrendezett LIMA-2017 nemzetközi légiszalonon mutatkoznak be az Orosz Vitézek új gépeikkel, a Szu-30SzM típussal. Az orosz kötelék programja ráadásul új elemeket is tartalmaz.
2017-03-22 13:25:54
Az Iraki Légierő parancsnoka, Anwar Hamad Amin altábornagy a napokban arról számolt be, hogy a légierő átvehette az első T-50IQ típusú harci-kiképző repülőgépeket, melyeket a koreai KAI (Korea Aerospace Industries) vállalat szállított le.
2017-03-20 14:32:22
Március 15-én, a dél-ukrajnai Zaporizzsjában található Ivcsenko-Progressz hajtóműtervező irodában tett látogatása során Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna saját, kéthajtóműves vadászrepülőgépet fog fejleszteni.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 28., 14:37
Történelmi jelentőségű repülésnek is nevezhető az a felszállás, amelyet a napokban hajtott végre a kanadai Bombardier repülőgépgyár új CS100-as repülőgépe amikor nonstop átrepült London City repülőteréről a New York-i JFK-re.
2017. 03. 27., 10:39
Negyven éve ütközött a ködös repülőtéren a két 747-es. Humán faktor és technikai tanulságok.
2017. 03. 24., 13:02
A nagy kérdés az akkumulátor és a hatótávolság. A NASA tervei és a Long EZ rekordváltozata. Óceánrepülés elektromos géppel? Az easy is beszáll a fejlesztésbe.
2017. 03. 23., 16:49

Korszerű kiképzőgépekkel gyarapodik a Magyar Légierő

Elvégezték az utolsó simításokat azokon a Zlin Z−242L típusú repülőgépeken, amelyek március 24-én érkeznek hazai állomáshelyükre.

  Legfrissebbek most

Az elemzés, melyet a napokban a lengyel védelmi minisztérium a fegyveres erők vezetőivel, valamint a minisztérium szakértői csoportjával vizsgált meg, megállapította, hogy az légierő részére tervezett F-16A/B vadászgépek beszerzése és hadrendbe állítása nem lenne gazdaságos, hatékony döntés.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Defence and Space vállalat stílusosan a LIMA-2017 szakkiállításra időzítve, átadta Malajziának a negyedik, egyben utolsó A400M Atlas típusú katonai teherszállító repülőgépet.