2017. 05. 25. csütörtök
Orbán
: 309 Ft   : 276 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évzáró ünnepi állománygyűlés búcsúztatással a kecskeméti légibázison

JETfly  |  2006-12-21 10:00:00

A közelgő év vége számadás, az elmúlt év eredményeinek összegzése minden alakulatnál. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison ünnepi állománygyűlés keretében zárták le az évet a sikerek, eredmények ismertetésével.

A karácsony előtti utolsó munkanapon Pető István dandártábornok, a bázis parancsnoka üdvözölte jelen lévő kollégáit, a bázis munkatársait. Rövid köszöntője után a jutalmazásé és a búcsúzásé volt a főszerep. Először a kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonákat ajándékozta meg Pető tábornok úr. A következő napirendi pont a búcsúzás, búcsúztatás, a nyugdíjba vonuló szakemberek elismerése volt. Az év végével a bázis tizenöt munkatársa fejezi be katonai pályafutását, és kezdi meg nyugdíjaséveit. Mindannyian kiváló munkát végző szakemberek, köztük Hamar György alezredes, Szabó Tibor őrnagy, Uhrin István alezredes, Ádám József őrnagy, Dobai Attila őrnagy és Alföldi Csaba százados.

A nyugdíjba vonulókat közvetlen feletteseik méltatták, összefoglalva eseménydús, sikeres katonai pályafutásukat. A több évtizedes szolgálati idő elismeréseként dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kitüntetéseit és a bázis ajándékait adta át a bázisparancsnok az elköszönőknek.Pető István dandártábornok ezután ismertette a 2006-os év nagyobb eseményeit, feladatait. A legnagyobb kihívást az áprilisi árvízi védekezés jelentette. A repülőbázis hétszáz munkatársa segített a védekezésben két héten keresztül hat helyszínen, nők-férfiak, tiszthelyettesek-tisztek egyaránt. Ez év egyik újdonsága az An-26-os Teve század integrálása a bázis életében. A NATO- és egyéb szállítási feladatokat végző csapat idén több mint százhetven szállítási feladatot hajtott végre, főként Bagdadba, Kölnbe, Pristinába. Jelentős esemény volt a bázis életében 2006. március 21. Ezen a napon landolt az első öt, magyar felségjellel ellátott JAS-39 EBS HU típusú vadászrepülőgép. Azóta további két repülőgép érkezett Kecskemétre, így a svéd fél vállalta szerződésbe foglalt kötelezettségeit. A további hét vadászgépet jövő év végére szállítja le a svéd FMV.

A repülőbázis idén is több nemzetközi repülőnapon vett részt: Horvátországban, Svédországban, Romániában, Németországban és Csehországban képviselte Magyarországot a piros-fehér-zöld éket viselő kecskeméti repülőgép.

Több nemzetközi gyakorlat aktív résztvevője volt a kecskeméti alakulat. Az árvízi munkák miatt csak csökkentett létszámmal vettek részt L-39 Albatros típusú repülőgépek mint célgépek a NATINADS EW elektronikaihadviselés-gyakorlaton április 24. és április 28. között.Idén ismét éleslövészeten vett részt a MiG-29-es repülőgép-vezetők csapata a lengyelországi Légi Fölény 2006 gyakorlaton.

Október elején két hétig Olaszországban, Cherviában vendégeskedtek a magyar repülőszakemberek. A Long Step 2006 gyakorlat nagy lépés volt a magyar félnek. Ezen alkalommal az olasz légierő legmodernebb vadászgépeivel, többek között Eurofighter, AMX, F-16 Fighting Falcon típusú vadászgépek ellen repülhettek nem kis sikerrel. Az imitált közellégiharc-feladatokat döntő többségben a magyar hajózók nyerték meg. Az olasz félnek is fontos tapasztalatszerzés volt ez a két hét, mivel eddig ők csak F-16 repülővel játszották el a támadó MiG-29 repülőgépet. Most láthatták, milyen jól manőverez valóságban az orosz gyártmányú vadászgép, és volt olyan olasz pilóta, aki ezen alkalommal látta először a híres keleti típust.

A gyakorlatok sorát a francia haditengerészet Rafale típusú vadászgépeivel végzett képességdemonstrációs látogatás zárta.

A 2006-os év összefoglalása után Pető István dandártábornok felvázolta a jövő évi feladatokat, terveket. A mindennapi feladatok mellett fontos esemény lesz a további Gripen repülőgépek megérkezése és a típus felkészítése a szolgálatba állításhoz. 2007-ben is több nemzetközi NATO-gyakorlaton és repülőnapon fognak részt venni az alakulat szakemberei. Ezen év talán legnagyobb kihívása az augusztus 11. és 12. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató.

Az elvégzett eredmények és a jövőbeni tervek ismertetése után a bázis parancsnoka a karácsonyi üdvözítő szavak tolmácsolására kérte fel az alakulat lelkészét, Hankóczi Gergely századost. 

A szeretetteljes ünnepi szavakkal ért véget a 2006-os év utolsó állománygyülése az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A rövid karácsonyi pihenő után januárban újra beindul a munka az alakulatnál, hogy az ideihez hasonlóan sikeres évet tudhassanak maguk mögött 2007-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-17 09:20:11
A múlt hét végén ért véget a helikopteres fegyvernem kiemelt, Fire Blade 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlata, ugyanakkor a hazai helikopteresek nem csupán a gyakorlat keretein belül álltak ez időben helyt.
2017-05-12 10:50:55
39 év szolgálat után befejeződött az RF-4E aktív szolgálata a Görög Légierőben. A Phantomokat üzemeltető 348. Taktikai Felderítő Század története 1953-ig nyúlik vissza, ekkor alakítottak át néhány F-84G-t felderítő feladatokra.
2017-05-15 13:50:53
A Roszoboronexport a napokban szerződést kötött a Bangladesi Légierővel 8 darab Szu-30SzME típusú vadászbombázó vásárlásáról, illetve további 4 példányra pedig opciót jelentettek – írja a BDmilitary.com.
2017-05-11 14:52:19
Rekordforgalom jellemezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2017. első negyedéves légi teheráru forgalmát: három hónap alatt nem kevesebb, mint 30 060 tonna cargot mozgattak meg a repülőtéren, ami 32,3 %-os növekedés az előző év első negyedévéhez képest.
2017-05-11 12:24:12
4 millió dollár kártérítést fizetett a Boeing az Egyesült Államok kormányának, miután a cég három repülőgép szerelője sérüléseket okozott egy VC-25A, vagy más néven Air Force One oxigén rendszerében.
   MÁSOK ÍRTÁK
Galéria a május 22-én indult Load Diffuser 2017 hadgyakorlatról.
2017. 05. 22., 15:49
Hét ország részvételével hétfőn elkezdődött a kecskeméti repülőbázison a Load Diffuser 2017 nemzetközi légierő-gyakorlat.
2017. 05. 22., 13:13

Galéria a Load Diffuser 2017 gyakorlat nyitányáról

2017. május 22-én kezdetét vette a Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
2017. 05. 22., 12:55
Amerikai, szlovák, szlovén, horvát, cseh és magyar pilóták gyakorlatoznak 3 héten keresztül Kecskeméten.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Orosz Föderáció sarkvidéki területeire szánt Pancir-SzA légvédelmi harcjármű (NATO-kódja SA-22 Greyhound) tesztjeit júniusban kezdik el – tájékoztatta a sajtót az orosz védelmi ipar illetékese.