2017. 08. 22. kedd
Menyhért, Mirjam
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy végeláthatatlan történet - Bulgária tovább halaszthatja az új vadászgépek beszerzését

JETfly  |  2017-05-31 13:24:25

Bulgáriában új helyzet állt elő az új vadászrepülőgépek beszerzése ügyében – Bojko Boriszov miniszterelnök megszellőztette a hírt, mely szerint további 11 évre meghosszabbítanák a MiG-ek rendszerben tartását.

  • Tovább csúszhat a Bolgár Légierő flottamegújítása
  • 2017. áprilisban már úgy tűnt, hogy Bulgáriában is a Gripen lesz a befutó
  • Boriszov szerint a Fulcrum hajtóművek felújítása hazai alapon is megvalósulhat

Az ország 2004-es NATO-tagsága óta napirenden van a típusváltás kérdése. Kormányok jöttek, kormányok mentek, döntés azonban mindeddig nem született. A Bolgár Légierő régóta szeretne többfeladatú, NATO-kompatibilis vadászgépeket rendszeresíteni, ám úgy tűnik, a politika útvesztőjében sorozatosan elbuknak a próbálkozások.

2017 áprilisában úgy tűnt, rendeződik a több, mint egy évtizede húzódó kérdés és a váltótípusok versenyében a Saab Gripenje lett a befutó. A portugálok használt F-16-osa és az olaszok szintén „levetett” Eurofightere ellen a gyári új svéd Gripen állt nyerésre, ráadásul a finanszírozási ajánlata is jobb volt a versenytársakéitól. A végső döntés az újonnan hivatalba lépett Boriszov miniszterelnökre hárult.

Május 24-én meglepő hírt hozott le a sajtó: Boriszov bejelentette, hogy a MiG-29-esek és Szu-25-ösök a hajtóművek felújításával további 11 évig szolgálhatnak. A miniszterelnök szerint fontosabb a szárazföldi és a haditengerészeti erők technikai fejlesztése, parti őrhajók és páncélozott járművek beszerzése, mint új vadászrepülőgépek vásárlása.

Katonai szakértők szerint a következő években a szovjet repülő technika „levegőben tartása” annyiba fog kerülni a költségvetésnek, mintha új, nyugati gépeket vásároltak volna. Boriszov szerint azonban fontosabb, hogy a 2021-ig előírt 2 %-ra emelt honvédelmi költségvetési ráfordítást tudják teljesíteni és ragaszkodik a szárazföldi és tengerészeti erők fejlesztéséhez olyan áron is, hogy a légierő modernizálását csúsztatja.

A költségvetésben egyébként 2,5-3 milliárd levát irányoztak elő nyolc új vadászgép, két őrnaszád és 250 harcjármű beszerzésére.

 

Még 2015-ben történt, hogy a légierő parancsnoka, Rumen Radev benyújtotta lemondását, mivel a vadászrepülőgépek hadrafoghatósága olyan szintre csökkent, hogy nem voltak képesek ellátni a szövetségesi feladatokat. Boriszovnak akkor sikerült lebeszélnie Rumen Radevet a távozásról, ám 2016-ban a légierő parancsnoka távozott posztjáról – és megnyerte a köztársasági elnöki választást. (Radev egyébként MiG-29-es pilóta volt…)

Közben azért megkezdődtek a MiG-ek hajtóműveinek felújítása, meglehetősen kalandos körülmények között. Az orosz gyár által kért hatalmas összeg és a törekvés, hogy az orosz hadiipari függőséget csökkentsék, arra indíttatta a bolgár felet, hogy a lengyelekkel szerződjenek. Nikolaj Nencsev egykori védelmi miniszter ellen nyomozás folyik ebből az ügyből kifolyólag – az érintett természetesen minden vádat tagad.

Boriszov szerint a hajtóművek felújítása hazai alapon is megvalósulhat, erre alkalmas lenne a Plovdiv melletti Avionams gyár. (A Magyar Honvédség MiG-23-asai is itt voltak nagyjavításon anno – A szerk.) Ehhez azonban az orosz fél közreműködése is szükséges, hiszen a technológiai dokumentáció az ő birtokukban van. Egyébként az oroszok szerint a lengyelek által végzett felújítás törvénytelen volt, mivel nem rendelkeztek a szükséges licenszekkel.

Csak hogy bonyolítsa a helyzetet, Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes (egyben védelmi miniszter és a koalíció kisebbik pártjának vezetője) kijelentette, hogy nem vetik el végleg a portugál, olasz és svéd forrásokból történő beszerzést sem. Ugyanakkor azt is felvetette, hogy a parti őrség hajóit és a szárazföldi erők harcjárműveit Bulgária is képes előállítani.

Vladiszlav Goranov gazdasági miniszter óvatosságra int a beszerzésekkel kapcsolatban, hiszen a szükséges anyagi fedezet megteremtése nagyban függ a költségvetés helyzetétől. A május 25-i brüsszeli NATO-csúcson Radev elnök óvatosságra intette hazája politikusait: „Kétlem, hogy a prioritások naponta történő változtatása hazánk biztonságát szolgálná”.

Forrás: sofiaglobe.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-17 13:08:28
Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én Emlékhely avatót tartott Balatonalmádiban. A 70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba.
2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
2017-08-03 10:04:38
A BAE Systems legfrissebb beszámolójából kiderül, hogy 2017 első hat hónapjában 10 db Eurofighter Typhoon gördült le a gyártósorról, a miértekre választ is adott a brit repülőgépgyártó vállalat.
2017-07-28 10:32:44
Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 21., 12:49
Májusi látogatás Lengyelországban.
2017. 08. 21., 12:24
Augusztus 20-án, vasárnap, a déli órákban Ausztria felől egy Boeing személyszállító repülőgép lépett Magyarország légtérébe anélkül, hogy a légi irányítással rádiókapcsolatot létesített volna.
2017. 08. 18., 09:25
Dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: idén a tisztavatás utáni légi és vízi parádén a honvédség technikai eszközei is megjelennek az Országház előtt.
2017. 08. 17., 15:14
Hagyomány, hogy a katonai alakulatok és nekik otthont adó város között igyekeznek jó kapcsolatokat kialakítani. Különösen így van ez Szolnokon, amelynek közelében a 86. Helikopter Bázis található.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.