2017. 08. 22. kedd
Menyhért, Mirjam
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cseh-szlovák légtérvédelmi együttműködés

JETfly  |  2017-01-13 14:31:07

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter Twitteren jelentette be, hogy nyártól kezdve a Cseh és a Szlovák Légierő vadászgépei együttműködve védhetik a két ország légterét.

  • Légtérvédelmi együttműködésbe kezd Szlovákia és Csehország
  • A katonai jellegű fenyegetések esetén a NATO NATINAMDS légvédelmi rendszere biztosítja a keretet
  • A csehek jelenleg Gripennel, a szlovákok MiG-29-essel védik légterüket

Az ezzel kapcsolatos dokumentum most a két ország parlamentje és elnökei elé kerül ratifikálásra, ezt követően pedig élesben is megkezdődhet az együttműködés. Ez főként olyan esetekre vonatkozik majd, amikor civil repülőgépek követnek el szabálysértést, esetleg terroristák térítik el őket. A kooperáció alapvetően olyan esetben lehet hasznos, ha az egyik fél valamilyen okból kifolyólag átmenetileg nem tudja biztosítani (technikai meghibásodás, személyzet hiány stb.) a készültségi szolgálatot, vagy bármilyen más okból segítségre szorul. Ebben az esetben a fegyveres beavatkozás lehetősége mindkét fél számára biztosított, de egyéb esetekben külön-külön felelősek a saját légterük védelméért.

A katonai jellegű fenyegetések esetén a NATO NATINAMDS légvédelmi rendszere biztosítja a keretet, de Stropnicky elmondta, hogy a polgári gépeltérítések kezeléséért a rendszer nem felelős.

Csehország jelenleg két Gripen vadászrepülőgéppel adja a készültségi szolgálatot, Szlovákiában pedig MiG-29-esek üzemelnek, noha ők is régóta tervezik a svéd vadászgép lízingelését, és akár egy csehekkel közös repülőegység megalkotását. Mivel azonban ez ügyben érdemi előrelépés nem történt, a jelenlegi megállapodás egy kicsit mégis közelebb hozhatja a két szomszédos ország légierejét egymáshoz.

Forrás: Prague Daily Monitor

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-17 13:08:28
Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én Emlékhely avatót tartott Balatonalmádiban. A 70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba.
2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
2017-08-03 10:04:38
A BAE Systems legfrissebb beszámolójából kiderül, hogy 2017 első hat hónapjában 10 db Eurofighter Typhoon gördült le a gyártósorról, a miértekre választ is adott a brit repülőgépgyártó vállalat.
2017-07-28 10:32:44
Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 21., 12:49
Májusi látogatás Lengyelországban.
2017. 08. 21., 12:24
Augusztus 20-án, vasárnap, a déli órákban Ausztria felől egy Boeing személyszállító repülőgép lépett Magyarország légtérébe anélkül, hogy a légi irányítással rádiókapcsolatot létesített volna.
2017. 08. 18., 09:25
Dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: idén a tisztavatás utáni légi és vízi parádén a honvédség technikai eszközei is megjelennek az Országház előtt.
2017. 08. 17., 15:14
Hagyomány, hogy a katonai alakulatok és nekik otthont adó város között igyekeznek jó kapcsolatokat kialakítani. Különösen így van ez Szolnokon, amelynek közelében a 86. Helikopter Bázis található.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.