2017. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 310 Ft   : 285 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Orosz Légierő folytatja a modernizált Tu-160 rakétahordozók birtokbavételét

JETfly  |  2006-11-10 05:00:00

Az Orosz Légierő főparancsnoka, Vlagyimir Mihajlov hadseregtábornok összegezte az orosz távolsági repülők részvételével, szeptember 26–30. között végrehajtott, törzsvezetési gyakorlat tapasztalatait. A gyakorlat során a repülőgépek végrehajtottak 93 felszállást, négy ezred vett részt bombavetésben előre ismeretlen gyakorlótér felett, valamint három nagy távolságú, valós szárnyasrakéta- és 48 imitált indítás történt.

A gyakorlat csúcspontja szeptember 29-én volt, amikor a levegőben, egy időben összesen 54 darab Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3 és Il-78 típusú repülőgép tartózkodott. A gyakorlat összesített értékelése: „jó”. Minden feladat, ami a „távolságiak” előtt állt, végrehajtásra került. Megtalálhatóak voltak az Északi-sark, a Japán-tenger, az Atlanti-óceán, a Fekete- és Kaszpi-tenger felett. Akadályt még a Vokrut és Norilszk körzetében tapasztalt bonyolult időjárási körülmények sem jelentettek számukra.

Tu-22M3 Backfire

Azt, hogy mit jelent a katonai repülőgép levegőben történő utántöltése, sokan tudják, mindenkinél jobban ismerik a repülőgép-vezetők, igazán azonban csak azok, akik már végrehajtották. A Tu-95MS típusú repülőgépek a légi utántöltési manőverek során az Atlanti-óceán és a Kaszpi-tenger térségében több mint 40 tonna üzemanyagot kaptak az Il-78 típusú „légi benzinkutaktól”.

Il-78 Midas

Mondandójában Vlagyimir Mihajlov hadseregtábornok emlékeztetett arra, hogy ez a gyakorlat volt 2006-ban a legfontosabb a távolsági repülők számára, ami összességében jól zajlott. A feladatok végrehajtása során 43 fiatal gépparancsnok kiképzésére került sor Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3 és Il-78 típusokon. A tervek szerint folytatódtak a gyakorlaton részt vevő szállító repülőgépek reszurszidő-hosszabbítási munkái, a repülőtechnika átfogó modernizációja. Ezek a repülőgépek nagyon fontos szerepet játszanak a távolsági repülők mindennapjaiban. Az elvégzett munkáknak köszönhetően a Tu-160, Tu-95MS és Tu-22M3 típusú repülőgépek további 20-25 évig szolgálatban maradhatnak.

Tu-95MS Bear

A „távolságiak” folytatták a kazanyi repülőgépgyárból érkező Tu-160 típusú rakétahordozók átvételét. Emlékeztetőül: ez év nyarán a Valentin Bliznyuk névre keresztelt stratégiai bombázó átvételi ünnepségén Szergej Ivanov védelmi miniszter elmondta, hogy az Orosz Védelmi Minisztérium a tervek szerint még ebben az évben egy teljesen új rakétahordozó repülőgépet kíván átvenni. „Nem gyakran – főleg az utóbbi években nem – zajlanak ilyen ünnepségek az Orosz Szárazföldi Erők és a Légierő életében. Átéltük a nehéz 90-es éveket, most azonban a kazanyi repülőgépgyárban folyamatosan javul a helyzet. Kiváló példa erre az előttünk álló repülőgép.”

Tu-160 Blackjack

Szergej Ivanov egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a rakétahordozók modernizációjának végrehajtása „új lehetőségeket biztosít a fegyveres erők és a repülés tekintetében, az ország bizakodva tekinthet a jövőbe, és biztonságban érezheti magát”.Újságírók a gyakorlat befejezése után egy kényes kérdésre is választ vártak a légierő parancsnokától. Felidézték számára a védelmi miniszter egy korábbi nyilatkozatát: „Amennyiben Grúzia katonai cselekményt követ el az orosz békefenntartók ellen, abban az esetben Oroszország nem marad közömbös.” A kérdés arra vonatkozott: tervezi-e a légierő vezetése egy esetleges katonai beavatkozás során a légierő bevetését Grúzia Abház és Dél-Oszétia területein, ahol orosz békefenntartók tartózkodnak, és a helyi lakosság 90%-a Oroszország állampolgára? A tábornok nem zárta ki a lehetőségét: „Amennyiben a védelmi miniszter úgy dönt, hogy a légierő alkalmazásra kerül, akkor ő bizonyára lehetőséget lát akár a légierő, akár a haditengerészet, akár a szárazföldi erők bevetésére.” Vlagyimir Mihajlov emlékeztetett arra, hogy a modern fegyveres konfliktusok során a légierők minimális alkalmazása 35%, ami elérheti a 75-80%-ot is a hadmüveletek sajátosságától függően.Nem zárható ki az Orosz Légierő katonai-szállító repülőinek alkalmazása a személyi állomány, a technikai eszközök és a fegyverzet kivonására két, grúziai orosz bázisról. „Szükség esetén szerencsére rendelkezünk katonai-szállító repülőkkel, amelyek képesek »megindulni« Adlerből különböző repülőterekre és végrehajtani ezeket a feladatokat” – mondta a tábornok. A tábornok elmondta, hogy a közelmúltban a katonai-szállító repülők repülőgépeit alkalmazták egy orosz hídépítő zászlóalj Libanonban történő „átdobására”. „Mindösszesen hat gépet szállítottunk Libanonba, de szükség esetén akár harmincat is képesek vagyunk” – mondta a parancsnok.A tábornok arra kérdésre válaszolva, hogyan vélekedik az október 11-ei New York-i eseményről – egy kisrepülőgép repült neki egy épületnek –, elmondta: „Tanulunk ebből az esetből, mint ahogyan tanultunk a 2001. szeptember 11-ei eseményekből is. Országunkban vannak »légi huligánok«, azonban létrehoztunk egy szigorú felügyeletet minden légi jármüre vonatkozóan. A repülőgép még csak készülődik a felszálláshoz, amikor az illetékes szolgálat már tudja, hová, milyen útvonalon és mikor fogja végrehajtani a repülést. Nem a teljes tilalom eszközével dolgozunk, hanem a repülések kontrolljának megkönnyítése a célunk.”Több kérdés hangzott el különböző, a légierőt érintő modernizációs programokról – így többek között az AL-31FM1 típusú hajtómü fejlesztéséről –, amelyekkel kapcsolatban a parancsnok elmondta, hogy vannak közöttük kiemelkedő fejlesztések is, amelyek magas színvonalon zajlanak. „Az ötödik generációs repülőgép, valamint a többi technikai eszköz folyamatosan elégséges mennyiségben fog a fegyveres erők rendelkezésére állni, efelől nincs kétségem” – mondta végezetül a légierő parancsnoka.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-03-23 10:44:35
Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak.
2017-03-22 13:25:54
Az Iraki Légierő parancsnoka, Anwar Hamad Amin altábornagy a napokban arról számolt be, hogy a légierő átvehette az első T-50IQ típusú harci-kiképző repülőgépeket, melyeket a koreai KAI (Korea Aerospace Industries) vállalat szállított le.
2017-03-22 09:29:29
Megkezdődött a másodhelikopter-vezető jelöltek képzése Szolnokon. A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnöksége által kiírt belső pályázatra jelentkezők közül tizenheten feleltek meg a repülőorvosi alkalmassági vizsgálat szigorú követelményeinek.
2017-03-23 12:46:51
Az ország kedvenc repülőmúzeuma hamarosan új helyen fogadja a látogatókat. Az Aeropark csupán métereket költözik, mégis pazar látvány lesz már az autósoknak is. Az átmeneti időszakban a rendkívül népszerű reptérlátogatás zavartalanul, új elemekkel bővítve működik tovább.
2017-03-22 16:35:07
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a Malajziában megrendezett LIMA-2017 nemzetközi légiszalonon mutatkoznak be az Orosz Vitézek új gépeikkel, a Szu-30SzM típussal. Az orosz kötelék programja ráadásul új elemeket is tartalmaz.
2017-03-17 10:12:54
A román védelmi minisztérium újabb F-16-osok vásárlását tervezi, mellyel a már korábban megrendelt példányokat egészítenék ki. A döntést, a napokban megszavazott védelmi költségvetés 2%-kal történő növelésének bejelentése után hozták meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 27., 10:39
Negyven éve ütközött a ködös repülőtéren a két 747-es. Humán faktor és technikai tanulságok.
2017. 03. 24., 13:02
A nagy kérdés az akkumulátor és a hatótávolság. A NASA tervei és a Long EZ rekordváltozata. Óceánrepülés elektromos géppel? Az easy is beszáll a fejlesztésbe.
2017. 03. 23., 16:49

Korszerű kiképzőgépekkel gyarapodik a Magyar Légierő

Elvégezték az utolsó simításokat azokon a Zlin Z−242L típusú repülőgépeken, amelyek március 24-én érkeznek hazai állomáshelyükre.
2017. 03. 23., 10:03
Nyitásra még nincs időpont, a szünetért a kárpótlás a szebb és jobban felszerelt Park lesz. Reptérlátogatók: irány az igazi, bár lezárt futószállópálya!

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az új-zélandi védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy befejeződött a C-130H Hercules típusú katonai teherszállító repülőgépek modernizációja.