2017. 08. 22. kedd
Menyhért, Mirjam
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MiG-29K után Szu-33: újabb repülőgépet vesztett az Orosz Haditengerészet

JETfly  |  2016-12-05 13:30:12

Leszállás közben a Földközi-tengerbe zuhant egy Szu-33-as. A harci repülőgép az Admiral Kuznyecov fedélzetére történő leszállás végrehajtása közben túlszaladt és a tengerbe zuhant.

  • Újabb repülőgépet vesztett az Orosz Haditengerészet, ezúttal egy Szu-33-ast
  • Az Admiral Kuznyecov fedélzetérő történő leszállás közben történt a baleset
  • Vélhetően ismét a fékezőrendszer hibásodott meg

„A Szíria légterében végrehajtott harci feladat után az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó fedélzetére történő leszállás végrehajtása közben a fékezőkábel meghibásodása miatt a harci gép túlszaladt és a tengerbe zuhant”, - áll a védelmi minisztérium közleményében. A Szu-33-as pilótája katapultált, kutató-mentő helikopter emelte ki a vízből és szállította a hordozó fedélzetére. Az orosz repülőgép-hordozó vezette hadihajó csoportosulás az előzetes tervekkel összhangban tovább folytatja tevékenységét a Földközi-tengeren.

Mint ahogy arról lapunkon is beszámoltunk, az Orosz Haditengerészet a közelmúltban egy fedélzeti MiG-29-est is elvesztett hasonló körülmények között. A pilóta akkor is sikeresen katapultált. 

A Szu-33-as balesetének hírét egyébként az alábbiak szerint próbáltuk fordítani és minél több forrásból információkat gyűjteni:

A világ repüléssel foglalkozó legolvasottabb internetes magazinjai egymás után adtak hírt a legújabb orosz repülőgép-veszteségről. A „The Aviationist” blogon jelent meg először a hír, amely szerint az eset vasárnap történt, a Szu-33-as leszállása közben a fékező berendezés kötele elszakadt és az átstartoláshoz már nem volt elegendő a fedélzet hossza és a repülőgép sebessége sem. A Daily Pakistan Global szerint hétfőn történt az eset és Moszkva már adott is ki róla közleményt, nyilván csak a híres pakisztáni internetes lapnak, mert más nyoma a sajtóközleménynek nincs – legalábbis a Google nem talál orosz forrást. A hír tartalma egyébként annyiban bővült az eredetihez képest, hogy a gép szíriai bevetés után próbált meg az Admiral Kuznyecovon landolni. A következő hírportál az express.co.uk volt a sorban, ők is hivatkoznak már az orosz védelmi minisztérium sajtóközleményére, plusz információt azonban nem közölnek az esetről. Annyit azért itt már olvashatunk, hogy a pilóta jól van, senki sem sérült és az eset nem befolyásolja a szíriai műveleteket. A Daily Mail online kiadványa sem ad új információt, cserében korrektül megemlítik a The Aviationist blogot, mint eredeti hírforrást és feltételes módban beszélnek arról, hogy szíriai éles bevetésről tért volna vissza a Szu-33-as. Egy órával a The Aviationist cikke után a „Russia beyond the headlines” (meglehetősen furcsa nevű) oldal az első, amely már korrekt TASSZ-forrást is linkel a cikkében. A TASSZ hivatalos közleményében nem szerepel dátum, ez magyarázhatja az eltérő időpontokat az eset bekövetkeztét illetően. A TASSZ csupán annyit tesz a már ismert tényekhez, hogy az Admiral Kuznyecov rendületlenül folytatja a küldetését.

Az események egyértelműsítik: az orosz politikai vezetést nem zavarja a tény, hogy ócskavas-kategóriájú repülőgéphordozóval demonstrálja nagyhatalmi státuszát. Három héten belül a második nagyértékű repülőgépet dobták a tengerbe, szerencsére emberéletet nem követeltek a balesetek. A balesetek közvetlen kiváltó oka a fékezőberendezés meghibásodása – azonban jól tudjuk, hogy a repülőeseményeknek mindig jóval több oka van. A teljesség igénye nélkül, csupán néhány ezekből: a hordozó rossz műszaki állapota miatt a „fedélzetérési” sebesség jelentősen megnő, azaz a fékezőberendezés igénybevétele is jóval nagyobb lesz – erre utal a mindkét esetben bekövetkezett kötélszakadás. Ismert tény, hogy a pilóták kiképzettsége még nagyon alacsony, így komoly kockázati tényező, hogy belehajszolják őket olyan szituációkba, amelyre még nincsenek kellően felkészítve. A döntéshozó, felelős beosztású parancsnokokra erős nyomás hárul a moszkvai vezetés részéről, ez nagyban befolyásolja józan ítélőképességüket.

Az egészről egy szovjet érából származó vicc jut az eszünke: a szibériai favágó húsz év szakadatlan munka után az összes megkeresett pénzével elmegy a vlagyivosztoki kaszinóba és fölteszi azt a ruletten a feketére. Pörög a golyó és megáll a piroson. Igor Vasziljevics megrántja a vállát,–„Könnyen jött, könnyen ment” – mondja, és visszamegy fát vágni.

Úgy tűnik, vannak dolgok, amik nem változnak…

 

Forrás: www.gazeta.ru

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-17 13:08:28
Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én Emlékhely avatót tartott Balatonalmádiban. A 70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba.
2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
2017-08-03 10:04:38
A BAE Systems legfrissebb beszámolójából kiderül, hogy 2017 első hat hónapjában 10 db Eurofighter Typhoon gördült le a gyártósorról, a miértekre választ is adott a brit repülőgépgyártó vállalat.
2017-07-28 10:32:44
Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 21., 12:49
Májusi látogatás Lengyelországban.
2017. 08. 21., 12:24
Augusztus 20-án, vasárnap, a déli órákban Ausztria felől egy Boeing személyszállító repülőgép lépett Magyarország légtérébe anélkül, hogy a légi irányítással rádiókapcsolatot létesített volna.
2017. 08. 18., 09:25
Dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: idén a tisztavatás utáni légi és vízi parádén a honvédség technikai eszközei is megjelennek az Országház előtt.
2017. 08. 17., 15:14
Hagyomány, hogy a katonai alakulatok és nekik otthont adó város között igyekeznek jó kapcsolatokat kialakítani. Különösen így van ez Szolnokon, amelynek közelében a 86. Helikopter Bázis található.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.