2017. 08. 22. kedd
Menyhért, Mirjam
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Saab Indiát célozza meg a Gripen M projekttel

JETfly  |  2017-03-23 13:10:25

A Saab nem adja fel a Gripen haditengerészeti változatának fejlesztését annak ellenére sem, hogy a brazilok úgy döntöttek, egyetlen repülőgép-hordozójukat, a Sao Paolo-t, kivonják a rendszerből.

  • A Saab folytatja a Sea Gripen fejlesztését
  • A haditengerészeti Gripen fejlesztése 2010-ben indult
  • Az Indiai Haditengerészet részére is elküldte a Saab a Sea Gripen ajánlatot

Az eredeti tervek szerint a brit és brazil mérnökök bevonásával készülő Gripen M lett volna a Brazil Haditengerészet zászlóshajójának fő fegyverzete, de a felmerülő problémák miatt törölték ezt a projektet és brazilok egyetlen repülőgép-hordozójának sorsa függőben van.

A svédek hamar találtak lehetséges vásárlót: az Indiai Haditengerészet ajánlatokat kért fedélzeti repülőgépekre és a Saab nem késlekedett a válasszal – ajánlatuk a Gripen M, azaz a Sea Gripen.

Bár a Sea Gripen még csak a fejlesztési fázisban van és hátra van még jónéhány lépés a sorozatgyártásig, a svédek bizakodóak. A brit partner jelentős tapasztalatokkal rendelkezik még a Harrier-program révén és a brazil szakemberek tudására is számíthatnak.

A Saab 2010-ben kezdte el a tengerészeti változat fejlesztését a Gripen E vadászrepülőgép alapjaira. A speciális haditengerészeti igényeknek megfelelően megerősítették a repülőgép futóművét, alkalmassá téve a hajófedélzeti üzemeltetésre. Megerősítették a fékrendszert és fékezőhorgot is szereltek fel a leszálláshoz. Az alapgép már eleve rendelkezett azokkal a képességekkel, melyek a hajóról történő üzemeltetéshez elengedhetetlenek, például a precíziós leszállító rendszerrel, megfelelő kormányozhatósággal magas állásszögeken, megerősített sárkányszerkezettel és korrózió elleni védelemmel. Az alaptípus is képes a kb. 5 m/s süllyedési sebességgel történő földetérésre, azonban ezt 25 kb. 8 m/s-ra kellett növelniük.

A svédek bizakodóak, hiszen a Gripen eleve képes a szűk országúti le- és felszállásra – a hajófedélzeti üzem már nem jelenthet megoldhatatlan problémát számukra.

Forrás: Jane's

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-17 13:08:28
Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én Emlékhely avatót tartott Balatonalmádiban. A 70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba.
2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
2017-08-03 10:04:38
A BAE Systems legfrissebb beszámolójából kiderül, hogy 2017 első hat hónapjában 10 db Eurofighter Typhoon gördült le a gyártósorról, a miértekre választ is adott a brit repülőgépgyártó vállalat.
2017-07-28 10:32:44
Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 21., 12:49
Májusi látogatás Lengyelországban.
2017. 08. 21., 12:24
Augusztus 20-án, vasárnap, a déli órákban Ausztria felől egy Boeing személyszállító repülőgép lépett Magyarország légtérébe anélkül, hogy a légi irányítással rádiókapcsolatot létesített volna.
2017. 08. 18., 09:25
Dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: idén a tisztavatás utáni légi és vízi parádén a honvédség technikai eszközei is megjelennek az Országház előtt.
2017. 08. 17., 15:14
Hagyomány, hogy a katonai alakulatok és nekik otthont adó város között igyekeznek jó kapcsolatokat kialakítani. Különösen így van ez Szolnokon, amelynek közelében a 86. Helikopter Bázis található.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.