2017. 06. 24. szombat
Iván
: 309 Ft   : 277 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

\"Teamwork\"

JETfly  |  2003-10-20 16:46:00

Az utóbbi években a nemzetközi repülőnapok szinte állandó résztvevőjének számít egy fekete-fehér csíkos festéssel díszített holland F-16-os, mely rendkívül dinamikus és látványos programjával újra és újra kivívja a szakmai és a laikus közönség elismerését. Mivel Hollandia nem rendelkezik az olasz Frecce Tricolori-hoz, vagy az angol Red Arrows-hoz hasonlítható nagy létszámú bemutató kötelékkel, így ennek a repülőgépnek a feladata, hogy az airshowkon hazájának légierejét képviselje. Ismerkedjünk meg részletesebben a Holland Királyi Légierő \"arcával\", mely az idei kecskeméti repülőnap egyik sztárja volt, így produkcióját immár több százezer honfitársunk is megcsodálhatta.

A csapat

Hollandiában már 1979-ben, az F-16-osok rendszerbeállításának első évében tartottak szóló bemutatókat, hogy lássák az adófizetők, milyen új vadászgépek szavatolják az ország légterének biztonságát. Egészen a ’90-es évek elejéig azonban nem volt hivatalosan kijelölt bemutató gép illetve pilóta. 1991-ben aztán átfestettek egy gépet a holland nemzeti színekre, és Reindert "Dagger" Zwaart századost kinevezték a Holland Légierő szóló bemutató pilótájának. Az ezt követő években több pilóta is birtokolta ezt a megtisztelő címet illetve beosztást és a hazai, valamint a nemzetközi repülőnapokon számos díjat és trófeát szereztek.

2001 áprilisában a Volkel légibázison állomásozó 312. század J-016 jelzésü F-16-os repülőgépét jelölték ki a megalakuló új bemutató csapat számára. A Védelmi Minisztérium által biztosított pénzből átfestett, rendkívül látványos repülőgép feladata az volt, hogy a nagy tömegeket vonzó repülőnapokon felkeltse a fiatalok érdeklődését a légierő iránt. A bemutatót repülő pilótából és a gépet kiszolgáló müszakiakból álló „Teamwork” fantázianevü csapat állománya vegyesen a Holland Királyi Légierő (Koninklijke Luchtmacht) 322.-ik és a 323.-ik századokból került ki. Mindkét alakulat az F-16-os korszerüsített változatát üzemelteti jelenleg is. A csapat legelső pilótája Richard "Tomba" Buijs százados volt.

A 2003-2004-es szezonban a Leeuwarden légibázison állomásozó 322. század állományába tartozó Christian van Gestel százados kapott lehetőséget, hogy a nemzetközi légi bemutatókon Hollandiát képviselje. Az idén 32 éves vadászpilóta repülő pályafutását 1992-ben a légcsavaros Pilatus PC-7-es gyakorló-kiképző gépen kezdte, majd pedig az Egyesült Államokban T-37-es és T-38-as típusokon folytatta. 1994 májusa óta repül F-16-oson, mellyel eddig mintegy 1600 órát töltött a levegőben. Ez évi, majdnem 180 óra repült időt jelent a nagysebességü típuson. A repülőnapokon a pilóta állandó hívójele „Orange”.

A Leeuwarden bázist jelképező sárkányos felvarrót napjainkban hordják a Teamwork csapat tagjai

A gyakorlások és áttelepülések során valamint az „éles” bemutatók előtt és után a repülőgép felkészítését négy, őrmesteri rangban álló technikus végzi. Ed Zantvoort és René Kolle a 322.-ik században szolgálnak, míg Marcell van Dellen és Peter Zijlstra a 323.-ik század állományába tartoznak. Ben Datema (322. század) és Tonny Ronda századosok (323. század) a csapat szakmai felkészülését segítik, valamint szervezési és adminisztratív feladatokat látnak el.

A pilóta a bemutatóra felkészített, speciális festésü F-16-ossal repül az airshowk helyszínére, míg a kiszolgáló személyzet a tartalék alkatrészeket szállító Fokker F-60-as fedélzetén települ át. Ez utóbbi repülőgép az Eindhovenben állomásozó 334. szállítórepülő századba tartozik. Tartalékgépként rendszerint egy kétüléses F-16-os is részt vesz a repülőnapokon, ezt – ha váratlan meghibásodás nem gátolja a bemutatógépet – a statikus soron szokták kiállítani. Említést érdemel még a csapat által használt, a repülőgéphez hasonlóan díszített Ford Transit mikrobusz is, ami nagy feltünést szokott kelteni a repülőtereken.

A repülőgép

A „Teamwork” által használt J-016 oldalszámú (gyári száma: 6D-172) F-16-ost eredetileg az amerikai General Dynamics cég tervezte de a gyártást már licencben a Fokker Aircraft Industries cég végezte 1989-ben, Hollandiában. A repülőgép 1998-ban a többi holland F-16-ossal együtt átesett a jelentős teljesítmény és képességnövelést, valamint élettartam hosszabbítást eredményező MLU (Mid Live Update) korszerüsítési programon, így a több mint 20 éve gyártott gépek még hosszú ideig rendszerben maradhatnak. A gép új típusjelzése F-16 AM lett, de egyes szakirodalmak F-16 MLU néven is említik. A J-016-os eddig több mint 2000 órát repült.

Az idei évben rendhagyó módon egy másik F-16-ost is használtak néhány bemutatón. Ennek a gépnek a függőleges vezérsíkján a 323. század jelképe, egy papagáj rajza látható, az alakulat fennállásának 60. évfordulójának alkalmából. Ez a gép volt látható a zeltwegi „AirPoweren” is, valamint tartalékként a kecskeméti repülőnapon is tiszteletét tette. Külön érdekesség, hogy az 1999-es jugoszláviai hadmüveletek idején az erről a repülőgépről indított AMRAAM légiharcrakétával sikerült megsemmisíteni egy szerb MiG-29-est.

A bemutató program

A csapat négy különböző bemutató programot dolgozott ki, melyek közül a repülőnapon az aktuális időjárásnak legmegfelelőbbet választják ki. Mindegyik program 8 perces és úgy lettek összeállítva, hogy a közönség számára bemutassák a típus rendkívül jó manőverező képességét. A program során, a szárny törővégein lévő konzolokra szerelt, a Sidewinder rakétára rendkívül hasonlító füstfejlesztő generátor gondoskodik (Smokewinder) a látvány fokozásáról. Néhány repülőnapon még infracsapdák kilövésével is tarkították a bemutatót.

A teljes, úgynevezett „jó idős” programot minimum 5 km-es látótávolság és 7000 láb (kb. 2100 m) felhőalapnál tudja lerepülni a pilóta. Az utánégetővel felszálló gép meredek emelkedés és kifordulás után rögtön egy 9 g-s fordulóval mutatja meg, hogy mennyire szük körön képes megfordulni. Ezután egy háton kinyomás következik (negatív 3 g-s terheléssel) majd pedig 3 teljes fordulatos orsó. Az ebből kivezetett bukfenc alsó ágán egy gyors forduló következik majd pedig újabb meredek emelkedés után a híres „tower”. A MiG-29-estől eltérően azonban a „tower” tetején nem „visszacsúszik” a gép, hanem leborít, valószínüleg a „fly by wire” irányítási rendszer korlátozásai miatt. A látványos manőver csúcsáról egy képzeletbeli gúla palástján, spirált rajzolva süllyed a gép pár száz méter magasságig. Amennyiben az adott repülőnap szervezői engedélyezik, a pilóta ekkor lövi ki az infracsapdákat. Az ezt követő negyedelt orsó után a gép kieresztett futókkal behelyezkedik leszálláshoz. A kerekek földet érése után azonban nem a kigurulás következik, hanem a gép bődületes hangorkán kíséretében utánégetővel egy „touch and go”-t hajt végre, majd újabb 90 fokos emelkedés és újabb „tower” a közönséggel szemben. Az ezt követő alacsony sebességgel végrehajtott, nagy állásszögü áthúzás végén ismét dinamikus gyorsulást mutat be az utánégetővel nem spóroló pilóta, hogy lendületet gyüjtsön a nagy sebességü áthúzáshoz. A program végén egy spirállal és szárnybillegtetéssel búcsúzik a közönségtől a Fighting Falcon. Külön látványosság a holland nemzeti színekre festett fékernyő, melyet szinte mindig használ leszállás után a pilóta.

A második számú program gyakorlatilag teljesen megegyezik az ún. „jó idős programmal” csak a függőleges figurák csúcspontja van alacsonyabban, ezt 1000 méteres felhőalap esetén használják. Amennyiben a felhőalap még alacsonyabban van, elmaradnak a meredek emelkedések és a bukfencek, valamint változik a többi manőver sorrendje (3-as és 4-es program).

Az esztétikus festésü repülőgép bemutatóját rendkívül látványossá teszi a szárnyvégi füstölők használata, valamint a gyakran alkalmazott utánégető. Az inkább a laikus nézőközönség számára show jelleggel összeállított program azonban számos nehéz elemet is tartalmaz (például háton kinyomás, nagy állásszögü áthúzás minimális sebességgel).

A céltudatosan létrehozott bemutatócsapat és a profi menedzselés mutatja, hogy a holland katonai vezetők felismerték, milyen hatalmas marketing lehetőségeket rejt akár csak egy darab repülőgép(!), folyamatos jelenléte is az alkalmanként többszázezer nézőt vonzó nemzetközi repülőnapokon és haditechnikai bemutatókon. Az állandóan viselt különleges festés engedélyezése és a pilóta rendelkezésére álló megfelelő gyakorlási lehetőség (az évi átlag 180 óra repült idő felett…) mind a sikeres szereplést segíti elő. A Holland Királyi Légierőben szolgáló pilóták és müszakiak felkészültségét is reprezentáló „Teamwork” mind a hazai mind a külföldi airshowkon ismertséget és elismertséget vívott ki magának, méltán képviselve hazáját.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítségéért ez úton mondok köszönetet René Kolle-nek és Howard J. Curtis-nek.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017-06-22 12:06:35
A napokban több kínai hírportálon fotók jelentek meg arról, hogy a kínai Chengdu Aircraft Industry Corporation (CAC) vállalat területén megkezdődött az első, Mianmarnak szánt JF-17 Thunder berepülési programja.
2017-06-21 13:59:19
A Lufthansát választották Európa legjobb légitársaságának (Best Airline in Europe). A díj átadására a Paris Air Show alkalmából, 2017. június 20-án, Le Bourget-ban került sor. A Skytrax légiipari piackutató intézet mintegy 18 millió utast kérdezett meg a témában több, mint 160 országból.
2017-06-20 16:35:52
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
2017-06-16 15:30:30
Mostantól a hét minden egyes napján közlekedik a Ukraine International Airlines Boeing 737-es típusú repülőgépe Kijev Boriszpil repülőtere és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. Az új járatot, amelynek első gépe máris majdnem telt házzal érkezett Kijevből, ünnepélyes keretek között fogadták a budapesti repülőtéren.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 06. 22., 10:31
Kevés jellemzőbb mozzanata van a hazai örökségvédelemnek, mint a Budaörsi Repülőtér nyolcvanadik születésnapja.
2017. 06. 21., 12:47
Az ejtőernyősnek az ugrás soha el nem múló szerelem.
2017. 06. 20., 16:11
A svéd Saab jelenlegi csúcstípusa a JAS-39 Gripen hasonlóan a többi korszerű kortársához folyamatos továbbfejlesztés alatt áll.
2017. 06. 20., 16:10
Az NMA kompozit törzzsel és szárnnyal készül. A Qatar a blokád ellenére nem mond le rendelést. A Boeing negyvenezer új gép eladását prognosztizálja.

  Legfrissebbek most

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program részére június 19-én leszállították az első állandó állomáshelyű C-17-es hajtóművet.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A napokban hozták nyilvánosságra a hírt, mely szerint a Kanadai Különleges Erők Irakban harcoló egységének egyik mesterlövésze 3 450 méterről lőtte le az Iszlám Állam egyik terroristáját, mellyel új rekordot állított fel.