2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szu-27 – a világ egyik legjobb harci repülőgépe - 1. rész

JETfly  |  2012. 02. 13., 09:25

Ikarosz a lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője. Ikarosz apjával együtt akart elszökni Kréta szigetéről. Mindketten tollakból és viaszból készített szárnyakat készítettek maguknak, amivel megpróbáltak elrepülni. Sikerült is a levegőbe emelkedniük. Mielőtt azonban még felszálltak volna, apja megmondta fiának, se túl alacsonyan ne repüljön, mert elragadják a hullámok, se túl magasan, mert a Nap megolvaszthatja a viaszt. Apja szavát egy ideig megtartotta, de a magasság megigézte, megszegte az ígéretét, s egyre magasabbra repült. A Nap így megolvasztotta a viaszt, a tollak leváltak, Ikarosz a tengerben lelte halálát. Apja a parton leszállva gyászolta meg, s átkozta találmányát.Tényleg „elátkozott”találmány az a szerkezet – esetünkben a repülőgép – amely lehetővé teszi az ember számára, hogy a levegőbe emelkedjen?

A repüléstörténet nem szól másról napjainkban sem, mint a múltban, levegőnél nehezebb repülőszerkezetek folyamatos fejlesztéséről. Minden korban a legjobb, legzseniálisabb mérnökök és tervezők vállalnak oroszlánrészt a repülőgépek építésében.

Alekszandr Mozsajszkij repülőgép tervezőMihail Vasziljevics Lomonoszov jelentős orosz tudós 1754-ben tervezett modelljei nem csak levegőbe emelkedtek, hanem kisebb teher szállítására is alkalmasak voltak.

Mintegy száz évvel később Alekszandr Fjodorovics Mozsajszkij orosz ellentengernagy, a repülés egyik úttörője bemutatta merevszárnyú repülőgépét. A Mozsajszkij által tervezett repülőgép bemutatására 1882. július 20-án került sor. Az orosz repülés fejlődésében vitathatatlan érdemeket szerzett Nyikolaj Jegorovics Zsukovszkij, az aerodinamika jelentős kutatója, a repülés fizikai elméletének kidolgozója, valamint Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij, aki elsőként tett olyan megállapítást, hogy a repülőgép sebessége függ a szárny profiljától.

A háború előtti időben a kormányzat felismerte, hogy a hadseregnek szüksége van új repülőtechnikai eszközökre és a fejlesztésekre nem sajnálta sem az anyagi, sem padig a humán (emberi) forrásokat. Ezek az erőfeszítések a fémből történő repülőgépgyártás jelentős áttöréséhez vezettek. A repülőtechnikai eszközöket különféle céllal, feladattal tervezték: felderítő-, vadász-, csata és bombázó repülőgépek.

A világ repülőgép tervezői előtt – nem csak a Szovjetunióban – egy probléma megoldása állt és áll napjainkban is, melyik képes gyorsabban és magasabban repülni, és melyik rendelkezik egyszerübb és szilárdabb irányíthatósággal.

Az igazi harc a légifölény megszerzéséért a világ két (Egyesült Államok, Szovjetunió) vezető ereje között 1965-ben kezdődött, amikor az amerikaiak megkezdték egy negyedik generációs vadászrepülőgép fejlesztését.

Vietnámi háborúA vietnámi háborúban zajló tesztek során bizonyítást nyert, hogy a modell középhatótávolságú rakétákkal felfegyverezve jelentősen veszített manőverezési képességét tekintve a szovjet MiG típussal szemben. A vietnámi-amerikai katonai konfliktus időszakában a levegőben zajló csatákra a közel légiharc volt jellemző, amelyekből a gyengébb manőverezési képességü amerikai repülőgépek gyakran kerültek ki vesztesként. Mindezen túl a jelentős tömegü és nehézkes, lomha repülőgépek „kényelmes” célpontot nyújtottak a földi haditechnikai eszközök számára. A szovjet tervezők által megalkotott, MiG-25 típusú nagysebességü (3000 km/h sebesség elérése is képes) vadászrepülőgép sarkallta arra az amerikaiakat, hogy megkezdjék egy nagysebességü, szuper manőverező képességü vadászrepülőgép fejlesztését. Az amerikai fejlesztésü repülőgép az F-15 jelölést kapta, és 1972-es első repülése után kezdődött meg rendszeresítése a légierőnél. Szovjet katonai szakértők úgy ítélték meg, hogy az új amerikai vadászrepülőgép felülmúlta a Szovjet Légierő állományában megtalálható valamennyi repülőgépet. Ez a helyzet új feladat elé állította a szovjet tervezőket; a lehető legrövidebb időn belül kifejleszteni egy olyan vadászrepülőgépet, amely visszaveszi a fölényt az F-15 típussal szemben.

Gyakorlatilag az amerikai tervezőkkel párhuzamosan a szovjet „Szuhoj” kísérleti-tervezőiroda munkatársai is megkapták az állami megbízást egy negyedik generációs orosz vadászrepülőgép megalkotására. A repülőgéppel szembeni elvárásként fogalmazták meg a kiváló manőverezőképességet, a nagytávolságú átrepülések lehetőségét (kiterjesztett hatótávolság), modern fegyverrendszerek alkalmazási lehetőségét, valamint új célzó- és navigációs rendszerek, berendezések használatát. Az új típus fejlesztésénél figyelembe vették a közel légiharc követelményeit éppúgy, mint a nagyhatótávolságú rakéták alkalmazásának feltételeit. Az új modell a T-10 kódot kapta.

A T-10 kísérleti példánya, amit a későbbiekben „átkereszteltek” Szu-27-re 1977 májusában hajtotta végre első repülését a pilótaülésben Vlagyimir Szergejevics Iljusin berepülőpilótával (aki nem mellesleg Szergej Iljusin repülőgép-tervező fia). A pilótának nagyon tetszett a repülőgép, azonban észrevételei alapján további fejlesztéseket kellett végrehajtani.

T-10

Annak ellenére, hogy a T-10 egy új vadászrepülőgép volt, tömegét, fegyverzetét, elektronikáját és aerodinamikai tulajdonságait tekintve szembetünő hiányosságokat mutatott. A szakértők véleménye szerint a szárny helytelenül megválasztott konfigurációja a repülőgép stabilitásának és irányíthatóságának rovására ment. Ezeket a hibákat, hiányosságokat ki kellett küszöbölni. Ennek érdekében jelentős változtatásokat hajtottak végre a repülőgép több pontján, átdolgozták a szárny profilját, kisegítő berendezéseket helyeztek el.

A Szu-27 típus fejlesztése során, a kísérleti eredmények alapján elmondható, hogy a világ legjobb harci repülőgépét sikerült megtervezni. Ezzel a kérdéskörrel a következő részben foglalkozunk.

(Valerij Boban)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-13 12:52:44
25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!
2024-03-11 14:35:49
A Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin