2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai technológiák felhasználásával épült az új kínai vadászrepülőgép(?)

JETfly  |  2011. 01. 25., 11:27

A közelmúltban bemutatott és első repülését végrehajtó kínai, ötödik generációs vadászrepülőgépen a kínai szakemberek olyan csúcstechnológiát (high-tech) alkalmaztak, amely fenyegetést jelenthet az eddigi amerikai légi fölényre, és amely technológia alkalmazásával a kínaiak ezúttal sem hazudtolták meg önmagukat, Visszatérünk a gyökerekhez, a kínai „másolóiparhoz”. Nagy a valószínűsége annak, hogy az amerikai légi fölényt a kínaiak amerikai technológia alkalmazásával veszélyeztetik.

Balkáni katonai szakemberek és más szakértők véleménye szerint a kínaiak, az 1999-es jugoszláviai hadmüveletek során lelőtt amerikai F-117 Nighthawk egyes technológiai újításait alkalmazták saját gépük megépítésénél.

Mint az köztudott a Nighthawk volt az első olyan vadászrepülőgép, amelyet a radarok csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak felderíteni. Ennek ellenére 1999. március 27-én a NATO koszovói bombázása során a szerb légvédelmi erők lelőttek egy F-117 Nighthawk-ot. A pilóta katapultált, és kimentették a hadmüveleti területről.

Ez volt az első alkalom, hogy a lopakodó vadászrepülőgépet sikerült lelőni. A Pentagon azt hitte, hogy a megfelelő taktika és puszta szerencse kombinációja vezetett odáig, hogy az ex-szovjet építésü SA-3 típusú rakéta eltalálja a vadászgépet. A lelőtt gép roncsai nagy területen szóródtak szét és azt a civilek gyüjtögették – szuvenírként.

 

Szuvenírgyüjtők a koszovóban lelőtt F-117 roncsánálSzuvenírgyüjtők a koszovóban lelőtt F-117 roncsánál

 

„Abban az időben a felderítői jelentések beszámoltak arról, hogy kínai ügynökök érkeztek a régióba és az ott élő farmerektől felvásárolták a repülőgép darabjait”, - mondta Davor Domazet-Loso admirális, aki a koszovói háború idején a horvát hadsereg vezérkari főnöke volt.

„Feltételezzük, hogy Kína arra használta azokat az anyagokat, hogy tanulmányozza a lopakodó technológiát … és mérnökeik alkalmazzák azt”, - mondta egy telefoninterjú során Domazet-Loso.

Egy vezető szerb katonai hivatalnok megerősítette, hogy a roncs több darabját tulajdonították el „gyüjtők”, amelyek végül „külföldi katonai attasék kezébe kerültek”.

Washingtonban egy, a légierő állományába tartozó hivatalnok úgy nyilatkozott, hogy a hírszerzés olyan naiv volt, nem feltételezte, hogy bármi kapcsolat lenne a lelőtt F-117-nél alkalmazott és a kínai J-20 lopakodó technológiája között.  Az informátor ragaszkodott anonimitásának megőrzéséhez, mivel bizalmas információkat szivárogtatott ki. Az erőfeszítések, hogy Kínától információkat kapjanak a technológiát illetően, sikertelenek voltak. (Mily érdekes!)

A kínai többfeladatú, lopakodó vadászrepülőgép – Chengdu J-20 – 2011. január 11-én hajtotta végre első repülését. Bár az ikerhajtómüves J-20 szolgálatba állására még minimum nyolc, kilenc évet várni kell, vetélytársa lehet az amerikai F-22 Raptornak, a Nighthawk utódjának, az egyetlen rendszeresített lopakodó vadászrepülőgépnek.

A koszovói háború során lelőtt F-117 Nighthawk több darabja – a szárny bal oldali része az USAF logójával, a fülketető, a katapultülés, a pilóta sisakja és a rádió a belgrádi repülési múzeumban van kiállítva.

 

A belgrádi repülési múzeumban látható F-117 fülketetőA belgrádi repülő múzeumban kiállított F-117 fülketető, katapultülés és a pilóta sisakja

 

„Nem tudom mi történt a repülőgép többi részével”, - mondta Zoran Milicevic, a múzeum igazgatóhelyettese. „A múltban rengeteg delegáció látogatott el a múzeumba, köztük kínaiak, oroszok, amerikaiak, de egyik sem mutatott érdeklődést, hogy megvásárolná a gép bármely részét.”

Zoran Kusovac, a római katonai tanácsadó s Slobodan Milosevic, korábbi szerb elnök rezsimje rutinszerüen osztotta meg szövetségeseivel – Kínával és Oroszországgal – az elfogott nyugati berendezéseket.

„A lelőtt F-117-es mind az oroszok, mind a kínaiak várakozását felülmúlta”, - mondta Kusovac.

Az orosz T-50 prototípusa tavaly hajtotta végre első repülését, amely várhatóan négy, öt éven belül kerülhet rendszeresítésre. Valószínüleg az oroszok is a lelőtt F-117 Nighthawk alapjain szerzett tapasztalatokat alkalmazták a lopakodó technológiát illetően.

 

 

Az F-117 fejlesztése az 1970-es években a legnagyobb titoktartással zajlott, majd 1983-ban állt rendszerbe a típus. A gép nem teljesen láthatatlan a radarok számára, azonban a gép alakja, valamint bevonata nehezen észlelhetővé tette. A radarkeresztmetszetet tovább csökkentették mivel a szárny be-, illetve kilépő élei olyan nemesfém méhsejt szerkezetből álltak, amelyek elnyelték a radarsugarakat.

Kusovac véleménye szerint a titkos technológia megismerése, különösen a radarsugár elnyelő bevonat jelentősen növelte Kína lehetőségeit saját vadászgépe fejlesztése során.

Alexander Huang a Taipei Tamkang Egyetem képviselője azt mondta, hogy a J-20 egy jelentős lépés Kína számára. A Domazet-Loso által elmondottakat „logikus okfejtésnek” tartja.

„Más, jelentős forrás nem került napvilágra a J-20 lopakodó technológiájának eredetére vonatkozóan”, - mondta Huang. „A volt horvát vezérkari főnök érvelése igaz, a lehetőséget nem lehet kizárni.”

A kínai ipari kémkedés mind Nyugat-Európában, mind pedig az Egyesült Államokban egyre nagyobb méreteket ölt, amire az adott országok egyre „agresszívabban” reagálnak.

Nyugat-Európai diplomaták azon a véleményen vannak, hogy a koszovói válság idején Kína egy hírszerző állást tartott fent a belgrádi nagykövetségén. Az épületet az amerikai bombázók „tévesen” bombázták, amelynek következtében három ember életét vesztette.

„Ez azt jelenti, hogy a szerbek és a kínaiak megosztották egymással hírszerzői információikat”, - mondta Alexander Neil, a Brit Hírszerző Központ, ázsiai biztonsági program vezetője. „Nagyon valószínü, hogy az információk mellett megosztották a lelőtt F-117 repülőgépen alkalmazott technológiát is, és nagyon is leképzelhető, hogy az F-117 egyes darabjai Kínában „landoltak”.

 

A cikk címében szereplő - zárójelbe tett - kérdőjellel Olvasóinkra bízzuk annak eldöntését, mennyire tartják valósnak az amerikai technológia felhasználását úgy a kínai, mint az orosz ötödik generációs vadászrepülőgép esetében. Észrevételeiket kérjük osszák meg velünk és Egymással a Facebook Jetfly oldalán.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-13 12:52:44
25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!
2024-03-11 14:35:49
A Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin