2017. 07. 20. csütörtök
Illés
: 306 Ft   : 266 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visszatértek a Sólymok- búcsú a Kandúroktól

JETfly  |  2004-10-04 13:22:52

A Grumman F-14A Tomcat, vagyis „kandúr” nevű kétüléses vadászgépek harminc éven át játszottak főszerepet az amerikai flotta, a US Navy pilóta-elitjének képzésében. A típus - az első négy évet leszámítva - meghatározta a Kalifornia állambeli NAS Miramar haditengerészeti-légibázison 1968-ban létrehozott légi hadviselési továbbképző központ, közkeletűbb nevén a Top Gun életét.

Az 1986-ban bemutatott mozifilm hatására az iskola nevének hallatán az emberek még napjainkban is csak a Tomcatekre gondolnak. Pedig közben az idő eljárt a variaszárnyú harcosok felett és a kiképző központ életében is jelentős változások történtek. A miramari bázis a flotta és a tengerészgyalogság repülőerőit érintő átszervezések következtében utóbbi kezelésébe került és emiatt a Top Gun iskola 1996-ban a nevadai Fallonba költözött.

Ami a legendás géptípust illeti, a napvilágra került tervek szerint 2007-ben átfegyverzik az utolsó repülőgép-hordozón állomásozó Tomcat századot is. Az F-14-ek helyébe a Boeing F/A-18E/F Super Hornetek lépnek. Ennek megfelelően a NAS Fallon támaszponton az utolsó Tomcat legénység továbbképzése már egy esztendeje befejeződött. Az illetékesek úgy számolnak, hogy az évek során átképzett pilóták és fedélzeti fegyverrendszer-kezelők éppen elegendően vannak ahhoz, hogy a még aktív Tomcat-századok hajózói 2007-ig is elsőrangú kiképzésben részesüljenek a hordozókon.

 A bázison 1996-tól repülnek a kétfeladatú F/A-18A/B Hornetek. Kezdetben a különböző típusok elleni légi harc oktatásában kaptak szerepet és viselték függőleges vezérsíkjaikon a fekete villámot, a híressé vált, színes Top Gun jelvényt és a NSAWC betüket, ami a haditengerészeti csapásmérő és légi hadviselési központot jelenti.

Már az elnevezésből is kiderül, hogy a korábbi Top Gun képzés akkortól csupán egy részét alkotta a tananyagnak. A már említett típusváltás jól érződik a támaszpont 61 db-os gépállományán. Az F-14A Tomcatekből ma még 9 db szolgál, de számuk fokozatosan csökken. Míg kezdetben csupán egy századnyi volt a Hornetek aránya, addig napjainkra ez lett a főtípus. Az együlésesekből 28 db van, a kétülésesekből négy.

A továbbképzésen résztvevőknek a más típusok elleni légi harcot az oktatók Lockheed-Martin F-16A és B Fighting Falconokkal felszállva tanítják. A flottánál kilenc év elteltével újból megjelenő „vadászsólymokból” összesen 14 db-ot állítottak szolgálatba, ebből tíz az együlésesek száma.

A gépeket eredetileg a pakisztáni légierőnek szánták, mivel azonban az ország atomfegyverek előállításába kezdett, leszállításukra az amerikai törvényhozás tiltó rendelkezése miatt nem került sor. Az embargó alá vett gépek alapjában korai Block 15-ös variánsok voltak, de HUD kijelzőik már olyanok, mint amilyenek a korszerübb Block 25-ösökön találhatók.

A bázis repülőeszközeit egy Beech C-12-es futárgép és hét forgószárnyú egészíti ki. Utóbbiak Sikorsky SH-60 Seahawk változatok, melyeket elsődlegesen kutató-mentő feladatokra alkalmaznak. Fallonban állandó jelleggel 130 tiszti és 250 legénységi állományú hivatásos szolgál. Rajtuk kívül félezer polgári alkalmazott is dolgozik a támaszponton.

A pilótaképző kurzusok indításán túl a bázison történik a repülőgép-hordozók repülőezredeinek tengerre szállás előtti egyhónapos felkészítése. A féléves frontvonalbeli szolgálat megkezdése előtt egy-egy hordozóról alkalmanként 1500 fő hajózó, repülésirányító és földi kiszolgáló érkezik, hogy felfrissítse ismereteit. Ilyen „vendégeskedésre” évente fél tucatszor kerül sor. Mivel az ezredek gépeiket is hozzák, talán nem meglepő, hogy minden évben közel 130 millió liternyi üzemanyag fogy.

A támaszponton állomásozik még a hivatalosan a flotta tartalékos erőinek állományába tartozó VFC-13 jelzésü „agresszor” század, mely 1996-tól a Northrop F-5E és F Tiger II típussal repülve ellenséges gépeket szimulál.

Az NSAWC-től függetlenül müködő alakulat személyi állománya 36 tisztből és 33 fő legénységi állományú tengerészből áll. A „Saints”, vagyis a „szentek” 15 db egy- és két db kétüléses gépükkel évi 5000 felszállást teljesítenek. Nagy tapasztalatú repülőgép-vezetőik a különféle hadgyakorlatokon az amerikai csendes-óceáni flotta pilótáin kívül rendszeresen megmérkőznek a kanadai fegyveres erők vadászgépeiben ülőkkel is. Az NSAWC gépeinek festése igencsak különbözik a US Navy más alakulataiban szolgáló repülőeszközökön láthatótól.

A Tomcatek közt akad egy iráni festésü. A többi színeit, akárcsak a másik típusokét, a szürke és a kék árnyalataiból vagy a sárgáéból meg a barnáéból keverték ki. Utóbbi, sivatagi álcázó-színek érthetőek, mert a 26000 km2-nyi gyakorlóterület voltaképp ilyen jellegü.

A VFC-13 Tigerjei mindegyiktől eltérő színekben pompáznak, amivel „ellenséges” mivoltukat igyekeznek még jobban kiemelni. Napjainkban érkeznek meg hozzájuk a Hornetek, melyekkel egyre apadó számú F-5-ös gépparkjukat pótolják.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-07-14 12:04:36
A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Oroszország védelmi minisztériuma 2017. július 5-én szerződést kötött az Oroszország Helikopterei Holdinggal - annak is a kazanyi helikoptergyárával, további 10 darab Ansat-U típusú könnyű kiképző forgószárnyas vásárlásáról.
2017-07-07 16:13:34
Jövő májustól nem kevesebb, mint heti hat közvetlen járatot indít Budapestről New Yorkba és Chicagóba a lengyel LOT légitársaság, ezzel hatéves szünet után ismét lesz közvetlen légi összeköttetés az Egyesült Államok és Magyarország között. A lengyel légitársaság mindkét nagyvárosba a világ egyik legkorszerűbb repülőgépével, az amerikai Boeing 787-es Dreamlinerrel teljesíti a járatokat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 07. 20., 10:20

Pápáról indult az amerikai ejtőernyős gyakorlat

Az MH Pápa Bázisrepülőtérről indult az amerikai hadsereg látványos bemutatója a Swift Response 2017 gyakorlat nyilvános napján, július 18-án, kedden. Az Egyesült Államok hadseregének és más szövetséges államok katonáinak ejtőernyős akciója Bulgáriában fejeződött be.
2017. 07. 19., 12:23
Swift Response 2017 gyakorlaton részt vevő amerikai erők június 22. és július 22. közt az MH Pápa Bázisrepülőtérre települve, illetve onnan indulva hajtja végre a Romániába és Bulgáriába tervezett légidesszant-műveleteket.
2017. 07. 17., 11:15
Franciaország és Németország megállapodott abban, hogy „közös európai légi harci rendszert” fejleszt ki a jelenlegi harci repülőgépek hosszú távú lecserélésére.
2017. 07. 14., 09:59
Az esemény során egy vadonatúj Lockheed Martin F-35A Lightning II ötödik generációs alacsony észlelhetőségű vadászbombázó szenvedett súlyos, de javítható sérülést.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A védelmi és biztonsági területen működő Saab 2017. július közepén leszállította a Carl-Gustaf M4 többcélú fegyvereket Szlovákia számára.