2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visszatértek a Sólymok- búcsú a Kandúroktól

JETfly  |  2004. 10. 04., 13:22

A Grumman F-14A Tomcat, vagyis „kandúr” nevű kétüléses vadászgépek harminc éven át játszottak főszerepet az amerikai flotta, a US Navy pilóta-elitjének képzésében. A típus - az első négy évet leszámítva - meghatározta a Kalifornia állambeli NAS Miramar haditengerészeti-légibázison 1968-ban létrehozott légi hadviselési továbbképző központ, közkeletűbb nevén a Top Gun életét.

Az 1986-ban bemutatott mozifilm hatására az iskola nevének hallatán az emberek még napjainkban is csak a Tomcatekre gondolnak. Pedig közben az idő eljárt a variaszárnyú harcosok felett és a kiképző központ életében is jelentős változások történtek. A miramari bázis a flotta és a tengerészgyalogság repülőerőit érintő átszervezések következtében utóbbi kezelésébe került és emiatt a Top Gun iskola 1996-ban a nevadai Fallonba költözött.

Ami a legendás géptípust illeti, a napvilágra került tervek szerint 2007-ben átfegyverzik az utolsó repülőgép-hordozón állomásozó Tomcat századot is. Az F-14-ek helyébe a Boeing F/A-18E/F Super Hornetek lépnek. Ennek megfelelően a NAS Fallon támaszponton az utolsó Tomcat legénység továbbképzése már egy esztendeje befejeződött. Az illetékesek úgy számolnak, hogy az évek során átképzett pilóták és fedélzeti fegyverrendszer-kezelők éppen elegendően vannak ahhoz, hogy a még aktív Tomcat-századok hajózói 2007-ig is elsőrangú kiképzésben részesüljenek a hordozókon.

 A bázison 1996-tól repülnek a kétfeladatú F/A-18A/B Hornetek. Kezdetben a különböző típusok elleni légi harc oktatásában kaptak szerepet és viselték függőleges vezérsíkjaikon a fekete villámot, a híressé vált, színes Top Gun jelvényt és a NSAWC betüket, ami a haditengerészeti csapásmérő és légi hadviselési központot jelenti.

Már az elnevezésből is kiderül, hogy a korábbi Top Gun képzés akkortól csupán egy részét alkotta a tananyagnak. A már említett típusváltás jól érződik a támaszpont 61 db-os gépállományán. Az F-14A Tomcatekből ma még 9 db szolgál, de számuk fokozatosan csökken. Míg kezdetben csupán egy századnyi volt a Hornetek aránya, addig napjainkra ez lett a főtípus. Az együlésesekből 28 db van, a kétülésesekből négy.

A továbbképzésen résztvevőknek a más típusok elleni légi harcot az oktatók Lockheed-Martin F-16A és B Fighting Falconokkal felszállva tanítják. A flottánál kilenc év elteltével újból megjelenő „vadászsólymokból” összesen 14 db-ot állítottak szolgálatba, ebből tíz az együlésesek száma.

A gépeket eredetileg a pakisztáni légierőnek szánták, mivel azonban az ország atomfegyverek előállításába kezdett, leszállításukra az amerikai törvényhozás tiltó rendelkezése miatt nem került sor. Az embargó alá vett gépek alapjában korai Block 15-ös variánsok voltak, de HUD kijelzőik már olyanok, mint amilyenek a korszerübb Block 25-ösökön találhatók.

A bázis repülőeszközeit egy Beech C-12-es futárgép és hét forgószárnyú egészíti ki. Utóbbiak Sikorsky SH-60 Seahawk változatok, melyeket elsődlegesen kutató-mentő feladatokra alkalmaznak. Fallonban állandó jelleggel 130 tiszti és 250 legénységi állományú hivatásos szolgál. Rajtuk kívül félezer polgári alkalmazott is dolgozik a támaszponton.

A pilótaképző kurzusok indításán túl a bázison történik a repülőgép-hordozók repülőezredeinek tengerre szállás előtti egyhónapos felkészítése. A féléves frontvonalbeli szolgálat megkezdése előtt egy-egy hordozóról alkalmanként 1500 fő hajózó, repülésirányító és földi kiszolgáló érkezik, hogy felfrissítse ismereteit. Ilyen „vendégeskedésre” évente fél tucatszor kerül sor. Mivel az ezredek gépeiket is hozzák, talán nem meglepő, hogy minden évben közel 130 millió liternyi üzemanyag fogy.

A támaszponton állomásozik még a hivatalosan a flotta tartalékos erőinek állományába tartozó VFC-13 jelzésü „agresszor” század, mely 1996-tól a Northrop F-5E és F Tiger II típussal repülve ellenséges gépeket szimulál.

Az NSAWC-től függetlenül müködő alakulat személyi állománya 36 tisztből és 33 fő legénységi állományú tengerészből áll. A „Saints”, vagyis a „szentek” 15 db egy- és két db kétüléses gépükkel évi 5000 felszállást teljesítenek. Nagy tapasztalatú repülőgép-vezetőik a különféle hadgyakorlatokon az amerikai csendes-óceáni flotta pilótáin kívül rendszeresen megmérkőznek a kanadai fegyveres erők vadászgépeiben ülőkkel is. Az NSAWC gépeinek festése igencsak különbözik a US Navy más alakulataiban szolgáló repülőeszközökön láthatótól.

A Tomcatek közt akad egy iráni festésü. A többi színeit, akárcsak a másik típusokét, a szürke és a kék árnyalataiból vagy a sárgáéból meg a barnáéból keverték ki. Utóbbi, sivatagi álcázó-színek érthetőek, mert a 26000 km2-nyi gyakorlóterület voltaképp ilyen jellegü.

A VFC-13 Tigerjei mindegyiktől eltérő színekben pompáznak, amivel „ellenséges” mivoltukat igyekeznek még jobban kiemelni. Napjainkban érkeznek meg hozzájuk a Hornetek, melyekkel egyre apadó számú F-5-ös gépparkjukat pótolják.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-13 12:52:44
25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!
2024-03-11 14:35:49
A Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

2022. október 28-án került sor Dani Zoltán székely származású nyugalmazott ezredes nagykanizsai előadására a Halis István Városi Könyvtárban. Az F-117-es lelövésének 25. jubileuma alkalmából idézzük most fel a prezentáció anyagát!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin