2017. 05. 22. hétfő
Júlia, Rita
: 309 Ft   : 276 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csoportterápia

JETfly  |  2003-12-05 10:41:00

Az F-35 Joint Strike Fighter fejlesztésében jelentős ipari részvétellel rendelkező több partnerország is egyesíti erőit, hogy megpróbáljanak nagyobb befolyással lenni a programra.

Még ebben az évben aláírásra kerül az a háromoldalú egyetértési nyilatkozat, amely Kanada, Dánia és Norvégia között jön létre, míg a Kanada és Ausztrália közötti szövetség már létre is jött. A születő szövetségesek azt tervezik, hogy a következő években több milliárd dollárral vesznek részt a fejlesztésben.

November 4-én kanadai, dán és norvég szakértők találkoztak Oszlóban, hogy egyeztessék az ipari együttmüködésről szóló terveiket. Másnap ezt követte a JSF ipari találkozó, amin Tom Burbage, a Lockheed Martin JSF programigazgatója is részt vett.

A JSF programban való kiterjedt ipari részvétel továbbra is élő politikai ügy számos résztvevő számára, mivel minden egyes kormány azon mesterkedik, hogy erősebb pozíciót vívjanak ki maguknak. Például a novemberi Bush-Blair csúcstalálkozón Nagy-Britannia a programban betöltött szerepét érintő kérdések is a megvitatott témák közé kerültek.

Norvég politikai szakértők szerint a JSF ipari együttmüködés továbbra is igen érzékeny téma az országukban. A JSF megbeszélésen néhány norvég ipari vezető körében nőtt az aggodalom az eddig elért csekély eredmény miatt, állítják a szakértők.

November 17-én a Norvég Gépipari Szövetség levelet írt a parlament honvédelmi bizottságának a JSF-ről, amelyben azt állítják, hogy „Az ipari fejlesztési program során elért eredmények nem felelnek meg a norvég gyártók elvárásainak.”

Norvégia „hármasszintü” partnerként vesz részt a JSF rendszerfejlesztési és demonstrációs szakaszában, de ő is, mint a legtöbb résztvevő, már elkötelezte magát a repülőgép beszerzése mellett. A JSF vetélytársai, akik részei az Eurofighter konzorciumnak továbbra is próbálják a Typhoont ráerőltetni Norvégiára, megpróbálva kihasználni a JSF ipari együttmüködés gyengeségét.

„Azért csatlakoztunk az egyetértési nyilatkozathoz, hogy kicserélve az ipari információkat jobban segíthessük az ipart, ami segíti a JSF fejlesztésével kapcsolatos munkákat,” mondja Michael Slack, a Kanadai Védelmi Minisztérium európai ügyekért felelős igazgatója és a JSF projekt menedzsere. Slack úr is részt vett az Oszlóban rendezett JSF találkozón.

Az egyezmény számos kormányszintü jóváhagyást is tartalmaz az ipari együttmüködésre vonatkozólag. Slack fenntartja, hogy az egyezmény nem az Egyesült Államok kormányával és a JSF program fővállalkozójával, a Lockheed Martinnal szembeni taktikázás, hogy munkát szerezzenek saját vállalataiknak. A cél az, hogy lehetővé tegyék az ipar számára a legjobb érték együttes létrehozását, más szóval a technikai megoldások és ár legjobb elegyének megteremtését. Emellett a kormányok a további szerződések lehetőségeinek felderítésével segíteni fogják alvállalkozóikat.

Ez a lépés azonban a partnerek elégedetlenségét tükrözi a vállalataik által elnyerhető szerződések számát illetően, annak ellenére, hogy minden egyes résztvevő kormány több millió dollárral járul hozzá a JSF programhoz. Emellett a négy ország több mint 200 F-35-ös potenciális vásárlója is.

Az egyezség mögött több van, mint egyszerü technológia megosztás. Kanada jó lehetőségekkel rendelkezik a Pentagon katonai piacán, amit most a többi ország cégei kihasználhatnak. Sőt, „az egyik ok, amiért belevágtunk az ügybe az nem csak a JSF lehetőségek feltérképezése, hanem, hogy pozícióba hozzuk a vállalatainkat a nem-JSF programokban is,” mondja Slack. Ezek a tevékenységek nem feltétlenül az Egyesült Államokban történnének, lehetne az Kanadában, vagy más országokban is. A Norvégiában tartott találkozót követően kanadai cégek meglepetésüket fejezték ki a JSF-hez nem kapcsolódó lehetőségek nagy számát illetően, tette hozzá Slack. A JSF azonban rövidtávú odafigyelést igényel. Az elkövetkezendő közel tíz éves időszak alatt még több mint 3 milliárd dollár értékü szerződés vár megkötésre.

A találkozón résztvevő országok hét fő területet határoztak meg, amelyen gyümölcsöző lehet az ipari együttmüködés, mert az ezeket érintő szerződések a következő 3-5 évben köttetnek meg. Ezek a területek a következők: a földi kiszolgáló eszközök, a futómü alkatrészei, a hajózó felszerelés, a szimulátorok, az átképzési rendszer, a kiképző eszközök és azok összetevői. Ezeken belül a partnerek 61 speciális projektet határoztak meg. A kormányok azt remélik, hogy ezekből az év végére sikerül hat speciális tételt kiválasztani, melyek magas szintü figyelmet és kormánytámogatást kaphatnak, miután a közös csapat megpróbálja elnyerni a Lockheed Martint beleegyezését a szerződésekre. A partnerek képviselői remélik, hogy jövőre tisztázhatják az első szerződés részleteit, bár beismerik, hogy kemény verseny áll előttük.

Slack megjegyezte, hogy mindenegyes ország iparának megvan a saját jellemzője, de ezek sokszor kiegészítik egymást. Például 20 milliárd dolláros éves repülőgép-ipari exportjával, a kanadai vállalatok nagy mennyiségü termelés esetén igen versenyképes árat ajánlhatnak. Emellett ezek a cégek hatalmas tapasztalattal rendelkeznek az Egyesült Államokkal történő kereskedés területén. Néhány ország, mint például Norvégia ipara azonban rendelkezik tervezési és fejlesztési szakértelemmel, ami bizonyos területeken felülmúlja Kanadát. Egy példa erre, hogy a montreali székhelyü Heroux Devtek tárgyalásokat folytat a norvég Kongsberggel az F-35-ös repülőgéphordozó fedélzeti változata leszállóhorgának gyártásában történő együttmüködésről.

Az ausztrál ipar képviselői november elején Kanadában jártak, hogy kormányaik együttmüködésére alapozva megpróbáljanak kapcsolatokat kialakítani. A jövő márciusban tervezik a kanadai szakértők válasz látogatását Ausztráliába, jegyezte meg Doug Mouser, a Kanadai Hadsereg századosa.

Egy terület, amely iránt az ausztrál szakemberek kiemelten érdeklődnek, egy Ázsiában létrehozandó JSF kiszolgáló központ. A kanadai-ausztrál egyezmény alapján, a kanadai vállalatok talán nagyobb eséllyel rendelkeznek e törekvések megvalósításában, mint más résztvevő országok. A kanadai kormány viszont jelentős szerepet szeretne elérni a JSF átképzésben, amit az országban folyó NATO repülő-kiképzési programra alapoznának.

Egy terület, aminek megoldása az egyetértési nyilatkozatban fel sem vetődött az export ellenőrzése. Számos JSF partner panaszkodik hangosan amiatt, hogy lassan kapják meg az információkat az amerikai procedúrák miatt. Slack megjegyzi, hogy „ez a program egy olyan export ellenőrzési rezsim alatt fut, ami sokkal jobban igazodik a nemzetközi együttmüködéshez, mint bármely más nemzetközi program, amelyben eddig részt vettem.” Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a helyzet tökéletes lenne, teszi hozzá gyorsan, és ez további megoldást tesz szükségessé.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-05-12 10:50:55
39 év szolgálat után befejeződött az RF-4E aktív szolgálata a Görög Légierőben. A Phantomokat üzemeltető 348. Taktikai Felderítő Század története 1953-ig nyúlik vissza, ekkor alakítottak át néhány F-84G-t felderítő feladatokra.
2017-05-15 13:50:53
A Roszoboronexport a napokban szerződést kötött a Bangladesi Légierővel 8 darab Szu-30SzME típusú vadászbombázó vásárlásáról, illetve további 4 példányra pedig opciót jelentettek – írja a BDmilitary.com.
2017-05-11 14:52:19
Rekordforgalom jellemezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2017. első negyedéves légi teheráru forgalmát: három hónap alatt nem kevesebb, mint 30 060 tonna cargot mozgattak meg a repülőtéren, ami 32,3 %-os növekedés az előző év első negyedévéhez képest.
2017-05-11 12:24:12
4 millió dollár kártérítést fizetett a Boeing az Egyesült Államok kormányának, miután a cég három repülőgép szerelője sérüléseket okozott egy VC-25A, vagy más néven Air Force One oxigén rendszerében.
2017-05-10 11:41:10
Mindössze két héttel azután, hogy bejelentették, az F-35-ös az idei évben nem vesz részt külföldi marketing eseményen, a USAF mégis hivatalossá tette, hogy jövő hónapban a párizsi légiszalonra küldi legújabb gépét.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 05. 22., 15:49
Hét ország részvételével hétfőn elkezdődött a kecskeméti repülőbázison a Load Diffuser 2017 nemzetközi légierő-gyakorlat.
2017. 05. 22., 13:13

Galéria a Load Diffuser 2017 gyakorlat nyitányáról

2017. május 22-én kezdetét vette a Load Diffuser 2017 hadgyakorlat a Kecskeméti Repülőbázison.
2017. 05. 22., 12:55
Amerikai, szlovák, szlovén, horvát, cseh és magyar pilóták gyakorlatoznak 3 héten keresztül Kecskeméten.
2017. 05. 22., 09:31
Az Alföld "fővárosának" határában található légierőnk legfontosabb bázisa, amely a következő hetekben a Load Diffuser 2017 nemzetközi légi hadgyakorlat jelentősebb résztvevőinek ad otthont.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Polish Armaments Group-hoz tartozó Nitro-Chem S.A. vegyi üzem a Rheinmetall Defence-hez tartozó RWM Italia céggel közösen gyárthat Mk-82 és Mk-84 jelzésű bombákat a lengyel F-16-osok számára a lengyelországi Bydgoszcz-ban.