2017. 08. 23. szerda
Bence
: 303 Ft   : 257 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csoportterápia

JETfly  |  2003-12-05 10:41:00

Az F-35 Joint Strike Fighter fejlesztésében jelentős ipari részvétellel rendelkező több partnerország is egyesíti erőit, hogy megpróbáljanak nagyobb befolyással lenni a programra.

Még ebben az évben aláírásra kerül az a háromoldalú egyetértési nyilatkozat, amely Kanada, Dánia és Norvégia között jön létre, míg a Kanada és Ausztrália közötti szövetség már létre is jött. A születő szövetségesek azt tervezik, hogy a következő években több milliárd dollárral vesznek részt a fejlesztésben.

November 4-én kanadai, dán és norvég szakértők találkoztak Oszlóban, hogy egyeztessék az ipari együttmüködésről szóló terveiket. Másnap ezt követte a JSF ipari találkozó, amin Tom Burbage, a Lockheed Martin JSF programigazgatója is részt vett.

A JSF programban való kiterjedt ipari részvétel továbbra is élő politikai ügy számos résztvevő számára, mivel minden egyes kormány azon mesterkedik, hogy erősebb pozíciót vívjanak ki maguknak. Például a novemberi Bush-Blair csúcstalálkozón Nagy-Britannia a programban betöltött szerepét érintő kérdések is a megvitatott témák közé kerültek.

Norvég politikai szakértők szerint a JSF ipari együttmüködés továbbra is igen érzékeny téma az országukban. A JSF megbeszélésen néhány norvég ipari vezető körében nőtt az aggodalom az eddig elért csekély eredmény miatt, állítják a szakértők.

November 17-én a Norvég Gépipari Szövetség levelet írt a parlament honvédelmi bizottságának a JSF-ről, amelyben azt állítják, hogy „Az ipari fejlesztési program során elért eredmények nem felelnek meg a norvég gyártók elvárásainak.”

Norvégia „hármasszintü” partnerként vesz részt a JSF rendszerfejlesztési és demonstrációs szakaszában, de ő is, mint a legtöbb résztvevő, már elkötelezte magát a repülőgép beszerzése mellett. A JSF vetélytársai, akik részei az Eurofighter konzorciumnak továbbra is próbálják a Typhoont ráerőltetni Norvégiára, megpróbálva kihasználni a JSF ipari együttmüködés gyengeségét.

„Azért csatlakoztunk az egyetértési nyilatkozathoz, hogy kicserélve az ipari információkat jobban segíthessük az ipart, ami segíti a JSF fejlesztésével kapcsolatos munkákat,” mondja Michael Slack, a Kanadai Védelmi Minisztérium európai ügyekért felelős igazgatója és a JSF projekt menedzsere. Slack úr is részt vett az Oszlóban rendezett JSF találkozón.

Az egyezmény számos kormányszintü jóváhagyást is tartalmaz az ipari együttmüködésre vonatkozólag. Slack fenntartja, hogy az egyezmény nem az Egyesült Államok kormányával és a JSF program fővállalkozójával, a Lockheed Martinnal szembeni taktikázás, hogy munkát szerezzenek saját vállalataiknak. A cél az, hogy lehetővé tegyék az ipar számára a legjobb érték együttes létrehozását, más szóval a technikai megoldások és ár legjobb elegyének megteremtését. Emellett a kormányok a további szerződések lehetőségeinek felderítésével segíteni fogják alvállalkozóikat.

Ez a lépés azonban a partnerek elégedetlenségét tükrözi a vállalataik által elnyerhető szerződések számát illetően, annak ellenére, hogy minden egyes résztvevő kormány több millió dollárral járul hozzá a JSF programhoz. Emellett a négy ország több mint 200 F-35-ös potenciális vásárlója is.

Az egyezség mögött több van, mint egyszerü technológia megosztás. Kanada jó lehetőségekkel rendelkezik a Pentagon katonai piacán, amit most a többi ország cégei kihasználhatnak. Sőt, „az egyik ok, amiért belevágtunk az ügybe az nem csak a JSF lehetőségek feltérképezése, hanem, hogy pozícióba hozzuk a vállalatainkat a nem-JSF programokban is,” mondja Slack. Ezek a tevékenységek nem feltétlenül az Egyesült Államokban történnének, lehetne az Kanadában, vagy más országokban is. A Norvégiában tartott találkozót követően kanadai cégek meglepetésüket fejezték ki a JSF-hez nem kapcsolódó lehetőségek nagy számát illetően, tette hozzá Slack. A JSF azonban rövidtávú odafigyelést igényel. Az elkövetkezendő közel tíz éves időszak alatt még több mint 3 milliárd dollár értékü szerződés vár megkötésre.

A találkozón résztvevő országok hét fő területet határoztak meg, amelyen gyümölcsöző lehet az ipari együttmüködés, mert az ezeket érintő szerződések a következő 3-5 évben köttetnek meg. Ezek a területek a következők: a földi kiszolgáló eszközök, a futómü alkatrészei, a hajózó felszerelés, a szimulátorok, az átképzési rendszer, a kiképző eszközök és azok összetevői. Ezeken belül a partnerek 61 speciális projektet határoztak meg. A kormányok azt remélik, hogy ezekből az év végére sikerül hat speciális tételt kiválasztani, melyek magas szintü figyelmet és kormánytámogatást kaphatnak, miután a közös csapat megpróbálja elnyerni a Lockheed Martint beleegyezését a szerződésekre. A partnerek képviselői remélik, hogy jövőre tisztázhatják az első szerződés részleteit, bár beismerik, hogy kemény verseny áll előttük.

Slack megjegyezte, hogy mindenegyes ország iparának megvan a saját jellemzője, de ezek sokszor kiegészítik egymást. Például 20 milliárd dolláros éves repülőgép-ipari exportjával, a kanadai vállalatok nagy mennyiségü termelés esetén igen versenyképes árat ajánlhatnak. Emellett ezek a cégek hatalmas tapasztalattal rendelkeznek az Egyesült Államokkal történő kereskedés területén. Néhány ország, mint például Norvégia ipara azonban rendelkezik tervezési és fejlesztési szakértelemmel, ami bizonyos területeken felülmúlja Kanadát. Egy példa erre, hogy a montreali székhelyü Heroux Devtek tárgyalásokat folytat a norvég Kongsberggel az F-35-ös repülőgéphordozó fedélzeti változata leszállóhorgának gyártásában történő együttmüködésről.

Az ausztrál ipar képviselői november elején Kanadában jártak, hogy kormányaik együttmüködésére alapozva megpróbáljanak kapcsolatokat kialakítani. A jövő márciusban tervezik a kanadai szakértők válasz látogatását Ausztráliába, jegyezte meg Doug Mouser, a Kanadai Hadsereg századosa.

Egy terület, amely iránt az ausztrál szakemberek kiemelten érdeklődnek, egy Ázsiában létrehozandó JSF kiszolgáló központ. A kanadai-ausztrál egyezmény alapján, a kanadai vállalatok talán nagyobb eséllyel rendelkeznek e törekvések megvalósításában, mint más résztvevő országok. A kanadai kormány viszont jelentős szerepet szeretne elérni a JSF átképzésben, amit az országban folyó NATO repülő-kiképzési programra alapoznának.

Egy terület, aminek megoldása az egyetértési nyilatkozatban fel sem vetődött az export ellenőrzése. Számos JSF partner panaszkodik hangosan amiatt, hogy lassan kapják meg az információkat az amerikai procedúrák miatt. Slack megjegyzi, hogy „ez a program egy olyan export ellenőrzési rezsim alatt fut, ami sokkal jobban igazodik a nemzetközi együttmüködéshez, mint bármely más nemzetközi program, amelyben eddig részt vettem.” Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a helyzet tökéletes lenne, teszi hozzá gyorsan, és ez további megoldást tesz szükségessé.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-17 13:08:28
Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület augusztus 5-én Emlékhely avatót tartott Balatonalmádiban. A 70-es évek közepén két Mi-8-as és egy Kamov Ka-26-os típusú helikopter zuhant a Balatonba.
2017-08-16 11:11:46
Emlékezni kell a múltra, tisztelni kell a múltat, de még inkább azokat, akik a jövőt építették a régi korokban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnök augusztus 15-én, kedden Veszprémben a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából tartott ünnepségen.
2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 23., 13:12
Hivatalosan is nyugdíjas a legöregebb aktív Jumbó, a tajvaniak kivonták az utasszállító 400-asokat, talán Ausztráliába megy majd Swiss utolsó Avrója.
2017. 08. 22., 14:39
Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Olaszországból Budapestre tartó személyszállító repülőgép augusztus 22-én, kedden délelőtt.
2017. 08. 22., 09:35
Ami ma már megszokott látvány az MH Pápa Bázisrepülőtéren, az tíz évvel ezelőtt még újdonság volt. 2007. augusztus 27-én történt a C-17-es típus első pápai kiszolgálása.
2017. 08. 21., 12:49
Májusi látogatás Lengyelországban.

  Legfrissebbek most

A közelmúltban már több forrás is beszámolt arról, hogy Indonézia is az orosz Szu-35Sz-szel képzeli el flottájának modernizációját: a hír úgy tűnik, igaz, már darabszámról is olvashatunk.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Hetvenkét évvel eltűnése után megtalálták a második világháború végén elsüllyedt USS Indianapolis amerikai hadihajó roncsait a Fülöp-szigetek közelében, a Csendes-óceán mélyén - számolt be róla augusztus 20-án, vasárnap a BBC News.