2017. 07. 28. péntek
Szabolcs
: 305 Ft   : 261 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vasmadarak földön és égen - idén is lesz repülőnap Kecskeméten

JETfly  |  2008-06-09 12:17:00

Az idei évben két jeles esemény, nevezetesen a Magyar Honvédség 160. és a Magyar Légierő 70. évfordulója tette lehetővé, hogy 2008-ban is nagyszabású repülőnapot és haditechnikai bemutatót rendezzenek Kecskeméten, a katonai repülőtéren. Cikkünkben összefoglaljuk az eddig napvilágot látott legfontosabb információkat és bemutatjuk a várhatóan több százezer látogatót vonzó esemény legérdekesebb résztvevőit.

A jól bevált receptnek megfelelően  a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idén is augusztus derekán, 16-án szombaton és 17-én vasárnap – mindkét napon azonos programmal - kerül megrendezésre az Alföld szívében fekvő MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison (Kecskemét, katonai repülőtér). Mint ismeretes, ez a korszerü, a NATO elvárásainak megfelelően felújított bázis ad állandó otthont a Magyar Légierő MiG-29 Fulcrum és JAS-39 Gripen vadászgépeinek, ezúttal azonban az ék alakú felségjelet viselő vasmadaraknak osztozniuk kell a jelentős számban érkező külföldi, elsősorban katonai repülőgépekkel és helikopterekkel.

Praktikus információk

A látogatók számára az egyik legfontosabb információ az, hogy a kapukat a rendezvény mindkét napján már reggel 07.30-kor megnyitják, a zárásra pedig 18.00-kor kerül sor, lesz tehát bőven idő a sok-sok látnivaló megtekintésére. Hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesen juthassanak be az érdeklődők a bázisra, a rendezők 6 kaput és 4 jegyellenőrző, beléptető pontot állítanak fel.További jó hír, hogy a jegyárak nem emelkedtek a 2005. évi és a 2007. évi repülőnapokhoz képest, ennek megfelelően az elővételi árak, augusztus 15-én 24.00 óráig felnőttek részére 3.500 Ft, míg a 14 év alatti gyermekek mindössze 1.500 Ft-ért látogathatják a rendezvényt.

A kötelékrepülés szerelmesei sem csalódnak majd, hiszen az olasz Frecce Tricolor, a török Turkisch Stars, a horvát Wings of Storm és a Breitling Jet Team mellett a szerb Galeb formáció produkcióját is megcsodálhatják az idei kecskeméti repülőnapon

A 2008. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra a jegyek 2008. június 2-ától elővételben megvásárolhatóak a lottózókban, a postákon, illetve minden olyan helyen, ahol lottószelvényt árusítanak, valamint a Ticketpro jegyirodák országos hálózatában. Az elővételben, a Szerencsejáték Zrt. termináljain árusított jegy formája és anyaga - hasonlóan a 2007. évi megoldáshoz - megegyezik a gépi lottószelvény hőpapíros formulájával, ugyanis a jegyet a lottószelvényt előállító terminál nyomtatja ki, azt az eladó egy jegytartó-tasakba helyezve, egy tájékoztatást tartalmazó szórólappal együtt adja át a vásárlónak. Az elővételben, a Ticketpro Kft. jegyirodáiban árusított jegy, a jegyiroda jegy-előállítási metódusa szerinti nyomtatott formában, a jegytartó tasakban elhelyezve, a tájékoztató szórólappal együtt kerül átadásra.   Természetesen azok sem maradnak le, akik elővételben nem tudták megvásárolni a belépőket, hiszen a rendezvény két napján, a helyszínen felállított jegyértékesítő helyeken, valamint a szombaton és vasárnap is nyitva tartó lottóárusító terminálokon lesz lehetőségük megváltani a jegyüket, ekkor azonban már a teljes árú jegyért 4.000,- Ft-ot, a kedvezményes árú jegyért 2.000,- Ft-ot kell fizetniük. A repülőnapi jegy egy napra (szombatra vagy vasárnapra) érvényes, és azt a tulajdonosa dönti el, hogy a jegyét melyik napon akarja felhasználni. A jegyek ára ráadásul a parkolási díjat, a parkolókból autóbusszal a helyszínre, illetve a helyszínről a parkolókba visszaszállítás költségét, valamint a biztosítási díjat is tartalmazza.

A legfrissebb információkat a rendezvény hivatalos honlapján, a www.repulonap.hu weboldalon érhetik el

Az ilyen tömegrendezvények egyik sajátossága, hogy a közlekedést és a parkolást a hétköznapokhoz képest szabályozni kell, ezért a rendezvény idejére ezúttal is módosításokat léptetnek majd életbe.A rendezők - az előző évek tapasztalatai alapján - kérik, hogy a látogatók lehetőség szerint a tömegközlekedési eszközöket részesítsék előnyben. Amennyiben autóval érkeznek, figyeljék a közlekedési információs táblákat, és - ha egy mód van rá - a várost elkerülő utakat vegyék igénybe. A tervek szerint a Kunság Volán Autóbuszközlekedési Zrt. ebben az időszakban a városból, illetve a MÁV és a Volán pályaudvarról érkezők részére, az alkalomra megállapított díjszabással, repülőnapi járatokat indít, és a repülőtér felé közlekedő menetrendszerinti járatokat meg fogja erősíteni.A fő bevezető utak mentén kialakított parkolókból a rendezők által biztosított autóbusz céljáratok juttatják majd el kényelmesen és gyorsan a látogatókat a repülőtéri beléptető kapukhoz. Az autóbuszokat a forgalomirányítók - mindkét parkoló esetében - a két végpontról, a parkolóból és repülőtértől, telítődésüktől függően indítják. Az ebben a forgalomban résztvevő autóbuszok jól látható jelzésekkel lesznek megkülönböztetve, kérjük, hogy a jármüveikhez történő zökkenőmentes visszajutás érdekében, ezeket a jelzéseket szíveskedjenek megjegyezni. A jól bevált gyakorlatnak megfelelően a jegyárak az idén is tartalmazzák a parkolás, illetve a távolabbi parkolókból a rendezvény kapujáig és a parkolóba történő visszaszállítás költségeit.

Amerikai A-10 Thunderbolt II csatarepülőgép

Akik a szórakozásunkról gondoskodnak

A sok-sok praktikus információ után most vegyük sorra a résztvevő, minden eddiginél nagyobb show-t ígérő repülőeszközöket. Az augusztus 16-17-ei hétvégén több tucat nemzet küldi el haderejének reprezentánsait az alföldi bázisra, hogy megtiszteljék a Magyar Honvédséget és a kilátogató, várhatóan százezres tömeget. A lista az elmúlt hónapokban folyamatosan bővült, egyre több visszaigazolás érkezett, így bátran kijelenthető, hogy európai mércével nézve is jelentős és szenzációsnak ígérkező légiparádéban lesz részünk.

A repülőnap fontos résztvevői lesznek a házigazda Magyar Légierő JAS-39 Gripen harci gépei

Természetesen a házigazda Magyar Légierő minden aktív repülőgép és helikopter típusa megtekinthető lesz földön és levegőben egyaránt, de a múlt kiváló haditechnikai eszközei is kiállításra kerülnek a statikus soron. Láthatjuk tehát a már szolgálatból kivont legendás MiG és Szuhoj harci gépeket, miközben a levegőben a jelen és a jövő sztárjai, a Gripen harci gépek mutatkoznak be.

Magyar Mi-24 Hind harci helikopter

A magyar lajstromban lévő polgári gépek is képviseltetik magukat, az old timer Li-2-estől Veres Zoltán mürepülő gépén át, a MALÉV hatalmas Boeing utasszállítójáig.

A Red Bull energiaital gyártó cég is elhozza egyedülálló kollekcióját Kecskemétre, így olyan különleges típusokat láthatunk majd, mint a világháborús B-25-ös bombázó, vagy a vietnámi háborúban bevetett Cobra harci helikopter. A cég nevéhez füződik a világszerte milliók által kedvelt Air Race mürepülő verseny is, melyből Besenyei Péter főszereplésével Kecskeméten is ízelítőt kapunk.

Sokak örömére az amerikai légierő sem maradt ki a meghívottak sorából, így megtekinthető lesz az Öböl-háború híres tankvadásza, az A-10-es „Varacskos disznó”, valamint a világ egyik legjobb vadászgépe, az F-15-ös. Az idén ősszel Pápára települő, a NATO alárendeltségébe tartozó hatalmas C-17-es szállítógépek bizonyára már sokakat érdekelnek, ezúttal egy amerikai felségjelet viselő példány révén már előre megismerkedhetünk a duci óriásgéppel. A repülőgépről bővebben "Az idei Kecskeméti Repülőnapon mutatkozik be a magyar közönségnek a C-17-es" - címü cikkünkben olvashatnak.

A közönségkedvenc Török Csillagok már szinte hazajárnak Kecskemétre, az elmúlt évek repülőnapjain több alkalommal is láthattuk látványos produkciójukat, szerencsére idén is meglátogatnak minket.

A szomszéd országok szinte mindegyike tiszteletét teszi néhány repülőeszközzel, így a szlovén, a horvát, a román, a szlovák és az osztrák harci gépek és helikopterek színesítik a programot. Lengyel barátaink ezúttal is egy Szu-22-essel örvendeztetnek meg minket, a Magyar Légierőben is egykoron szolgálatban álló típus sokak számára az egyik legérdekesebb résztvevőnek számít.A mediterrán régióból Görögország, Spanyolország és Olaszország is visszaigazolta részvételét, ráadásul nem is akármilyen típusokkal! A görög A-7-es igazi kuriózumnak számít, ugyanis már egyre kevesebb példány van belőle a világon, ugyanakkor a spanyol Eurofighter Typhoon éppen a jövőt képviseli. Az olaszok a világ egyik legismertebb és legelismertebb bemutató kötelékét, a Frecce Tricolori formációt delegálták hazánkba.

A Frecce Tricolori kötelékről a képre kattintva bővebben is olvashat

A nagysebességü harci gépek szóló bemutatóit kedvelők sem csalódnak majd, hiszen holland és belga F-16-osok, finn F-18-as, francia Rafale, svéd Gripen és még számos típus emelkedik a levegőbe a repülőnap mindkét napján. Északi barátaink F-18-asát a "Lódarázs a rénszarvasok földjéről – finn F–18 Hornet Kecskeméten" - címü cikkünkben részletesen is bemutatjuk.

NATO-beli szövetségesünk - Csehország - is igen jelentős mértékben képviselteti magát a nagyszabású rendezvényen, hiszen repülőiparának reprezentánsai (L-29, L-159, különféle Zlin típusok) mellett olyan repülő legendákat is elhoznak, mint a Jak-11 vagy éppen az Fw-190 replika.

A NATO hatalmas E-3 Sentry AWACS gépének dinamikus bemutatója lesz a rendezvény egyik csúcspontja, ez a produkció ugyanis még a legnagyobb európai légibemutatókon is csak nagyon ritkán látható.

Érdemes lesz tehát ellátogatni a 2008. augusztus 16-án és 17-én megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra, hiszen egy különleges, életreszóló élménnyel lehet mindenki gazdagabb.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-07-24 15:40:18
A cseh Aero Vodochody repülőgépgyártó vállalat a napokban jelentette be, hogy megkezdődött az ígéretes L-39NG kiképzőgép gyártása. Első körben négy példány épülhet meg.
2017-07-18 16:35:29
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.
2017-07-14 12:04:36
A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Oroszország védelmi minisztériuma 2017. július 5-én szerződést kötött az Oroszország Helikopterei Holdinggal - annak is a kazanyi helikoptergyárával, további 10 darab Ansat-U típusú könnyű kiképző forgószárnyas vásárlásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 07. 27., 12:31
Egy Budapest központú regionális cég homályos képe rajzolódik ki, ATR-ekkel, de egyelőre konkrét gépeknek nincs nyoma.
2017. 07. 26., 11:53
Polgári feladatokra is alkalmazhatók a katonai szállítóhelikopterek− mondta a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes az M1 aktuális csatornán július 26-án, szerdán.
2017. 07. 25., 10:59

Ejtőernyős ugrás Szolnok felett

Körülbelül háromezer méterről ugrottak ki egy amerikai repülőgépből és egy magyar helikopterből a Black Swan 2017 többnemzeti gyakorlat részeként az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felett végrehajtott feladat több szempontból is különleges volt.
2017. 07. 24., 09:51
Hetvenöt éve dolgozik a világ legidősebb, 92 éves repülőgépszerelője, akinek esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, annyira szereti a szakmáját.

  Legfrissebbek most

Kevés olyan komoly katonai vagy biztonságpolitikai feladat van, melynek kezelésében nem vesz részt az amerikai légierő a maga sajátos eszközeivel, módszereivel. Bár a levegőből valóban nem lehet megnyerni egyetlen háborút sem, de az idén 70 éves haderőnem nélkül nincs kivívott győzelem, sem sikeres NATO-művelet.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az alakulat Szomódon található helyőrségi lőterén ünnepelték fegyvernemi napjukat a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának katonái július 25-én, kedden.