2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2020-as évértékelő Az Ég Katonáinál

2020-as évértékelő Az Ég Katonáinál
JETfly  |  2021. 01. 05., 13:10
2020-as évértékelő Az Ég Katonáinál

Tisztelt Olvasók! Akik folyamatosan nyomon követnek bennünket, ők tudják, hogy így év vége felé, mindig megkeressük Az Ég Katonáit és közösen értékeljük az évet. Megkértük Simon Robit, hogy fáradjon be hozzánk és nézzük, hogy is sikerült 2020?

JETfly: Szia Robi! Mesélj, mit is tudtatok megvalósítani a Covid évében?

SRS: Sziasztok, üdvözlöm az Olvasókat! Év közben a repülőgépeken megkezdett munkák jól haladtak, csak a decemberi hétvége maradt el. Igazából a szervezett programok maradtak ki. A HMFEST-ben nagyon reménykedtünk, hiszen mi vagyunk az AIR zóna gazdái. De sajnos a vírus nem engedte. A szeptemberi – Szegeden megtervezett – repülőnapra is meghívásunk volt, az ismert okok miatt azt sem tudták megszervezni!

JETfly: Így van! Viszont ismét volt egy gyönyörű, megható megemlékezést Pápocon. Kérlek, mesélj erről!

SRS: A hátam is borsódzik, ha az ott eltöltött néhány nap eszembe jut! Jártunk sok-sok helyen az országban, de ennyire figyelmes, vendégszerető, céltudatos EMBEREKKEL még nem találkoztunk! Nem véletlen a nagybetű!! 2019 őszén keresett meg a település polgármestere – Nováky Ernő – hogy a következő 5 évben szeretne egy emlékhelyet létrehozni, a település határában repülő-katasztrófát szenvedett Sulyok Pál százados tiszteletére. Aki ismer engem, az tudja, hogy lehetőség szerint, azonnal cselekszünk! Nem telt el 24 óra és már meg volt Paja volt menyasszonyának elérhetősége. Sok-sok olyan adat azonnal a rendelkezésünkre állt, amivel elkezdhettük a szervezést. A projektet Barta Szabi vállalta el, aki olyan tervet készített, amitől tátva maradt a szánk! Ez volt 2019 késő őszén. A kész emlékhely 9 hónappal később 95%-ban olyan lett! Ezúton is őszinte TISZTELET a helyi embereknek! Nem volt olyan kérésünk, amit nem tudtak megoldani! Nováky Úr kapcsolatainak hála, a levegőből teljesített tiszteletadást - a Pápán települt -  01-es oldalszámú C-17-es szállító repülőgép!

JETfly: Néztük az avató élő közvetítését. Ahogy Hédi (Robi felesége) mondta a megemlékező beszédet, a mi könnyünk is kicsordult! Gratulálunk neki! Hogy álltok az egykoron Vácon kiállított MiG-15-ös repülőgép munkálataival?

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

SRS: Jól! A sárkányos sérülések gyakorlatilag ki lettek javítva. Már csak a két flattersúlyt kell megoldanunk, hiszen teljesen elrohadt mindkettő. A gép átesett a homokszóráson. A fülke műszereit Hajdú Peti már gyönyörűvé varázsolta! Tavasszal a fülkét kell kifestenünk, aztán mehet a visszaépítés!

A tulajdonos tudta, hogy üzemeltettem és még néhányan üzemeltették a Csapatból a 21-est is, ezért felkért bennünket, hogy a 46-os oldalszámú bisz munkába is segítsünk bele. Ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani! Igazából megtiszteltetés nekünk!

JETfly: Hogy álltok a 1418-cal és a 8202-vel?

SRS: A 1418 is a fülkék festésére vár, aztán mehet a visszaépítés. A fülketetők felújítása remekül sikerült, már visszakerültek a helyükre. Folyamatosan dolgozunk rajta! A 8202-es gép fülkéjében elkezdtük a kapcsolópultok felújítását, hiszen szeretnénk, ha minden világítás működne rajta! Meglátjuk, hogy a vírushelyzet mennyire engedi a munkákat!

JETfly: Van-e még tervetek 2021-re?

SRS: Van! Előkészületben van az 1991. augusztus 22-én MiG-21-esével lezuhant Groszmann István főhadnagy emlékhely avatója. Terveink szerint Zsámbékon hoznánk létre. Ha lesz majd HMFEST, akkor azon a rendezvényen, ha nem, akkor a tragédia évfordulóján, 2021.08.22-én.

1984. október 16-án Taszár előtt leszállás közben járt szerencsétlenül, a 0258-as oldalszámú MiG-21UM. A pilótáknak sikerült katapultálni, de sajnos Nagy Antal őrnagy elhunyt a tragédiában. Az ő emlékhelyére is készülünk. Barátainktól sikerült beszerezni a MiG-21-es egyik fődarabját. A család visszajelzésére várunk.

Év végén kaptuk a szomorú hírt, hogy 97 éves korában elhunyt Frankó Endre nyá. főhadnagy, az utolsó, II. világháborús Puma, aki egyesületünk tiszteletbeli tagja volt. Természetesen idén Bandi bácsiról is meg fogunk majd emlékezni!

JETfly: Robi, kérlek, árulj el valamit! A legutóbbi beszélgetésünkkor említettél egy dolgot, ami érinti az egyik 21-est. Sokan megkerestek bennünket, hogy tudakoljuk meg, amennyiben már olyan szinten áll a tárgyalás, mi is ez? Beszélhetsz már róla?

SRS: Igen! De mielőtt elmondanám, szeretném tudatni veletek, hogy nagyon jól esik, hogy ennyien szívükön viselik a típus maradék gépeinek sorsát! Szóval! A 48-as oldalszámú bisz-t olyan szintre lepusztították, hogy a tulajdonosa úgy döntött, hogy megmarad „hulladéknak”. Ez az információ jutott el hozzám. Azonnal felvettem vele a kapcsolatot, aminek eredményeképpen el fogunk menni érte, a fülke mögött levágjuk a törzsről és az első része Az Ég Katonáié lesz! Terveink szerint megkapja a terepmintázatú festést, a Griff századjelvényt és a „madarat”, ami rákerült a búcsúrepülés előtt, 2000 augusztusában. Ez a gép volt kijelölve a parancsnoknak, vezérgépként.

Tisztelt Olvasók! Legutóbb, idén februárban olvashattak Az Ég Katonáiról. Sajnos az idei év nem sok közösségi találkozót engedélyezett, így megkerestük őket, mit is sikerült végrehajtaniuk a terveikből?!
bővebben ...

JETfly: Ez érdekes! Nem az 5531?

SRS: Nem! Az 5531-gyel eredetileg Kántor Laci repült! A főpróbán Lanecker József gépe /48/ meghibásodott. Repülés közben megrepedt a gép hidraulika tartálya. Szerencse, hogy már jött be leszállni. Mert ha még egy bejövetelre elment volna… Gépcsere! Lanecker Józsi repül az 5531-gyel. Azonnali vészforgatókönyv! Az én ötletemre került képbe, az 1996.04.25-e óta álló 6264-es oldalszámú gép, mint donor a 48-asnak! Mivel nem volt biztos a gép elkészülte, ezért a búcsúrepülés előtti éjszaka került az 5531-re a Parancsnok Úr rendfokozatát jelző három csillag és a neve. Készítői: Csóra Győző és Dobos Antal.

A hangár és minden élő repülőműszaki a 2 gépen dolgozott egész éjjel! Mindkét gépet széthúzták, a 6264-ből leszerelték a hidraulika tartályt. Ugyanekkor levették a szétrepedt tatályt a 48-asról is. Megtörtént a csere. Visszatették a 48-as F2-es részét és teljes rendszerellenőrzést hajtottak végre. A búcsúrepülés reggelén hajtóműpróba a gépen, majd irány az 1-es zóna, a 48-as repülhet! Így lett meg a 15+1 gép.

Ezért éreztem a késztetést mindennél jobban, hogy a miénk lehessen a történelmi MiG-21-es egy darabja! Szimulátorrá szeretnénk átalakítani. 2021 második felében tervezzük az átalakítás megkezdését.

JETfly: Ezer éve ismerünk! Honnan ez a végeláthatatlan energia? Hogy lehet ezt bírni?

SRS: Hát, ez jó kérdés! Talán a múlt megbecsülése miatt. De fogy az erő! Ezért gyökeres változást szeretnék végrehajtani az egyesületen belül. De erről majd a februári közgyűlés után.

JETfly: Megrémítesz! Ugye nem akarod abbahagyni? Mert nem tudom lenne-e valaki, aki ezt a munkát ilyen színvonalon tovább vinné?

SRS: Nem! Más terveim vannak! Először az elnökség többi tagjának kell felvázolnom. Ha ők jóváhagyják, akkor mehet majd a közgyűlés elé. Februárban talán már beszélhetek róla! Ha a közgyűlés is bólint rá, más elosztása lesz a feladatoknak. Akkor nyugodtabb leszek majd!

JETfly: Köszönöm, hogy eljöttél! Minden jót nektek jövőre is! Kérlek, azonnal jelentkezz, ha beszélhetsz a közgyűlésen történtekről! Boldog Új Évet kívánunk Az Ég Katonáinak!

SRS: Mi is köszönjük az érdeklődést! BUÉK a JETfly dolgozóinak és olvasóinak egyaránt!

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin