2017. 07. 25. kedd
Kristóf, Jakab
: 305 Ft   : 262 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´A repülőgép olyan, mint az emberi szervezet´´ - tudósítás a 322. Légijármű-javító Üzemből

JETfly  |  2017-06-21 14:32:28

A vadászgépek, bombázók, csatarepülőgépek javítása elengedhetetlen az Orosz Kozmikus- és Légierő hadrafoghatóságának biztosításához. Ehhez járul hozzá a Vlagyivosztoktól mintegy 100 km-re található 322. Légijármű-javító Üzem (LJÜ).

  • Bemutatkozik a a 322. Légijármű-javító Üzem
  • A foglalkoztatottak száma 734 fő
  • A cég vezetőjének személyes kedvence a Szu-25-ös

Az üzem

Egész Oroszországban összesen két gyáregység foglalkozik a „frontvadász” repülőgépek nagyjavításával: az egyik a moszkvai kormányzóságban, a másik az ország legtávolabbi végén, az tengermelléki Usszurijszk városhoz tartozó Vozdvizsenka községben található. Ez a 322. LJÜ, amely két másik üzemet is magába foglal – a 153-ast Knyevicsiben és a 388-ast Szpaszk-Dalnyijban.

A vozdvizsenkai üzemben javítják a Szu-24M, Szu-24MR, Szu-24M2 bombázókat, a Szu-25, Szu-25UB csatarepülőgépeket és a Szu-27UB, Szu-27Sz(P) vadászrepülőgépeket. Ezeken kívül a bevetések során harci sérüléseket elszenvedett repülő eszközök javítását is itt végzik.

A javítandó technikák az ország minden pontjáról érkeznek ide, de a külföldi megrendelések is jelentősek – Malajzia, India, Algír és Etiópia légierői is itt javíttatják a gépeiket.

Az üzem meglehetősen nagy területen fekszik, ami nem csoda, hiszen valójában négy, feladatát tekintve teljesen különböző gyáregységet foglal magában. Az elsőben fogadják és szétszerelik a beérkező repülőgépeket, a másodikban a segédberendezések javítása folyik, a harmadik a rádióelektronikai és célzóberendezések javítóbázisa, a negyedik pedig a barometrikus műszerekkel és berendezésekkel foglalkozik. Az egyetlen, amihez nem nyúlnak, a hajtómű – azok javítása más üzemekben történik.

A foglalkoztatottak száma 734 fő, a 277 női és 457 férfi dolgozó közül 180 a 35 év alatti fiatal.

Első fázis

Miután a javításra váró repülőgép beérkezik az üzembe, megkezdődik az általános állapotfelmérés. Diagnosztikai berendezéseket csatlakoztatnak a repülőgéphez és a kapott adatok alapján képet kapnak a szakemberek a repülőgép rendszereinek állapotáról. Gondosan dokumentálnak minden eredményt, ami nélkülözhetetlen a további műveletek tervezéséhez.

A következő lépésben a repülőgépet átadják a szétszerelő üzemnek. Ez a cég legnagyobb műhelye, 220-an dolgoznak itt, közülük 43 nő. Legtöbbjüknek felsőfokú végzettsége van, az átlagfizetés 56000 rubel (260 ezer forint) – ez 8000 rubellel több, mint az üzem többi területén dolgozóké.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Az üzem egyszerre 21 repülőgépet képes fogadni. A központi hangárban szimultán folynak a műveletek – vannak, akik a repülőgép fődarabjait szerelik szét, a többiek pedig azonnal megkezdik a vizsgálatokat és megtervezik a javítási műveleteket. Mindez nagy odafigyelést és gondos munkaszervezést igényel – az esetleges hibák ugyanis emberéletet követelhetnek.

Sok katonaviselt munkatárs is dolgozik itt – Andrej Visnyevszkij korábban MiG-25-ős és MiG-29-es repülőgépek technikusa volt a légierőnél. Hatodik éve dolgozik már itt, örömmel osztja meg tapasztalatait fiatal kollégáival. A mostani feladata egy, az ország Nyugati Katonai Körzetéből érkezett Szu-27-esből kiszerelni a hátsó üzemanyagtartályt. A hajtóműves kollégái ezután hozzáférhetnek a hajtómű-segédberendezésekhez és kiszerelés után átadhatják a 2. számú javítóegységnek.

Alekszandr Bobir 1972-ben, 17 évesen kezdett el itt dolgozni. Végigjárta a ranglétrát, egyszerű munkásból egészen az üzemegység vezetéséig jutott. Ö mondta, hogy számára a repülőgép olyan, mint az emberi szervezet – minden mindennel kapcsolatban van. Az egyes részek több lépcsős ellenőrzésen mennek át és csak teljes körű ellenőrzések után kerülhetnek vissza eredeti helyükre.

A beérkező három típus bonyolultsága más és más, ennek megfelelően a felújításra fordítandó idő is változik, A Szu-25-öst három, a Szu-24-est négy és a Szu-27-est közel öt hónapig tartják benn, mire végeznek a nagyjavítással.

A cég vezetőjének személyes kedvence a Szu-25-ös. Mint elmondta, a csatarepülőgép építésekor az egyszerűségre és a megbízhatóságra törekedtek – Afganisztánban be is bizonyította, hogy megfelel ezeknek az elvárásoknak. A „Bástya”, ahogyan a Légierőben becézik, kiemelkedik a páncélvédettségével és a nagy fegyverzeti terhelhetőségével, amellett a két hajtóműnek köszönhető magas túlélőképességével. Az orr-rész és a hajtómű-gondola további megerősítést kapott, a páncélzat vastagsága meghaladja a 10 cm-t. A célzókészüléke jövel egyszerűbb, mint a Szu-24 illetve 27-esé, a szárnyak alá függeszthető póttartályokkal jelentősen megnövelhető a hatótávolsága – igazi „repülő tank”.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Rádióelektronikai és célzókészülékek javítása

Ennek az üzemegységnek Alekszandr Lukjancsikov a vezetője – az egyik legrégebbi szakember a cégnél. 48 éve dolgozik itt és neki is köszönhető, hogy a kritikus 90-es években sikerült fennmaradnia az üzemnek. Az ide bekerülő működésképtelen műszerek a javítás után olyan minőségben kerülnek ki, hogy bátran vállalhat rá a gyár két év garanciát.

Az üzemvezető szerint az itt dolgozók igazi univerzális szakemberek. Az egyik feladat még a Szu-25 lézercélzó javítása, azt követően már a Szu-24-es műszereit javítják.

A rádióműszerészek minden típusnál más és más berendezéssel foglalkoznak, ráadásul ezek mérete a 100 grammostól akár a tonnásig is terjedhet.

Alekszandr Lukjancsikov elmondta, hogy a repülőgépek bonyolultsága itt is megmutatkozik a javítási időben. A Szu-25 egyszerű berendezéseivel 20 nap alatt tudnak végezni, a Szu-24-hez már másfél-két hónap kell, a Szu-27-es javítása pedig három-négy hónapig is eltarthat.

Műszerberendezések javítása

A 4. számú üzemegység foglalkozik a műszerek javításával. Az itt dolgozók hihetetlenül leharcolt berendezésekkel is találkoznak – ami azért következhet be, mert ezek a berendezések a legsérülékenyebbek.

A javítással 48 fő foglalkozik, az elektromechanikustól a lakatosig terjed a szakmák száma. Az üzemegység vezetője Roman Tyelegin – ő irányítja a barometrikus műszerek, a hajtómű-jeladók, az oxigénrendszer berendezései javítását végzők munkáját.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Ki és hogyan festi a gépeket?

Miután minden részegységet megjavítottak és leellenőriztek, a repülőgépet újra „összerakják” az 1. üzemegységben. Az összeszerelést követi a festés, amelyre egy speciális festőhangárban kerül sor. A teljesen letisztított sárkányt a megrendelő által kívánt színekre festik és a felségjelzés, valamint a lajstromszám is itt kerül fel a gépre. Az innen kikerülő repülőgépek kinézetre teljesen olyanok, mintha gyári újak lennének.

A festők kivétel nélkül mindannyian nők. Nyina Reva, az egyik legrégebbi dolgozó meséli el, hogyan történik a festés. „Sokan gondolják, hogy a festés csak egy egyszerű folyamat. Nem egészen – először is alaposan zsírtalanítjuk a felületet. Az alapozás után a jelzéseket kimaszkoljuk és ezt követi a többrétegű szórófestés. Fontos arra is ügyelni, hogy a kényes részekbe ne kerüljön semmilyen folyadék.”

A legegyszerűbb a Szu-25-ös festése, ezzel 5 nap alatt végeznek. A jóval bonyolultabb és lényegesen nagyobb felületű Szu-27-eshez 20 nap kell. A Szu-25-öshöz alkalmazott festék kódja AK-5187, a Szu-24/27-esre ASZ-1115 kerül. Az első jobb víztaszító tulajdonsággal bír, a második inkább a magaslégköri viszonyokra alkalmas. A festékeket egyébként Novoszibirszkben állítják elő.

Javítás utáni ellenőrzés

A szovjet időkben a gyárnak saját berepülő pilótái voltak. Ma már a repülőalakulatoktól érkeznek a gépek ellenőrzésére és átvételére a szakemberek. Nagyon szigorúan, több lépcsős rendszerben ejtik meg a földi és légi ellenőrzéseket, a repülőgépek csak ezek után kerülhetnek vissza a csapatokhoz.

Új vezető

Három hónapja új vezetője van a 322-esnek. Alekszandr Spakov 2003 és 2013 között már dolgozott itt, mint főmérnök és pár éves habarovszki kitérő után visszatért Vozdvizsenkába. Az üzem előtt álló feladatokról elmondta, hogy jelentős fejlesztések várhatóak. A cégnek az ez évi feladatai közé tartozik 14 darab, különböző típusú repülőgép nagyjavítása. A távol-keleti régióban ez az üzem egyedüliként alkalmas a lézervezérlésű berendezések javítására.

A dolgozók motiválására is új rendszert vezetnek be. Az új ösztönző rendszernek köszönhetően tovább nőhet a termelékenység és emellett a munka minősége is javulhat

A szakemberek képzésére szerződést kötöttek az Arszenyevszki Műszaki Főiskolával, az Irkutszki Műszaki Egyetemmel és a Komszomolszk-na Amuri Állami Műszaki Egyetemmel is. A 322-es LJÜ tanulmányi szerződést is köt az egyetemistákkal. A képzés idejére ösztöndíjat biztosít, cserébe öt évig kell végzés után a cégnél dolgozni a frissen végzett mérnököknek.

 

Forrás: www.newsvl.ru

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-07-18 16:35:29
Két turnusban, kilencvenhárom tanuló vett részt a nyár első hónapjaiban a kecskeméti repülőbázison szervezett honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is táboroztak a bázison.
2017-07-14 12:04:36
A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Oroszország védelmi minisztériuma 2017. július 5-én szerződést kötött az Oroszország Helikopterei Holdinggal - annak is a kazanyi helikoptergyárával, további 10 darab Ansat-U típusú könnyű kiképző forgószárnyas vásárlásáról.
2017-07-12 16:37:58
2017. július 11-én, kedden, helyi idő szerint 14 óra 30 perc körül lezuhant a Bangladesi Légierő 102-es oldalszámú Jak-130-as kiképző repülőgépe. A gép kétfős személyzete sikeresen katapultált.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 07. 25., 10:59

Ejtőernyős ugrás Szolnok felett

Körülbelül háromezer méterről ugrottak ki egy amerikai repülőgépből és egy magyar helikopterből a Black Swan 2017 többnemzeti gyakorlat részeként az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felett végrehajtott feladat több szempontból is különleges volt.
2017. 07. 24., 09:51
Hetvenöt éve dolgozik a világ legidősebb, 92 éves repülőgépszerelője, akinek esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, annyira szereti a szakmáját.
2017. 07. 24., 09:38
A vizes világbajnokság megnyitóját követő napon a főváros XIII. kerületében, a Duna Aréna és környéke légterében megjelentek a Légirendészeti Szolgálat helikopterei.
2017. 07. 20., 10:20

Pápáról indult az amerikai ejtőernyős gyakorlat

Az MH Pápa Bázisrepülőtérről indult az amerikai hadsereg látványos bemutatója a Swift Response 2017 gyakorlat nyilvános napján, július 18-án, kedden. Az Egyesült Államok hadseregének és más szövetséges államok katonáinak ejtőernyős akciója Bulgáriában fejeződött be.

  Legfrissebbek most

Meg kell tartani és fejleszteni kell a honvédség különböző katonai képességeit, mert ez az ország biztonságának garanciája – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 25-én, kedden Szolnokon, a négy Mi−17-es helikopter ipari nagyjavítás utáni használatbavétele alkalmából rendezett ünnepségen.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Amit korábban már az orosz médiák is nyilvánosságra hoztak, most vietnámi részről is megerősítésre került: a délkelet-ázsiai ország 64 darab T-90Sz/SzK harckocsit vásárol Oroszországtól.